Πάπυρος με τη «Βίβλο των Νεκρών» βρέθηκε σε αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 06/11/2023, 07:10

Posted by Youmagazine Staff

 

Σπάνιος πάπυρος με ξόρκια για την καθοδήγηση των νεκρών στη μετά θάνατον ζωή βρέθηκε σε μια μούμια 3.500 ετών.

Ο Άνουβις (κέντρο) ζυγίζει την καρδιά ενός νεκρού, έχοντας στο άλλο τάσι ως αντίβαρο ένα φτερό της Μά’ατ, θεάς της αλήθειας. Δεξιά, ο Θωθ, ο γραμματέας των θεών, καταγράφει το αποτέλεσμα. Εάν η καρδιά είναι βαρύτερη από το φτερό, ο νεκρός θα καταβροχθισθεί από το θηρίο Άμιτ (άκρη δεξιά). Πηγή: Wikimedia Commons

v

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ έχουν κάνει μια σειρά από σημαντικές ανακαλύψεις σε ένα αιγυπτιακό νεκροταφείο που τοποθετείται χρονικά στο 1500 π.Χ. Μεταξύ των ανακαλύψεων είναι ένας σπάνιος κύλινδρος μήκους 15 μέτρων με οδηγίες για τη μετά θάνατον ζωή.

Η μούμια που είχε ενταφιαστεί μαζί με τον σπάνιο κύλινδρο, βρέθηκε στη νεκρόπολη Tuna al-Gebel στην κεντρική Αίγυπτο, ένα νεκροταφείο, το οποίο ανακαλύφθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια εκτεταμένων ανασκαφών. Το νεκροταφείο περιέχει πολλές μούμιες υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αρχαίας Αιγύπτου σε περίτεχνες σαρκοφάγους, αγγεία, φυλαχτά και ειδώλια. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονικά στο Νέο Βασίλειο, του οποίου η ακμή τοποθετείται μεταξύ 1570 και 1544 π.Χ.

Το πιο σημαντικό εύρημα, ωστόσο, είναι ένας καλοδιατηρημένος κύλινδρος παπύρου από τη «Βίβλο των Νεκρών», μήκους ‒ κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο, επειδή τα ειλητάρια αυτά φθείρονται εύκολα.

Το όνομα «Βίβλος των Νεκρών» δόθηκε σε μια σειρά κειμένων που περιέχουν ξόρκια που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους νεκρούς στο ταξίδι τους στον κάτω κόσμο και στη μετά θάνατον ζωή, ιδιαίτερα τη στιγμή της μεταθανάτιας κρίσης.

Ο αρχαίος τίτλος ήταν «Το βιβλίο της Ανάδυσης στο Φως» ή «Ανάδυση στο Φως της Ημέρας».
ν

Φωτογραφία μιας από τις μούμιες που βρέθηκε στην τοποθεσία Tuna al-Gebel και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στις 15 Οκτωβρίου 2023. Πηγή: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου
ν

Τέτοια κείμενα αντιμετωπίζονται ως θησαυροί, επειδή συχνά ήταν γραμμένα από διαφορετικά άτομα κι έτσι κανένα αντίγραφο δεν είναι ολόιδιο με κάποιο άλλο. Για παράδειγμα, η Βίβλος των Νεκρών από τον γραφέα Άνι, ο «Πάπυρος του Άνι», έχει συνολικά μήκος 28 μέτρων και αποτελείται από τριάντα επτά φύλλα.

Να σημειωθεί ότι το πλήρες Βιβλίο των Νεκρών περιέχει σχεδόν 200 κεφάλαια και κανείς δεν έχει βρει ποτέ πάπυρο που να τα περιέχει όλα. Αντίθετα, οι κύλινδροι που βρίσκονται σε ταφικούς χώρους περιέχουν συνήθως μια επιλογή κεφαλαίων που θεωρούνταν σχετικά με το άτομο που είναι θαμμένο εκεί.
ν


ν
Σχετικό άρθρο:

Τα χρυσά διαβατήρια των Ορφικών για τον Παράδεισο
ν


ν
Οι μούμιες που βρέθηκαν στο αρχαίο νεκροταφείο περιλαμβάνουν την κόρη του Djehuty (του αρχιερέα του θεού Άμωνα) καθώς και έναν τραγουδιστή που πιστεύεται ότι εργαζόταν στο ναό του Άμμωνα. Ο Άμων (ο Κρυμμένος) ή Αμουν ή Άμεν, ήταν η κύρια θεότητα των Θηβών, της πρωτεύουσας της αρχαίας Αιγύπτου.

ν

Μια ακόμη σαρκοφάγος από την τοποθεσία Tuna al-Gebel στην κεντρική Αίγυπτο που παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους στις 15 Οκτωβρίου 2023. Πηγή: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου
ν

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης σπάνια δοχεία από αλάβαστρο, το οποία οι ταριχευτές χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση των πνευματικά σημαντικών οργάνων του νεκρού κατά τη διάρκεια της μουμιοποίησης, καθώς και «χιλιάδες» φυλαχτά, σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργείου Αρχαιοτήτων.

Η μεταθανάτια κρίση των νεκρών

Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι οι ψυχές των πεθαμένων πηγαίνουν στην Αμέντα, όπως αποκαλούσαν τον Άδη. Η Αμέντα χωρίζεται σε δεκατέσσερα τμήματα, καθένα από τα οποία έχει κάποιον ειδικό σκοπό, ανάλογα με τη μεταθανάτια κατάσταση του νεκρού. Υπάρχει η Αίθουσα της Κρίσης, η Χώρα της Δύσης, η Μυστική Κατοικία, η Σκοτεινή Χώρα, ο Άπυλος Οίκος, η Χώρα των Φαντασμάτων, η Χώρα των Δαιμόνων, η Αίθουσα του Αιώνιου Ύπνου και τα παρόμοια.
ν

Οι μούμιες στο αρχαίο νεκροταφείο Tuna al-Gebel βρίσκονται τοποθετημένες μέσα σε περίτεχνες σαρκοφάγους. Πηγή: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου
ν

Στην Αίθουσα της Κρίσης, ο Άνουβις ζυγίζει την καρδιά του νεκρού σε μια πλάστιγγα, η οποία στο άλλο τάσι έχει ως αντίβαρο ένα φτερό. Το φτερό προέρχεται από τη Μά’ατ, τη θεά της αλήθειας. Εάν η καρδιά αποδειχτεί βαρύτερη από το φτερό, σημαίνει ότι το άτομο έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στην επίγεια ζωή του, και γι’ αυτό καταβροχθίζεται πάραυτα από τον Άμιτ, ένα τέρας με σώμα ιπποπόταμου, πόδια λιονταριού και κεφάλι κροκόδειλου. Αυτός είναι ο λεγόμενος «δεύτερος θάνατος» κατά τον οποίο διαγράφεται το αστρικό υπόλειμμα του νεκρού.

Ο μύθος υπονοεί πως αν δεν θέλεις να υποστείς δεύτερο θάνατο, όχι μόνο δεν πρέπει να έχεις διαπράξει βαριά αμαρτήματα κατά την επίγεια παρουσία σου, αλλά και να μην κουβαλάς μέσα σου αισθήματα όπως κακία, μίσος, οργή, πικρία, αντιπάθεια, φθόνο και γενικά όλα εκείνα τα συναισθήματα που σκοτεινιάζουν το μυαλό και βαραίνουν την ψυχή∙ θέλει να πει, ότι πρέπει να είσαι ελαφρύς όπως ο άνεμος.
ν

 


Translate this post