Πέντε κανόνες για να μην πέσει το παιδί σας θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Κατηγορία NEWS, Παιδί & Γονείς

ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια αστυνομικός που ειδικεύεται στα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων, αποκαλύπτει τι πρέπει να λένε οι γονείς στα παιδιά για να προστατευθούν.

Η σωματική κακοποίηση και παραμέληση του παιδιού είναι άμεσα συνδεδεμένες με πολιτισμικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Image: Supplied

v

ΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ που ειδικεύεται στα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων, έκανε μια ανάρτηση στο TikTok που έγινε viral, με τους πέντε κανόνες που έχει πει στα δικά της παιδιά, προκειμένου να τα προστατεύσει από τους παιδόφιλους.

Η Τέρα Άβιλα (Terra Avilla), παρασημοφορημένη αστυνομικός από τη Σούζανβιλ της Καλιφόρνιας, γνωστή ως thegirlcop στο TikTok, ανεβάζει συχνά στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ενημερωτικό υλικό σχετικά με την παιδική κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία.
ν

Η Τέρα Άβιλα κατά την βράβευσή της, επειδή έσωσε τη ζωή ενός νεογέννητου βρέφους, δίπλα στον αρχηγό της Αστυνομίας Jim Uptegrove, όταν υπηρετούσε στη Σούζανβιλ της Καλιφόρνιας. Πηγή: susanvillestuff.com
ν

Η αστυνομικός, η οποία υπηρετεί σήμερα στο Κονέκτικατ, μοιράζεται με τους άλλους γονείς τις πέντε συμβουλές που έχει δώσει στα δικά της παιδιά (έχει τρία), συμβουλές βγαλμένες από την εμπειρία που έχει αποκτήσει στη δουλειά της.

Ο πρώτος και κύριος κανόνας είναι ότι απαγορεύει στα παιδιά της να παρακολουθούν μεταμεσονύκτιες εκπομπές στην τηλεόραση, ή να ξενυχτούν μπροστά στον υπολογιστή, στο τηλέφωνο ή στο τάμπλετ. Απαγορεύει επίσης στα παιδιά της να πηγαίνουν σε σπίτια φίλων τους για να κοιμηθούν μαζί.

«Μισώ τον εαυτό μου που το κάνω αυτό στα παιδιά, όμως ποτέ δεν ξέρεις ποιος κρύβεται εκεί έξω στα σκοτάδια, ή ποιος θα μπορούσε να γλιστρήσει μέσα τη νύχτα»», λέει.

Ο δεύτερος κανόνας είναι ότι απαγορεύει στα παιδιά της να χρησιμοποιούν το Snapchat, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των «αρπακτικών» που χρησιμοποιούν τη δημοφιλή αυτή εφαρμογή για να προσελκύσουν νεαρά θύματα.

Η αστυνομικός υποστηρίζει ότι η εφαρμογή αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς αποκαλύπτει την τοποθεσία των χρηστών και επειδή τα παιδιά πιστεύουν λανθασμένα ότι οι φωτογραφίες που αποστέλλονται μέσω της πλατφόρμας θα διαγραφούν οριστικά.
ν

Εφαρμογές όπως το Snapchat είναι επικίνδυνες για τα παιδιά. Image: Supplied
ν

Εκτός του Snapchat επικίνδυνες για τα παιδιά είναι και οι κάτωθι εφαρμογές:

1. BeeTalk

2. Whisper

3. WhatsApp

4. Spotafriend

5. Flinch

Επικίνδυνα είναι επίσης και τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά με παίκτες από όλο τον κόσμο, καθώς δεν γνωρίζουν ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα συνθηματικό όνομα.

Η λύση στις πιο πάνω περιπτώσεις είναι η δημιουργία μιας κλειστής κοινότητας, της οποίας τα μέλη είναι γνωστά. Καλό είναι πάντως να μην στέλνει κάποιος φωτογραφίες του και να μην αποκαλύπτει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η ερευνήτρια σεξουαλικών εγκλημάτων κατά παιδιών Terra Avilla αποκαλύπτει τους πέντε κανόνες που έχει για τα δικά της παιδιά. Εικόνα: TikTok/thegirlcop

Ο τρίτος κανόνας, που η έμπειρη αστυνομικός έχει θεσπίσει για τα παιδιά της, είναι ότι δεν τα αναγκάζει ποτέ να αγκαλιάσουν ή να φιλήσουν οποιονδήποτε – ανεξάρτητα αν είναι συγγενής, οικογενειακός φίλος ή κάποιο άλλο πρόσωπο.

Επίσης δεν επιτρέπει στα παιδιά να δέχονται αγγίσματα από οποιονδήποτε, χωρίς να συναινούν.

Είναι πολύ σημαντικό, λέει, τα παιδιά να καταλάβουν ότι πρέπει να συναινέσουν για την οποιαδήποτε επαφή.

«Ξέρω ότι φαίνεται σκληρό, όμως είναι δικό τους το σώμα τους και αν δεν θέλουν να κάνουν μια αγκαλιά ή να δώσουν ένα φιλί, δεν πρέπει κανείς να τα εξαναγκάζει. Έχουν το δικαίωμα να θέτουν όρια».

Αυτοί οι τρεις πρώτοι κανόνες προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον στους χρήστες του TikTok που ζήτησαν επιπλέον πληροφορίες.

Η ερευνήτρια έκανε και δεύτερη καταχώρηση, συνεχίζοντας με τους κανόνες που ακολουθεί στο σπίτι της.

Τέταρτος κανόνας: δεν πρέπει να υπάρχουν στο σπίτι μυστικά. Και εξηγεί: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα μυστικό και σε μια έκπληξη. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μην εμπιστεύονται έναν ενήλικα που τους λέει να κρατήσουν ένα μυστικό. Το μόνο που επιτρέπεται είναι να κρατήσουν το μυστικό ενός φίλου τους, που εάν διαρρεύσει θα του κάνει κακό».

Ο πέμπτος και τελευταίος κανόνας είναι να μην επιτρέπετε στα παιδιά σας να χρησιμοποιούν υποκοριστικά ή ανόητα ονόματα για τα διάφορα μέρη του σώματος, αλλά τους κανονικούς ανατομικούς όρους π.χ. πέος, όρχεις, πρωκτός, γεννητικά όργανα, κόλπος, στήθος κτλ.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι ευκολότερο να εξηγήσετε μια κατάσταση στις αρχές εάν κάτι πάει στραβά.

Τα βίντεο της ερευνήτριας γέμισαν με σχόλια από αμέτρητους γονείς που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για αυτόν τον κατάλογο ασφαλείας.
ν

 


Translate this post