BOOK CORNER: Δέκα νέα βιβλία για τις καλοκαιρινές σας διακοπές

Κατηγορία MAGAZINE, Book Corner

BOOK CORNER

Posted by Youmagazine Staff

 

Βιβλία για το καλοκαίρι: Μυθιστορήματα, δοκίμια, ποίηση, non-fiction, Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, κλασικές και σύγχρονες επιλογές.

Πηγή: News Media

ν

ΔΕΚΑ νέα βιβλία με έργα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, από τέσσερις εκδοτικούς οίκους (Λιβάνη, Gutenberg, Κάτοπτρο, Αρμός) για να πάρετε μαζί σας στην παραλία στις φετινές διακοπές..
ν

Ευαγγελία Ευσταθίου
Το ξίφος
Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία
Εκδόσεις Λιβάνη
Κυκλοφορεί 7 Ιουνίου

1537. Την ημέρα που ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και οι πειρατές του σκορπούν τον θάνατο στους κατοίκους της Παλαιοχώρας των Κυθήρων, κανείς δεν αντιλαμβάνεται τη φονική επίθεση ενός άντρα στην έγκυο ερωμένη του. Ένα ξιφίδιο που κάποτε κράτησαν μεγάλοι πολέμαρχοι και βασιλιάδες καρφώνεται στα σπλάχνα της, ανοίγοντας έναν ατέλειωτο αιματηρό κύκλο μέσα στους αιώνες.

2010. Δύο από τους κορυφαίους κυνηγούς θησαυρών στον κόσμο, ο Ραούλ και η Σιένα, οι επονομαζόμενοι Λύκος και Σελήνη, προσλαμβάνονται από δύο διαφορετικούς συλλέκτες έργων τέχνης για να βρουν το φονικό ξίφος. Καθώς ξεχύνονται στο κυνήγι του, αποκαλύπτεται η ιστορία του και η βαριά κατάρα που κουβαλάει. Κι ενώ η ανεύρεσή του μοιάζει άλυτος γρίφος, µια απροσδόκητη φωνή από το παρελθόν γίνεται κλειδί στα χέρια της Σιένα, οδηγώντας τον Ραούλ στον μονόδρομο της συμμαχίας μαζί της.

Σε µια περιπέτεια που κόβει την ανάσα, από την Ελλάδα στην Ιταλία και πάλι πίσω, οι δυο ήρωες από κυνηγοί γίνονται κυνηγημένοι. Mε τον θάνατο να καραδοκεί σε κάθε τους βήμα.
ν

Μάρτιν Ίντεν
Jack London
Εκδόσεις Λιβάνη
Σελ. 528
Τιμή: € 18,00 (με ΦΠΑ)

Ο Μάρτιν Ίντεν είναι ένας φτωχός, αυτοδίδακτος νέος, που αγωνίζεται να ξεπεράσει τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών και να γίνει επιτυχημένος συγγραφέας. Ελπίζει να βρει αποδοχή στον κόσμο των εκλεπτυσμένων αριστοκρατών, αλλά δυσκολεύεται να ξεφύγει από το τραχύ υπόβαθρο της εργατικής τάξης. Όταν ερωτεύεται τη Ρουθ Μορς, φαίνεται πως δεν είναι άξιος για να την παντρευτεί, καθώς εκείνη προέρχεται από µια πλούσια αστική οικογένεια. Προσπαθεί να εδραιωθεί ως επιτυχημένος συγγραφέας και να βελτιώσει την κοινωνική του κατάσταση, ώστε να μπορέσει κάποια μέρα να γίνει αντάξιος της αληθινής του αγάπης. Στην πορεία προς την καταξίωση όμως όλος του ο κόσμος θα ανατραπεί, οδηγώντας τον σε μονοπάτια που δεν είχε φανταστεί, και η επιτυχία θα έχει πολύ πικρή γεύση.

Ένα μυθιστόρηµα που μέσα στην τραγικότητά του είναι ταυτόχρονα ελπιδοφόρο, στηρίζοντας την πίστη ότι η τέχνη μπορεί να μεταμορφώσει ζωές. Ένα βιβλίο που έχει εμπνεύσει αμέτρητους νέους συγγραφείς και καλλιτέχνες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.
ν

Michael Tsokos
Προσωπική υπογραφή
Εκδόσεις Λιβάνη
Σελ. 448
Τιμή: € 17,50 (με ΦΠΑ)

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Ο ιατροδικαστής δόκτωρ Φρεντ Άμπελ, από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος, ασχολείται µε έναν κατά συρροή δολοφόνο, που δρα σε όλη την Ευρώπη. Κοντά σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια γίνονται αλλεπάλληλες δολοφονίες γυναικών, που φέρουν την προσωπική υπογραφή του δράστη. Με βάση µια ειδική ανάλυση DNA, ύποπτος για τις δολοφονίες αυτές κρίνεται ο πρώην στρατιώτης Λαρς Μόεβιχ, παλιός φίλος του Άμπελ από τα χρόνια του στρατού. Όμως ο ιατροδικαστής δεν θα τον θεωρούσε ποτέ ικανό για τέτοια βάναυσα εγκλήματα. Ο Μόεβιχ δεν έχει άλλοθι και τίθεται υπό κράτηση. Καθώς η μικρή κόρη του Μόεβιχ αργοπεθαίνει από λευχαιμία, ο Άμπελ προσπαθεί πυρετωδώς να ανακαλύψει τον πραγματικό ένοχο. Ένα ανθρωποκυνηγητό στην ευρωπαϊκή ήπειρο, που κόβει την ανάσα, θέτει τη ζωή του ιατροδικαστή σε κίνδυνο, την ώρα που τον βασανίζουν οι αμφιβολίες για την αθωότητα του φίλου του.
ν

Παναγιώτης Ρουμελιώτης
& Βασίλης Κολλάρος
Από την Ελλάδα της Αλλαγής
στην Ελλάδα της Παρακμής
1981 ‒ 2021
Σειρά: Πολιτική-Οικονομία
Εκδόσεις Λιβάνη
Σελ. 584
Τιμή: € 19,00 (με ΦΠΑ)

Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιλέχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον ελληνικό λαό για να κάνει πράξη την «Αλλαγή», ένα πολιτικό και κοινωνικό όραμα που αντικατόπτριζε τη βαθύτερη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για εκτεταμένες αλλαγές σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Αν και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε φορέας και αγγελιοφόρος ενός συνθήματος που η υλοποίησή του προκάλεσε κοσμογονικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα περίμενε κανείς. Αντί για ανάπτυξη και πρόοδο, η Ελλάδα πήρε τον κατήφορο της παρακμής.

Μέσα από το βιβλίο που έχουν γράψει ο ομότιμος καθηγητής διεθνούς οικονομίας Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο ιστορικός Βασίλης Κολλάρος γίνεται προσπάθεια να κατανοηθούν καλύτερα οι λόγοι της βαθμιαίας υποβάθμισης, δηλαδή παρακμής, της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος της χώρας τα τελευταία δέκα χρόνια.
ν

Δήμητρα Παυλάκου
Panzerlied
Ποιητική Συλλογή
Εκδόσεις Αρμός
Σελ. 64
Τιμή: € 7,00

Πρόκειται για μια εξαιρετική συλλογή που περιέχει ποιήματα οικολογικού και πολιτικού προσανατολισμού για πολλαπλές αναγνώσεις. Ο λόγος λιτός, λακωνικός ευθύβολος και τα νοήματα πυκνά. Τα θέματα που κυριαρχούν είναι από τη μια μεριά η μεγάλη αγάπη και η επαγρύπνηση για τους ανθρώπους (τους «κυνηγημένους», τους «αφιερωμένους», τους «δακρυρροούντες»), το περιβάλλον, την πατρίδα, τη ζωή κι από την άλλη η επικριτική στάση απέναντι στην αλαζονεία της εξουσίας, η οργή για τη βία και το φασισμό.

Όπως έγραψε ο ποιητής και κριτικός Γιάννης Πλαχούρης στο diastixo.gr: «Η Δήμητρα Παυλάκου χρόνια τώρα, με τη χαρακτηριστική γραφή της, αποδεικνύει τον λόγο που όλες οι λέξεις σημαίνουν στα χέρια ενός καλού τεχνίτη και ότι όλα τα συναισθήματα όχι μόνο μπορούν να χωρέσουν σε μια λέξη, αλλά και να έχουν διαφορετική ερμηνεία για καθέναν από εμάς, επιτυγχάνοντας τη μαγευτική διαδρομή της πολλαπλής ανάγνωσης, που μόνο η καλή ποίηση προσφέρει».
ν

Christie Tate
Γκρουπ – Πώς ένας θεραπευτής
και ένας κύκλος αγνώστων
μου έσωσαν τη ζωή
Σειρά: Ψυχολογία
Εκδόσεις Λιβάνη
Σελ. 384
Τιμή: € 15,30 (με ΦΠΑ)

Ένα συναρπαστικό Best Seller των New York Times, ένα εντυπωσιακό, αυτοβιογραφικό βιβλίο, μια απόδειξη για τη δύναμη της επαφής σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις μοιάζουν πιο δύσκολες από ποτέ.

Η Christie Tate γράφει χωρίς φόβο, με ειλικρίνεια και ευαισθησία την υπέροχα εθιστική ιστορία της για το πώς ένας θεραπευτής και ένας κύκλος αγνώστων της έσωσαν τη ζωή.  Μας μεταφέρει στο τολμηρό, συναρπαστικό, οδυνηρό, αλλά και διασκεδαστικό ταξίδι της ομαδικής θεραπείας, μιας διερευνητικής διαδικασίας που σε κάνει να καταρρεύσεις και αμέσως σε ξανασυναρμολογεί, έτσι ώστε όλα τα κομμάτια να ταιριάξουν μεταξύ τους.

Ένα από τα πιο αναπάντεχα αισιόδοξα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ!
ν

Steven Strogatz
Η χαρά του x

Μετάφραση – Επιμέλεια:
Ανδ. Δημητρόπουλος & Αλ. Μάμαλης
Εκδόσεις
Κάτοπτρο
Σελ. 320
Τιμή: € 26.00

Το βιβλίο του Steven Strogatz από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, είναι μια ξενάγηση στα μαθηματικά, από το ένα μέχρι το άπειρο. Ξεκινάει από τα προσχολικά και φτάνει στα μεταπτυχιακά έτη, κατάλληλο για οποιονδήποτε θα επιθυμούσε μια δεύτερη ευκαιρία στο αντικείμενο. «Η πρόθεσή μου», λέει ο συγγραφέας, «δεν είναι να καλύψω κενά. Σκοπό έχω να σας δώσω μια καλύτερη αίσθηση για το τι είναι τα μαθηματικά και γιατί καθηλώνουν όσους τα κατακτήσουν. […] Ελπίζω ότι όλες οι ιδέες με τις οποίες θα καταπιαστούμε θα σας προσφέρουν χαρά, και αρκετές στιγμές θα λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσής σας».

Τα μαθηματικά συνδέονται στενά με όλες τις πτυχές της ζωής: Πώς ακριβώς η Google διεξάγει τις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο; Γιατί ορισμένα άπειρα σύνολα είναι μεγαλύτερα από κάποια άλλα; Υπάρχουν ημιτονοειδή κύματα στις ραβδώσεις της ζέβρας; Τι ρόλο έπαιξε η αριθμητική των αρνητικών αριθμών στις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου; Πώς τα νέα μαθηματικά επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή, καθώς ψάχνουμε εστιατόρια στο Διαδίκτυο και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου; Τα μαθηματικά βρίσκονται παντού αν ξέρεις πού να κοιτάξεις. 
ν

Λουκρήτιος
Περί Φύσεως
Μτφρ.: Θεόδωρος Παπαγγελής
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ. 643
Τιμή: € 31,50

Ένα σύμπαν κατάστικτο από άπειρους κόσμους που γεννούνται, ακμάζουν και πεθαίνουν˙ μια θεωρία για την εξέλιξη των ειδών που προαναγγέλλει τον Δαρβίνο˙ μια θεολογία που ιχνογραφεί την Περί Θεού αυταπάτη, κατηχεί την ανθρωπότητα στην αμέριμνη μακαριότητα θεών που ούτε τιμωρούν ούτε αμείβουν και εορτάζει τη θνητότητα της ψυχής˙ μια προτροπή για σεξ χωρίς ρομαντικές προσμείξεις˙ ένας Οδηγός Ευτυχίας που δεν καταδέχεται μεταφυσικές παρηγοριές. Μπορούν αυτά τα ζητήματα να γεννήσουν μεγάλη ποίηση; Την απάντηση τη δίνει ο ρωμαίος Λουκρήτιος, ο πιο πιστός των πιστών της υλιστικής και θεραπευτικής φιλοσοφίας του Επίκουρου, στο Περί Φύσεως, που γράφτηκε τον 1ο αιώνα π.Χ.

Η έμμετρη μετάφραση του έπους συνοδεύεται από μια εκτεταμένη μελέτη για την επίμονη παρουσία του Λουκρητίου στον χριστιανικό Μεσαίωνα, στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό μέχρι τους γκουρού της μετανεωτερικότητας και τον ακτιβισμό της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα – και από τον Μακιαβέλι και τον Βολταίρο μέχρι τον Παλαμά και τον Καρυωτάκη.
ν

Jack Fairweather
Ο Εθελοντής
Μτφρ.: Θεοδώρα Δαρβίρη
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ. 522
Τιμή: € 22,50

Η αληθινή ιστορία του Βίτολντ Πιλέτσκι, ενός ήρωα της αντίστασης που διείσδυσε στο Άουσβιτς. Η ιστορία ενός γενναίου αξιωματικού του πολωνικού στρατού και μέλους της αντίστασης της Βαρσοβίας, ο οποίος το φθινόπωρο του 1940 και ενώ οι Ναζί έχουν καταλάβει την Πολωνία διεισδύει εθελοντικά στο Άουσβιτς, συγκροτεί αντιστασιακό πυρήνα και συντάσσει αναφορές για τις ναζιστικές φρικαλεότητες. Επί τρία χρόνια περίπου βιώνει τον εφιάλτη και βλέπει το στρατόπεδο συγκέντρωσης να μετατρέπεται σε εργοστάσιο θανάτου. Κι όμως, όταν τελειώνει ο πόλεμος και οι Σοβιετικοί γίνονται οι νέοι κύριοι της αγαπημένης του πατρίδας, καταδικάζεται για εσχάτη προδοσία και εκτελείται έπειτα από μια παρωδία δίκης.

Οι ηρωικές του προσπάθειες να ενημερώσει τις συμμαχικές δυνάμεις για την κόλαση του Άουσβιτς και να τις πιέσει να αντιδράσουν αποκαλύφθηκαν δεκαετίες αργότερα, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και το άνοιγμα των πολωνικών κρατικών αρχείων. Ο Βίτολντ Πιλέτσκι έφυγε από τη ζωή νομίζοντας πως είχε αποτύχει. Η φωνή του, καθαρή και αισιόδοξη στην αρχή, στο τέλος έγινε ψίθυρος, έσβησε εξαντλημένη και απογοητευμένη. Κι όμως, η συνεισφορά του στην αποκάλυψη της αλήθειας για το τέρας του ναζισμού θεωρείται πλέον ανυπολόγιστη.
ν

John Williams
Το Πέρασμα του Μακελάρη
Μτφρ.: Αθηνά Δημητριάδου
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ. 463
Τιμή: € 14,40

Πέντε χρόνια πριν τον Στόουνερ, ο John Williams είχε εκδώσει το Πέρασμα του Μακελάρη, ένα μυθιστόρημα αυτογνωσίας που διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμερική, σε μια φανταστική πόλη-ορμητήριο κυνηγών, στο Πέρασμα του Μακελάρη, και στα άγρια βουνά της περιοχής, όπου κάθε μέρα χιλιάδες βουβάλια σφάζονται για το δέρμα τους. Ο κεντρικός ήρωας, ο Γουίλιαμ Άντριους, εγκαταλείπει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, επηρεασμένος από τις διδαχές του Έμερσον και του Θορό για τη φύση και τον άνθρωπο. Πηγαίνει στην Άγρια Δύση, γίνεται κυνηγός βουβαλιών και μέσα σε αυτό το βίαιο και αιματηρό σκηνικό ανακαλύπτει τον εαυτό του. «Το Πέρασμα του Μακελάρη άνοιξε τον δρόμο στον Κόρμακ ΜακΚάρθι και στο έργο του Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» (New York Times Book Review).
ν

 


Translate this post