Πέντε βιβλία για να πάρετε μαζί σας στην παραλία

Κατηγορία MAGAZINE, Book Corner

BOOK CORNER

Posted by Youmagazine Staff

 

Βιβλία για στοχασμό ή για περιπέτεια, βιβλία για τη θάλασσα ή το βουνό, βιβλία που ανοίγουν ορίζοντες στη φαντασία και στην αυτογνωσία.

ν

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και θάλασσα – ή βουνό για όσους προτιμούν. Ο άνθρωπος μέσα στη φύση, παρέα με ένα βιβλίο. Μια κατάλληλη ευκαιρία για όσους ξεφεύγουν από την μεγαλούπολη, που μπορεί να ανοίξει ορίζοντες στη φαντασία ή στην αυτογνωσία.
ν

Νενγκ Χουέι, Τζία Γιονγκ
Ζεν της αιφνίδιας φώτισης
Μτφρ.: Ανδρέας Τσάκαλης
Εκδόσεις Dharma
Σελ. 200

Η σχολή Τσ’αν, που είναι πιο γνωστή σαν σχολή του Ζεν βουδισμού, ξεκίνησε και άκμασε αρχικώς στην Κίνα και αργότερα διαδόθηκε στην Ιαπωνία και αλλού. Οι Κινέζοι δάσκαλοι ήταν πολλοί και ανάμεσά σε αυτούς ο Χουέι Νενγκ και ο Γιονγκ Τζία ήταν από τους πιο σημαντικούς.

Τα κείμενα τους που παρουσιάζονται στο βιβλίο, δηλαδή το “Σούτρα του Βωμού” και το “Τραγούδι της Φώτισης”, δεν περιέχουν ακατανόητα δόγματα ή ανεφάρμοστες θεωρίες. Αντιθέτως είναι απαραίτητα σε όλους τους μελετητές και τους αναζητητές της αλήθειας. Αν κατανοηθούν και εφαρμοστούν στην πράξη, θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τα λάθη και τις δυσκολίες που φαίνονται αξεπέραστες και που είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ξεριζώσουμε, αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην καλλιέργεια του εαυτού μας.

Το “Σούτρα του Βωμού” καθώς και το “Τραγούδι της Φώτισης” δεν είναι κείμενα που τα διαβάζει κανείς μια φορά, αλλά χρησιμεύουν σαν καθημερινά βοηθήματα και σαν μόνιμοι οδηγοί για την άσκηση της αυτοκαλλιέργειας.

Ακόμη και στην σημερινή εποχή μπορούμε να πετύχουμε την αιφνίδια φώτιση, αρκεί να είμαστε επίμονοι στην άσκησή μας και να καταφέρουμε να ξεμπλέξουμε τον νου μας από τα εξωτερικά πράγματα, επιτυγχάνοντας έτσι κάτι που ξεπερνάει όλες τις προσδοκίες μας.

Θα βρείτε το βιβλίο στον “Αιώνιο Ηνίοχο”, Σόλωνος 97, Αθήνα, τηλ. 210-3830920.
ν

Γιώργος Ζορμπάς
Ο Κώδικας της Δημιουργίας – Ο Γολγοθάς της Εύας
Εκδόσεις Anubis
Σελ. 640

Ο Νίκος Αυγερινός, το παιδί-θαύμα της Φυσικής, ζει ένα διάλειμμα πάθους όταν γνωρίζει τη Σοφία, μια μαχητική και σέξι δημοσιογράφο, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από χρόνια. Έχει βρει μια χώρα, ξεζουμισμένη από τη διαφθορά και τις ψεύτικες υποσχέσεις, να παραδέρνει μόνη της στην ιστορία, έξω από την Ευρώπη. Στην Αμερική, μια παγκόσμια συνωμοσία εξυφαίνεται με στόχο τον οριστικό έλεγχο της Γης. Αμερικανοί, Ρώσοι και Ισλαμιστές ρίχνονται στην αρένα με νέα όπλα, αποκυήματα νοσηρής τεχνολογίας.

Επιστέγασμά τους το Angel, η πρώτη τεχνητή νοημοσύνη. Η σύγκρουση πλησιάζει την Ελλάδα. Ο στρατός επεμβαίνει μ’ ένα αιματηρό πραξικόπημα…

Σε μια στιγμή έμπνευσης, ο Νίκος ανακαλύπτει το ιερό γκράαλ της Φυσικής, τη Θεωρία των Πάντων. Αποκρυπτογραφεί δυνάμεις αποκαλυπτικές, ικανές ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Μοιραία τραβάει την προσοχή μυστικών υπηρεσιών, βιομηχανικών κολοσσών και τρομοκρατών.

Ο Νίκος και η Σοφία επιδίδονται σ’ έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν. Και κρυμμένο, στο βάθος του χρόνου, παραμονεύει το απόλυτο κακό…
ν

Johann Wolfgang Denzinger
Η Οδύσσεια μέσα μας
Μτφρ.: Λίζα Σούμπερτ
Εκδόσεις Χείρωνας
Σελ. 416

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση, στην ελληνική γλώσσα του βιβλίου “Die Odysee im Tierkreis” του Johann Wolfgang Denzinger. Είναι ουσιαστικά μια διασκευή της γερμανικής έκδοσης του βιβλίου, με λίγο διαφορετικό τίτλο και χωρίς την αστρολογική διάσταση που δίνει ο J.W. Denzinger.

Με την προτροπή του συγγραφέα οι εκδόσεις “Χείρωνας” πειραματίστηκαν εκδοτικά με στόχο να δώσουν έμφαση στη μυθολογική ερμηνεία της Οδύσσειας και στην ιδιοφυία του ομηρικού και αρχαιοελληνικού πνεύματος.

Η Οδύσσεια, το μνημειώδες έπος του «παππού» Ομήρου, που οι Νεοέλληνες έχουμε την τύχη να μας συντροφεύει από την παιδική ηλικία μας, αποτελεί –σύμφωνα με τον συγγραφέα– μια αλληγορία του ταξιδιού της ανθρώπινης ψυχής.

Ο J. W. Denzinger επιχειρεί με το έργο του κάτι επί της ουσίας επαναστατικό. Εξετάζοντας και ερμηνεύοντας την Οδύσσεια μυθολογικά και ακολουθώντας τα ίχνη της περιπλάνησης του ήρωα, αποκαλύπτει την αρχετυπική διάσταση του ομηρικού έπους και τον βαθιά συμβολικό χαρακτήρα του. Σε κάθε σταθμό του νόστου, ο Οδυσσέας ξεπερνά μια θεμελιώδη πλάνη, διευρύνοντας έτσι την αυτεπίγνωσή του. Με αυτό τον τρόπο ο συγγραφές φέρνει στο φως τον κρυμμένο θησαυρό των βαθύτερων μηνυμάτων της Οδύσσειας και την αναδεικνύει ως ένα πολύτιμο και επίκαιρο αυτογνωσιακό οδηγό, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο.
ν

Preston Douglas
Η Χαμένη Πόλη του Θεού Πιθήκου – Μια αληθινή ιστορία
Μτφρ.: Σωτήριος Φ. Δρόκαλος
Εκδόσεις Λαβύρινθος
Σελ. 390

Επί 500 χρόνια, οι θρύλοι μιλούσαν για μια χαμένη αρχαία πόλη, κρυμμένη στο τροπικό δάσος της Ονδούρας – ένα μέρος τόσο ιερό ώστε εκείνοι οι οποίοι θα τολμούσαν να το διαταράξουν θα έπεφταν άρρωστοι και θα πέθαιναν.

Το 2012, ο Ντάγκλας Πρέστον συνενώθηκε με μια ομάδα επιστημόνων στην αναζήτησή τους για την εύρεση της Λευκής Πόλης, ανεβαίνοντας σε ένα ετοιμόρροπο αεροπλάνο, του οποίου η ιστορική πτήση θα άλλαζε τα πάντα. Χρησιμοποιώντας διαστημική τεχνολογία που μπορούσε να χαρτογραφήσει το έδαφος κάτω από την πυκνότερη κομοστέγη της ζούγκλας, εκείνη η πτήση αποκάλυψε συνταρακτικές ενδείξεις όχι μόνο για μια πόλη αλλά για έναν ολόκληρο χαμένο πολιτισμό. Όμως, όταν η αποστολή φτάνει επιτέλους στα ερείπια, πολεμώντας ενάντια σε χειμαρρώδεις βροχές και δηλητηριώδη φίδια στην πιο πυκνή ζούγκλα του κόσμου, χτυπάει η τραγωδία: ο Πρέστον και άλλοι προσβάλλονται από μια μυστηριώδη –και αγιάτρευτη– ασθένεια…
ν

Anna Burns
Ο Γαλατάς

Μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ. 553

Ένα έργο «μοναδικό» και «καθηλωτικό», όπως το χαρακτήρισε η επιτροπή που το επέλεξε πρόσφατα για το επίζηλο βραβείο Booker.  

Σε μια ανώνυμη πόλη με κατοίκους χωρίς ονόματα, σε μια κοινωνία που τη σκεπάζει η σκιά της βίας και η τρομοκρατία διαποτίζει κάθε ορατή και αθέατη πτυχή του δημόσιου βίου, ένα δεκαοχτάχρονο κορίτσι προσπαθεί να κρατήσει την προσωπική του ελευθερία. Ώσπου, ο επονομαζόμενος «Γαλατάς», ένας από τους ηγέτες ισχυρής παραστρατιωτικής οργάνωσης, γίνεται η σκιά της. Με ποιο σκοπό την πλησιάζει; Οι διαδόσεις θεριεύουν, ενώ οι προκαταλήψεις δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινότητας.

Με απαράμιλλη υφολογική δεξιοτεχνία, η Άννα Μπερνς αποτυπώνει την ανασφάλεια, την πίστη και την ελπίδα του ατόμου σε κοινωνίες που αρνούνται πεισματικά να κάνουν αυτοκριτική. Παραδίδει έτσι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, που δικαίως τιμήθηκε με το Βραβείο Booker. Οι κριτικοί είδαν στην Burns μια συγγραφέα του διαμετρήματος ενός Μπέκετ κι ενός Στερν.

Μια ιστορία που «δονείται με τις αγωνίες της εποχής μας, όπου η λάθος πίστη ή ακόμα κι ένα ηλιοβασίλεμα μπορούν να αποδειχθούν κάτι ανατρεπτικό», γράφει την κριτική της η Washington Post.
ν

 


Translate this post