Επτά απολαυστικά βιβλία εσωτερικής αναζήτησης από τις εκδόσεις Dharma

Κατηγορία MAGAZINE, Book Corner

BOOK CORNER  | Ενημ. 07/01/2024, 21:36

Posted by Youmagazine Staff

 

Επτά βιβλία που φωτίζουν το εσωτερικό σύμπαν και βοηθούν στην προσωπική ανάπτυξη και στην πνευματική θεώρηση της ζωής.

 

Image: Supplied

v

ΤΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ τον εαυτό σου είναι ένα ατέλειωτο ταξίδι και τα επτά βιβλία που σαν προτείνουμε, θα σας βοηθήσουν να σκάψετε πιο βαθιά. Από τις εκδόσεις Dharma.

ν

Ηγεσία και Στρατηγική
Κείμενα των Κινέζων Δασκάλων από το
Ταοϊστικό κλασικό Χουάι-ναν-Τζι

Μτφρ.: Αναστασία Τσάκαλη
Σελίδες: 192
Τιμή: 14,50

Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή αποσπασμάτων από το κείμενο Χουάι-ναν-τζι, Οι Δάσκαλοι του Χουάι-ναν, ένα αρχαίο ταοϊστικό κλασικό έργο που ακολουθεί την αρχαία παράδοση του Λάο Τσε και του Τζουάνγκ Τσε.

Είναι μια καταγραφή απόψεων των ταοϊστών δασκάλων γύρω από τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την διακυβέρνηση και περιλαμβάνει όλη την γκάμα της φυσικής, κοινωνικής και πνευματικής γνώσης του κλασικού ταοϊσμού. Συνδυάζει την οικολογία, την προσωπική ανάπτυξη και την κοινωνικοπολιτική εξέλιξη σε μια κατανοητή και περιεκτική θεώρηση της ανθρώπινης ζωής.

Αν και γράφηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, είναι ωστόσο απόλυτα επίκαιρο και σύγχρονο, κατάλληλο για τον σύγχρονο κόσμο και τα προβλήματά του.
ν

Λάο Τσε
Γουέν Τζου – Η κατανόηση των μυστηρίων
Ταοϊστική Θεωρία και Πρακτική

Μτφρ.: Αναστασία Τσάκαλη
Σελίδες: 264
Τιμή: 16,00

Το Γουέν-Τζου, που είναι επίσης γνωστό με τον τιμητικό τίτλο Κατανόηση των Μυστηρίων, είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Ταοϊσμού, γραμμένο πριν από δύο χιλιάδες χρόνια.

Αναφέρεται στα βασικά ανθρώπινα προβλήματα, στην ανθρώπινη φύση και στις δυνατότητές της, στην σχέση της ανθρωπότητας με τον εαυτό της και με τον κόσμο. Ασχολείται με την νοητική και την σωματική υγεία, με τις κοινωνικές συμβάσεις και την ανθρώπινη συμπεριφορά, με την οργάνωση και τον νόμο, με την πολιτική και την κουλτούρα και με τις καταστάσεις του πολέμου και της ειρήνης.

Σύμφωνα με την ταοϊστική κοσμοθεώρηση ο νους και το σώμα είναι μια ενότητα, τόσο στο άτομο όσο και στην κοινωνία ως σύνολο. Η νοητική και σωματική υγεία συνεπώς πρέπει να στηρίζονται αμοιβαία, βασισμένες στην ισορροπημένη ευαίσθητη ανταπόκριση προς τις ανάγκες:

Ο δρόμος των εξελιγμένων ανθρώπων είναι να καλλιεργούν το σώμα μέσω της γαλήνης και να θρέφουν την ζωή μέσω της εγκράτειας… για να ελέγξεις το σώμα και να θρέψεις την ουσία, να κοιμάσαι και να αναπαύεσαι με μέτρο, να τρως και να πίνεις σωστά, να εναρμονίζεις τα συναισθήματα, να απλοποιείς τις δραστηριότητες. Εκείνοι που στρέφουν την προσοχή εσωτερικά προς τον εαυτό το πετυχαίνουν και είναι απρόσβλητοι από τις αρνητικές ενέργειες.
ν

Beatrice  Lane Suzuki
Εισαγωγή στον Βουδισμό

Μτφρ.: Ανδρέας Τσάκαλης
Σελίδες: 184
Τιμή: 14,00

Το Μαχαγιάνα (Μεγάλο Όχημα), όπως ονομάζεται ο βουδισμός του Θιβέτ και της Άπω Ανατολής, είναι ένα περίπλοκο και εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα. Αυτό το μικρό έργο παρουσιάζει μια σύντομη και περιεκτική θεώρηση των απόψεων του βουδισμού για την ύπαρξη, την έμφαση πάνω στην φώτιση, την απελευθέρωση από την πλάνη και την επιδίωξη της βουδότητας για όλα τα ανθρώπινα όντα.

Είναι γραμμένο με απλό τρόπο και δεν απαιτεί προηγούμενη γνώση του βουδισμού, ενώ περιλαμβάνει διδασκαλίες και αποσπάσματα κειμένων από τα Ιαπωνικά τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν αλλού. Το έργο αποτελεί μια από τις καλύτερες παρουσιάσεις των διδασκαλιών του βουδισμού και μπορεί να κατανοηθεί από όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το θέμα.

Η Beatrice Lane Suzuki (1878-1939) ήταν Αμερικανικής καταγωγής, εργάστηκε ως καθηγήτρια της Αγγλικής στο Otani Buddhist Collage, στο Κιότο της Ιαπωνίας και υπήρξε σύζυγος του D.T. Suzuki, μιας από τις μεγαλύτερες αυθεντίες στο Ζεν.
ν

D.T. Suzuki
Ζεν και η τέχνη του τσαγιού

Μτφρ.: Πέτρος Κόκορης
Σελίδες: 104
Τιμή: 10,00

Το κοινό στοιχείο που μοιράζονται το Ζεν και η τέχνη του τσαγιού είναι η διαρκής προσπάθεια απλοποίησης. Η απάλειψη του περιττού επιτυγχάνεται από το Ζεν μέσω της διαισθητικής κατανόησης της έσχατης πραγματικότητας· και από την τέχνη του τσαγιού, με τον τρόπο ζωής που αντιπροσωπεύεται από το τελετουργικό σερβιρίσματος του τσαγιού στην λιτή αίθουσα.

Σε μια τέτοια Ζεν-ατμόσφαιρα, το τσάι είναι ένα “βότανο” της αληθινής Φύσης που βυθίζεται στο νερό της γης και δημιουργεί ένα γιατρικό για τον νου που έχει δεθεί στο πλαστό και το εφήμερο. Έτσι είναι δυνατόν με την απάληψη του περιττού και το άδειασμα του νου να πετύχει κανείς την αταραξία του Ζεν.

Η τέχνη του τσαγιού είναι η αισθητική της αδρής λιτότητας του Ζεν που στοχεύει στο να αφαιρέσει όλο το επίπλαστο περιτύλιγμα που επινόησε ο ανθρώπινος νους, οδηγώντας μας στην καρδιά της ύπαρξης
ν

Δαλάι Λάμα
Το σύμπαν σε ένα άτομο
Σύγκλιση επιστήμης και πνευματικότητας

Μτφρ.: Ανδρέας Τσάκαλης
Σελίδες: 192
Τιμή: 15,00

«Πολύ συχνά έχω αναρωτηθεί για την σχέση ανάμεσα στις βασικές βουδιστικές αντιλήψεις και στις σημαντικές επιστημονικές ιδέες. Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα της μακράς περιόδου στοχασμού και του διανοητικού ταξιδιού ενός βουδιστή μοναχού από το Θιβέτ στον κόσμο των επιταχυντών σωματιδίων, των μηχανημάτων απεικόνισης του εγκεφάλου και των θαλάμων φυσαλίδων.

»Σήμερα, η επιστήμη και η πνευματικότητα έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν περισσότερο από ποτέ και να ξεκινήσουν μια συνεργατική προσπάθεια ώστε να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά της. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

»Είθε ο καθένας από εμάς σαν μέλος της ανθρώπινης οικογένειας να ανταποκριθεί στην ηθική ευθύνη ώστε να κάνει δυνατή αυτή τη συνεργασία. Αυτό εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου».
ν

Γκουρού Πάντμα Σαμπάβα
Η Θιβετανική Βίβλος
της Μεγάλης Απελευθέρωσης
Η αυτοπραγμάτωση μέσω της γνώσης του νου
Μτφρ.: Ανδρέας Τσάκαλης
Σελίδες: 80
Τιμή: 10,00

Το Θιβετιανό Βιβλίο της Μεγάλης Απελευθέρωσης, το οποίο ήταν άγνωστο στον δυτικό κόσμο μέχρι την πρώτη του δημοσίευση το 1954, μιλά για την πεμπτουσία του Υπέρτατου Μονοπατιού, ή Μαχαγιάνα, και αποκαλύπτει πλήρως τη μέθοδο για την επίτευξη της φώτισης.

Αυτό το σπάνιο κείμενο από τα βουνά των Ιμαλαΐων ανήκει στην βαθιά δοξασία της αυτοπραγμάτωσης μέσω διαλογισμού.

Εκθέτει τον γιόγκα της γνώσης του Νου, την εσωτερική αντίληψη της πραγματικότητας και την μέθοδο της αυτοπραγμάτωσης.

Αποκαλύπτει τον Νου όπως υπάρχει αιώνια και τώρα, αν και άγνωστος.

Αποκαλύπτει τον Νου που είναι πάντοτε διαυγής, αν και αόρατος, που είναι ακτινοβόλος , χωρίς σκιές, αν και δεν αναγνωρίζεται.

Η Θιβετανική Βίβλος της Μεγάλης Απελευθέρωσης δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο. Έχει ένα φανερό και ένα κρυμμένο νόημα και το ένα οδηγεί στο άλλο. Είναι ένα μαγικό βιβλίο, πολύτιμο για τους αναζητητές της ουσίας του πνεύματος και της αλήθειας.
ν

D.T. Suzuki
Ζεν και Ξιφομαχία
Η τέχνη των Σαμουράι

Μτφρ.: Ανδρέας Τσάκαλης
Σελίδες: 208
Τιμή: 14,50

Το ξίφος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιαπωνική κουλτούρα από την αρχαιότητα όπου χρησιμοποιήθηκε αρχικώς για τελετουργικούς σκοπούς και αργότερα όταν συνδέθηκε με την τάξη των πολεμιστών, των σαμουράι.

Αλλά εκτός από την τελετουργική και πολεμική χρήση τους, το ξίφος και η τέχνη της ξιφομαχίας απέκτησαν και μια φιλοσοφική διάσταση χάρη στην επαφή με τις βουδιστικές διδασκαλίες του Ζεν, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα η ξιφομαχία να γίνει ένας δρόμος για την επίτευξη της φώτισης και της απελευθέρωσης.

Η τάξη των σαμουράι επέδειξε σε μεγάλο βαθμό τις αρετές της γενναιότητας και της αυτοθυσίας, εκφράζοντας στην πράξη την σημασία τόσο του Ζεν όσο και της ορθής ζωής.

Στο βιβλίο αυτό, μέσα από την ζωή και τις διδασκαλίες σπουδαίων σαμουράι και δασκάλων του Ζεν, παρουσιάζεται η στενή σχέση ανάμεσα στο Ζεν και στην ξιφομαχία.
ν

 


Translate this post