Η Μάχη της Μόσχας και η συντριπτική ήττα των ναζιστικών στρατευμάτων

Κατηγορία NEWS, Ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αποχαρακτηρίστηκαν έγγραφα με το σχέδιο των Ρώσων που οδήγησε στη συντριπτική ήττα των ναζιστικών στρατευμάτων στη Μάχη της Μόσχας.

Σοβιετικοί στρατιώτες επιτίθενται σε χωριό κοντά στη Μόσχα, το οποίο είχε καταληφθεί από τους Γερμανούς. Image: Sputnik

v

ΠΡΟΣΦΑΤΑ αποχαρακτηρίστηκαν έγραφα που αποκαλύπτουν τη δράση του Κόκκινου Στρατού και της σοβιετικής πολεμικής μηχανής ενάντιο στις ναζιστικές και φασιστικές δυνάμεις του Άξονα, που είχαν εισβάλει στη Ρωσία και είχαν φτάσει τον Οκτώβριο του 1941 λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα.

Ακολούθησε η Μάχη της Μόσχας σε ένα μέτωπο 600 χιλιομέτρων. Η πολύνεκρη μάχη διάρκεσε από τον Οκτώβριο του 1941 έως τον Ιανουάριο του 1942. Νικητές αναδείχθηκαν οι Ρώσοι.

Η επίθεση των Γερμανών ξεκίνησε με την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων που είχε γνωρίσει έως τότε η ανθρωπότητα με σκοπό την κατάληψη της Σοβιετικής Ένωσης. Πέντε εκατομμύρια στρατιώτες από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία και την Σλοβακία, με 3.580 άρματα μάχης, 7.184 πυροβόλα, 2.830 αεροπλάνα και 750.000 άλογα, εισέβαλαν στο ρωσικό έδαφος τα χαράματα της 22ας Ιουνίου 1941.

Το σχέδιο του γερμανικού επιτελείου ήταν να παγιδευτεί ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων με έναν ευρύ κυκλωτικό ελιγμό, στον οποίο το πεζικό θα σχημάτιζε ένα εσωτερικό κύκλο και τα τεθωρακισμένα έναν εξωτερικό. 

Χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερη αντίσταση, οι Γερμανοί μέσα σε 14 ημέρες έφτασαν 300 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, αιχμαλωτίζοντας 480.000 Ρώσους. Λίγο αργότερα, στη μάχη για το Κίεβο, αιχμαλωτίστηκαν ακόμη 600.000 Ρώσοι. Το μέγεθος της νίκης σκόρπισε ένα κύμα αισιοδοξίας στο γερμανικό επιτελείο στρατού,

Η σοβιετική αντεπίθεση

Ωστόσο, οι Γερμανοί λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Οι Ρώσοι ακολούθησαν την ίδια τακτική με την οποία κατέστρεψαν την στρατιά του Ναπολέοντα το 1814, ενώ οι Γερμανοί έκαναν το ίδιο λάθος που είχε κάνει ο Βοναπάρτης.

Οι Ρώσοι ακολούθησαν την τακτική της «καμένης γης», μετακινώντας πληθυσμούς στα ενδότερα και μην αφήνοντας ούτε κόκκο σταριού, ούτε μια κότα ή κατσίκα, στους εισβολείς, οι οποίοι εισέδυσαν σε βάθος στο ρωσικό έδαφος, πολύ μακριά από τις επιμελητείες τους.

Από την άλλη μεριά, οι Γερμανοί όταν εισέβαλαν ήταν καλοκαίρι και γι’ αυτό φορούσαν καλοκαιρινές στολές. Όταν έφτασε ο ρωσικός χειμώνας, βρέθηκαν χωρίς τροφή και χωρίς τον κατάλληλο ρουχισμό για να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες που έφταναν τους μείον εξήντα βαθμούς Κελσίου.
ν

Τρεις στρατιώτες των γερμανικών δυνάμεων παγιδευμένοι στον ρωσικό χειμώνα. Image: Supplied
ν

Εκτός της τακτικής της «καμένης γης», καίγοντας όλες τις σοδειές, τα σπαρτά και τα γεννήματα, οι Ρώσοι επιτέλεσαν έναν ακόμη άθλο. Μέσα σε λίγες μέρες διέλυσαν όλα τα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας που είχαν στη Δυτική Ρωσία και τα μετέφεραν πίσω από τα Ουράλια Όρη, όπου και τα συναρμολόγησαν.

Επιπρόσθετα, συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους στην υπεράσπιση των τριών πόλεων που ήταν σύμβολα: της Μόσχας, του Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) και του Στάλινγκραντ. Και οι Γερμανοί έσπασαν τα μούτρα τους, χωρίς να μπορέσουν να καταλάβουν ούτε μια από τις πόλεις αυτές.
ν

Υπερασπιστές του Λένινγκραντ. Τρώγοντας κάποιες φορές μια πατάτα τη μέρα, οι Ρώσοι στρατιώτες άντεξαν 900 μέρες πολιορκίας. Image: Supplied
ν

Μάλιστα στο Λένινγκραντ οι Ρώσοι κατάφεραν να αντεπιτεθούν και να εκδιώξουν τους Γερμανούς, περνώντας ολόκληρες ταξιαρχίες αρμάτων μάχης πάνω από την παγωμένη λίμνη Λαντόγκα, τη μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης, χωρίς να σπάσει ο πάγος!

Οι Γερμανοί είχαν αποκλείσει από παντού το Λένινγκραντ, αλλά είχαν αφήσει την πλευρά προς τη λίμνη αφύλακτη, γιατί θεωρούσαν αδύνατο να περάσει στρατός (πόσο μάλλον τεθωρακισμένα) πάνω από τον εύθραυστο πάγο.
ν

Γερμανικά άρματα μάχης τύπου Tiger κοντά στη λίμνη Λαντόγκα. Αύγουστος 1943. Image: Supplied
ν

Και στα τρία μέτωπα οι Ρώσοι επικράτησαν, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι ο γερμανικός στρατός ήταν ανίκητος. Αυτό ενίσχυσε τον αντιχιτλερικό συνασπισμό και ανάγκασε την Τουρκία και την Ιαπωνία να ματαιώσουν τα σχέδιά τους για εισβολή στη Ρωσία από Νότο και Ανατολάς.

Στη Μάχη της Μόσχας, ο στρατός του Χίτλερ έχασε περισσότερους από 500.000 στρατιώτες και αξιωματικούς, περίπου 1.300 τανκς, 2.500 κανόνια και πάνω από 15.000 οχήματα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 1941, οι Ρώσοι σταμάτησαν τους Γερμανούς έξω από τη Μόσχα, παραδίδοντάς τους στο πολικό ψύχος. Ήταν ο πιο κρύος ευρωπαϊκός χειμώνας του αιώνα. Χρησιμοποιώντας δυνάμεις από τη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή, ο στρατηγός Γκεόργκι Ζούκοφ ξεκίνησε μια αντεπίθεση στις 5 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να αναγκαστούν να υποχωρήσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα περιλαμβάνουν και τον επιχειρησιακό χάρτη του Γενικού Επιτελείου του Κόκκινου Στρατού, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, με το σχέδιο της αντεπίθεσης.
ν

Χάρτης με τις δυνάμεις του στρατηγού Ζούκοφ γύρω από τη Μόσχα (κόκκινο χρώμα) και τις γερμανικές δυνάμεις του στρατάρχη Φέντορ φον Μποκ (πράσινο χρώμα). Image: Supplied
ν

Ο στρατηγός Ζούκοφ δίπλα σε ένα γερμανικό πυροβόλο τον Ιανουάριο του 1941. Image: Supplied
ν

Εφέτος κλείνουν 80 χρόνια από τη Μάχη της Μόσχας και η δημοσίευση των εγγράφων έχει σκοπό να «διατηρήσει και να υπερασπιστεί την ιστορική αλήθεια και να αντιμετωπίσει την παραποίηση της ιστορίας».

Τον Αύγουστο, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB έδωσε στη δημοσιότητα αρχεία που αποκαλύπτουν τις δοκιμασίες των σοβιετικών πολιτών που είχαν συλληφθεί από τον ιαπωνικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι Ρώσοι κρατούμενοι που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τους Ιάπωνες, χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα για τη δοκιμή για δηλητηρίων και βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και της βουβωνικής πανώλης.

Οι Ρώσοι είχαν δέκα εκατομμύρια νεκρούς – τα περισσότερα θύματα απ’ όλες τις άλλες χώρες που πήραν μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως η ελευθερία κατακτάται με αίμα.
ν

Ρώσοι στρατιώτεςπεριεργάζονται μια ιαπωνική σημαία που έπεσε στα χέρια τους. Image: Supplied
ν

 


Translate this post