Εάν ο φίλος σας κάνει αυτό, εγκαταλείψτε τον αμέσως

Κατηγορία MAGAZINE, Σχέσεις & Σεξ

ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ  | Ενημ. 26/11/2024, 07:33

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι μια συνηθισμένη τηλεφωνική πράξη είναι κακό σημάδι για το μέλλον της σχέσης.

Image: Supplied

ν

ΝΕΟΤΕΡΕΣ μελέτες δείχνουν ότι μια συνηθισμένη πράξη μεταξύ δυο συντρόφων αποτελεί “κόκκινη σημαία” για το μέλλον και την εξέλιξη της σχέσης.

Σήμερα, το ένα τέταρτο των ζευγαριών θεωρεί φυσιολογικό να έχει ο/η σύντροφός του τον κωδικό του τηλεφώνου του, και πάνω από δυο στους δέκα να υπάρχει στο τηλέφωνό του μια εφαρμογή παρακολούθησης, που δείχνει πού βρίσκεται κάθε φορά.

«Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί λόγοι και λόγοι ασφάλειας που κάνουν δυο άτομα, που έχουν στενή σχέση, να συναινέσουν στο να μοιράζονται τους κωδικούς τους, αλλά και να παρακολουθούν ο ένας τον άλλον, ή να στέλνουν συχνά μηνύματα για να ελέγχουν πού είναι ή τι κάνει ο/η σύντροφός τους», λένε οι ειδικοί.

Και εδώ είναι που παρουσιάζονται οι κίνδυνοι για το μέλλον της σχέσης. Είναι ο/η σύντροφός τόσο εξελιγμένος/η και διακριτικός/η ώστε να κρατά αποστάσεις, αποδεχόμενος/η ότι παρά τη σχέση που έχετε, είστε ένα ανεξάρτητο άτομο με τη δική του προσωπική ζωή;v

ν

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ζευγαριών σήμερα πιστεύει ότι είναι λογικό να έχουν τους κωδικούς της συσκευής του/της συντρόφου τους. Image: TikTok
ν

Οι νέες συσκευές προσφέρουν ολοένα και περισσότερες τεχνολογικές εφαρμογές, δίχως όμως να υπάρχουν σαφή όρια μεταξύ του δημόσιου και του προσωπικού χαρακτήρα και απόρρητου των πράξεων ενός ατόμου. Σε μια σχέση πρέπει να κρατάμε αποστάσεις και να προσέχουμε να μην διαβρώνουμε ακούσια το απόρρητο, τα όρια και την καλή θέληση ενός συντρόφου, απλώς και μόνο επειδή οι ψηφιακές συσκευές μάς επιτρέπουν να παρακολουθούμε, να επαληθεύουμε και να ελέγξουμε κάθε ενέργειά του.

Στην έρευνα, από τους 2.046 ερωτηθέντες, περίπου το 10 τοις εκατό συμφώνησαν ότι τόσο το να έχει κάποιος τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης όσο και να τους παρακολουθεί χρησιμοποιώντας εφαρμογές κοινής χρήσης τοποθεσίας είναι αναμενόμενο από τον/τη σύντροφό τους.

Όσον αφορά τα φύλα, οι άνδρες σε διπλάσιο ποσοστό θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν πού βρίσκεται κάθε στιγμή η σύντροφός τους, πιστεύοντας ότι είναι «λογικό» και αποκαλώντας το «απόδειξη ενδιαφέροντος» και «σημάδι φροντίδας».
ν

Εφαρμογές κοινής χρήσης τοποθεσίας, όπως το “Location Share”, για να μοιράζεστε εύκολα την τοποθεσία σας με φίλους ή πρόσωπα που σας ενδιαφέρουν, μπορεί να γίνει θηλειά στο λαιμό του/της συντρόφου σας. Image: TikTok

ν

Καταναγκαστικός έλεγχος

Όμως οι άνθρωποι δεν είναι παιδιά για να χρειάζονται παρακολούθηση με το πρόσχημα της προστασίας. Νωπή είναι ακόμη η περίπτωση στη χώρας μας μιας άτυχης νεαρής κοπέλας που τη σκότωσε ο σύζυγός της, ο οποίος είχε εγκαταστήσει πρόγραμμα παρακολούθησης στο τηλέφωνό της.

«Όταν υπάρχουν πολλές “κόκκινες σημαίες”, σημαίνει ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει γίνει στόχος καταναγκαστικού ελέγχου που βασίζεται στην τεχνολογία», λένε οι ειδικοί.

Ο καταναγκαστικός έλεγχος που βασίζεται στην τεχνολογία δεν είναι απλώς μια πράξη κατάχρησης, αλλά φανερώνει ένα μοτίβο ελεγκτικής συμπεριφοράς. Συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί, επειδή ο θύτης θα περιγράψει τις καταχρηστικές του ενέργειες ως πράξεις φροντίδας ή βαθιάς ανησυχίας. Στην πραγματικότητα είναι λύκος με προβιά προβάτου, ένας μελλοντικός κακοποιός με τη μάσκα της αγάπης.

Ουσιαστικά αποτελεί μια μορφή βίας που λειτουργεί ως «σιωπηλή απειλή» για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Μια απειλή που έχει αγνοηθεί ή υποτιμηθεί εδώ και πολύ καιρό.

«Αν και μπορεί να μην υπάρχουν ορατοί μώλωπες, μπορεί να αφήσει βαθιά ψυχολογικά τραύματα και ουλές», λένε οι ειδικοί.

Ένας από τους λόγους που είναι τόσο επικίνδυνη η «σιωπηλή απειλή» είναι επειδή μπορεί να «διεισδύσει σε κάθε ψηφιακή γωνιά και σχισμή» της ζωής του θύματος και να χρησιμοποιηθεί για να «το τρομοκρατήσει και να το χειραγωγήσει».

Προσοχή, λοιπόν, όσον αφορά τον καταναγκαστικό έλεγχο που βασίζεται στην τεχνολογία, καθώς τα πλοκάμια της κατάχρησης είναι πολλά και πονηρά, και φορείς τους είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, που κουβαλάμε παντού μαζί μας και έχουμε σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας.

Ο καταναγκαστικός έλεγχος που βασίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα σε πράξεις οικογενειακής και σεξουαλικής βίας, και τα θύματα είναι ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων στην πρώτη ή στις πρώτες σχέσεις τους.
ν

 


Translate this post