Τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν smartphone μέχρι τα 13 τους χρόνια

Κατηγορία NEWS, Παιδί & Γονείς, Media

ΠΑΙΔΙ & ΓΟΝΕΙΣ  | Ενημ. 01/05/2024, 07:49

Posted by Youmagazine Staff

 

Επίσης θα πρέπει να αποκλείονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τα 18 τους χρόνια, όταν προσπαθούν να «βγάλουν χρήματα».

Τα παιδιά μέχρι τα 13 τους χρόνια δεν πρέπει να έχουν smartphone. Image: Supplied

v

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ δημοσίευσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και gadget από παιδιά, αλλά και την έκθεση παιδιών και εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έκθεση συντάχθηκε από επιστήμονες κατόπιν αίτησης του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν σχετικά με το πόσο καλό ή κακό κάνουν οι «έξυπνες» συσκευές στην ευαίσθητη παιδική ψυχή.

Δεν ήταν σαφές πώς θα προχωρήσει η γαλλική κυβέρνηση μετά τη δημοσίευση της έκθεσης και ποια μέτρα θα πάρει. Τον Ιανουάριο ο Μακρόν είχε δηλώσει: «Μπορεί να υπάρξουν απαγορεύσεις, μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί».

Τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν laptop, tablet και smartphone μέχρι τα 13 τους και θα πρέπει να τους απαγορεύεται η πρόσβαση και η συμμετοχή σε συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat μέχρι τα 18 τους, σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών.

Μπορούν όμως να χρησιμοποιούν συμβατικά κινητά τηλέφωνα, όπως το Panasonic KX-TU110, το Nokia 105 4G, το L8STAR BM10, το Alcatel 2057D, το Tesla ή κάποιο άλλο απλό κινητό για επικοινωνία με το σπίτι. Οι συσκευές αυτές είναι επίσης οικονομικές, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 14 και 55 ευρώ.

Παιδιά προς εκμετάλλευση

Η έκθεση των ειδικών, που υποβλήθηκε στον Γάλλο πρόεδρο την Τρίτη 30 Απριλίου, αναφέρει τα εξής: «Τα παιδιά έπρεπε να προστατεύονται από τις στρατηγικές της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, η οποία, για να τραβήξει την προσοχή των παιδιών, χρησιμοποιεί κάθε μορφή γνωσιακής προκατάληψης που οδηγεί τον εγκέφαλο των παιδιών σε λανθασμένα συμπεράσματα, κάνοντας τα παιδιά να αιχμαλωτίζονται στις οθόνες τους, με αποτέλεσμα να τα ελέγχουν, να τα καθοδηγούν και να τα κερδίζουν».

Τα παιδιά γίνονταν «εμπόρευμα» σε αυτή τη νέα αγορά τεχνολογίας, αναφέρει η έκθεση των επιστημόνων, προσθέτοντας: «Θέλουμε [η βιομηχανία] να γνωρίζει ότι έχουμε δει τι κάνουν και δεν θα τους αφήσουμε να ξεφύγουν».
ν

Ακόμη και τα ζευγάρια έχουν πάψει να επικοινωνούν και καθένας είναι «χαμένος» στον ψευδαισθησιακό κόσμο του κινητού του. Image: Supplied
ν

Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό για την προστασία των παιδιών.

Οι γονείς δεν πρέπει να εκθέτουν τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους είναι… σκυλάκια ή γατάκια και τα «εκθέτουν» από πολύ μικρή ηλικία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά γίνονται «εμπορεύσιμα είδη» και όταν θα μεγαλώσουν, τα βίντεο που τραβούν τώρα οι γονείς τους, για διασκέδαση, θα είναι γι’ αυτά μια «πέτρα στο λαιμό», καθώς κινδυνεύουν να γίνουν περίγελως των φίλων και των γνωστών τους.

Οι γονείς έχουν ευθύνη

Η μελέτη έγινε από επιστήμονες και ειδικούς με επικεφαλής τον νευρολόγο Servane Mouton και την Amine Benyamina, διευθύντρια της υπηρεσίας ψυχιατρικής και απεξάρτησης στο νοσοκομείο Paul-Brousse, στο Villejuif, Val-de-Marne.

Το συμπεράσματα της μελέτης:

α) Τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες – συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης.

β) Κανένα παιδί δεν πρέπει να έχει τηλέφωνο πριν την ηλικία των 11 ετών.

γ) Το τηλέφωνο που θα δίνεται σε ένα παιδί ηλικίας μεταξύ 11 και 13 ετών θα πρέπει να είναι ένα ακουστικό χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

δ) Ένας 15χρονος θα πρέπει να έχει πρόσβαση μόνο στα λεγόμενα «ηθικά» μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Mastodon, το Linkedin, το Flickr και το Pinterest.

ε) Μέσα κοινωνικής δικτύωσης με γνώμονα το κέρδος, όπως το TikTok, το Instagram, το Facebook, το YouTube, το Twitter ή το Snapchat, δεν θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στους εφήβους έως ότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 18 ετών.

στ) Οι έφηβοι θα πρέπει να έχουν καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τα οφέλη του ύπνου και την ανάγκη να κοιμούνται αρκετά.

Εν κατακλείδι

Για παιδιά ηλικίας έως έξι ετών, οι οθόνες κάθε είδους θα πρέπει να είναι «πολύ περιορισμένες» και να χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια για εκπαιδευτικούς σκοπούς και με την παρουσία ενός ενήλικα.

Οι οθόνες θα πρέπει να απαγορευθούν εντελώς στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία για παιδιά κάτω των έξι ετών.

Στα δημοτικά σχολεία, δεν θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά μεμονωμένα tablet ή ψηφιακές συσκευές για να εργαστούν, παρά εκτός και αν έχουν κάποια αναπηρία.

«Πριν από την ηλικία των έξι ετών, κανένα παιδί δεν χρειάζεται οθόνη για να αναπτυχθεί», επισημαίνει ο Mouton. «Στην πραγματικότητα, οι οθόνες επιβραδύνουν την φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών, με αποτέλεσμα τα παιδιά να σταματούν να αναπτύσσονται σωστά σε αυτή την ηλικία».
ν

 


Translate this post