Νέες ανησυχίες για την υγεία της Άνγκελα Μέρκελ (vid)

Κατηγορία NEWS, Ιστορία, Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε αστάθεια στο βάδισμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Συνοδευόμενη από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε το ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019. Image: AP / Markus Schreiber. Πηγή: Supplied

ν

ΜΙΑ εβδομάδα μετά το παρ’ ολίγον ατύχημά της σε εκδήλωση στο Βερολίνο, η Μέρκελ έχασε προς στιγμήν την ισορροπία της μετά την κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας.

Στις εικόνες που κατέγραψαν διεθνή πρακτορεία, όπως το Associated Press, και αναμετέδωσαν τα ξένα δίκτυα, η Μέρκελ φαίνεται να χάνει την ισορροπίας και να απλώνει το χέρι της προκειμένου να κρατηθεί από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, για να μην πέσει. Δείτε το στιγμιότυπο στο 0:38΄΄ από την έναρξη του βίντεο:
ν

Merkel Visits Auschwitz for First Time | VOA News
ν

ν

Το περιστατικό επανέφερε στην επιφάνεια μνήμες από το περασμένο καλοκαίρι όταν η Μέρκελ εθεάθη να τρέμει σε τρεις δημόσιες εμφανίσεις της, τη μία κατά την υποδοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 18 Ιουνίου στο Βερολίνο, τη δεύτερη σε τελετή στο προεδρικό μέγαρο της Γερμανίας μία εβδομάδα αργότερα και την τρίτη στις 10 Ιουλίου με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Άντι Ρίνε. Η Μέρκελ διαβεβαίωνε ότι ήταν καλά στην υγεία της αποδίδοντας τα περιστατικά σε αφυδάτωση, αλλά στις επόμενες υποδοχές ξένων ηγετών προτιμούσε να κάθεται κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.

Η Μέρκελ είναι η μόλις η τρίτη καγκελάριος που αποτίει φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος στο “Τείχος του Θανάτου” στο πρώην γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας.

Η επίσκεψή της, που έγινε πριν από την 75η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου από τα σοβιετικά στρατεύματα στις 27 Ιανουαρίου, θεωρήθηκε ως σημαντικό πολιτικό μήνυμα.
ν

Η Μέρκελ επισκέπτεται το κρεματόριο, όπου εξοντώθηκαν 1 εκατομμύριο Εβραίοι μεταξύ των ετών 1940 και 1945. Image: AP / Michael Sohn. Πηγή: Supplied
ν

Πάνω από την πύλη του στρατοπέδου υπάρχει η περίφημη επιγραφή «Arbeit Macht Frei», μια κυνική φράση που σημαίνει «η εργασία θα σε κάνει ελεύθερο», όταν στην πραγματικότητα οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε άμεση εκτέλεση, σε επίπονα επιστημονικά πειράματα ή καταναγκαστική εργασία. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Την παραμονή της επίσκεψής της, η 65χρονη Μέρκελ δήλωσε ότι «η καταπολέμηση του αντισημιτισμού και όλων των μορφών μίσους» αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή της.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι η επίσκεψή της έρχεται εν μέσω ενός αυξανόμενου αντισημιτισμού και ιστορικού ρεβιζιονισμού και δεσμεύθηκε ότι η Γερμανία δεν θα ανεχθεί τον αντισημιτισμό. Είπε ότι η Γερμανία δεν θα ξεχάσει ποτέ τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον των Εβραίων, των Πολωνών, των Ρομά και των Σίντι (τσιγγάνων της Κεντρικής Ευρώπης), των ομοφυλοφίλων και άλλων.

Μιλώντας σε μια συνάντηση που περιλάμβανε και πρώην κρατούμενους του Άουσβιτς, είπε ότι αισθάνεται «βαθιά ντροπή ενόψει των βάρβαρων εγκλημάτων που διέπραξαν οι Γερμανοί εδώ».
ν

Το εσωτερικό του γερμανικού στρατοπέδου θανάτου. Ηλεκτροφόρα περίφραξη χώριζε το κυρίως στρατόπεδο από τους υπόλοιπους χώρους. Image: RFI / Jan van der Made. Πηγή: Supplied
ν

Θάλαμος κρατουμένων στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Από το 1979 το στρατόπεδο ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

«Τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω τους ανθρώπους που δολοφονήθηκαν εδώ. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα πρωτοφανή εγκλήματα που διαπράχθηκαν εδώ. Αυτά τα εγκλήματα είναι και θα παραμείνουν μέρος της γερμανικής ιστορίας και η ιστορία αυτή πρέπει να αναφέρεται ξανά και ξανά», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος έκανε επίσης την Πέμπτη μια δωρεά 60 εκατομμυρίων ευρώ στο Ίδρυμα Άουσβιτς-Μπίρκεναου, δωρεά που είχε εγκριθεί από όλα τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.
ν

 


Translate this post