Το Gulf Stream ενδέχεται να καταρρεύσει το 2025, προκαλώντας κλιματικό χάος

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  | Ενημ. 25/7/2023, 08:08

Posted by Youmagazine Staff

 

Το Ρεύμα του Κόλπου (Γκολφ Στρημ) βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με πιθανή μια νέα εποχή παγετώνων.

Το Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream) ρυθμίζει το κλίμα της Γης. Πηγή: YouTube

v

ΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ υποστηρίζει ότι ένα ζωτικής σημασίας σύστημα ωκεάνιου ρεύματος, που βοηθά στη ρύθμιση του κλίματος του βόρειου ημισφαιρίου, θα μπορούσε να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή από το 2025, προκαλώντας κλιματικό χάος.

Πρόκειται για το περίφημο Ρεύμα του Κόλπου, το Γκολφ Στρημ, το οποίο ξεκινά από τον Κόλπο του Μεξικού και της Δυτικές Ινδίες, περνά από τη Φλόριδα και το Τρίγωνο των Βερμούδων και περνώντας από τα παράλια του Καναδά ανεβαίνει βόρεια, φτάνοντας έως την Σκανδιναβία και τον Βόρειο Πόλο.

Το θερμά νερά του Γκολφ Στρημ κρατούν σε απόσταση τους πάγους της Αρκτικής, ενώ ένα αντίθετο ρεύμα, ψυχρό αυτή τη φορά, κατηφορίζει από τον Βόρειο Πόλο φέρνοντας δροσιά στα παράλια της Αφρικής.

Τα δύο ρεύματα, ανοδικό και καθοδικό, ζεστό και ψυχρό, αποτελούν το Ατλαντικό Μεσημβρινό Ωκεανό Ρεύμα (AMOC), το οποίο κρατά σε ισορροπία το κλίμα της Γης.
ν

Το Ατλαντικό Μεσημβρινό Ωκεανό Ρεύμα (AMOC) κρατά σε ισορροπία το κλίμα της Γης. Τα επιφανειακά ρεύματα (συμπαγείς καμπύλες) και τα βαθιά ρεύματα (διακεκομμένες καμπύλες) σχηματίζουν ένα τμήμα του AMOC. Τα χρώματα των καμπυλών υποδεικνύουν κατά προσέγγιση τις θερμοκρασίες. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Κάποτε ο Τζέιμς Λάμβλοκ, ο πατέρας της οικολογίας, ο οποίος διατύπωσε τη Θεωρία της Γαίας, είπε πως χρειαζόμαστε άλλες 20 επιστήμες, τις οποίες δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πως λειτουργεί το κλίμα της Γης.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το AMOC βαδίζει προς την πλήρη κατάρρευση μεταξύ των ετών 2025 και 2095.

Η κατάρρευση θα προκαλέσει πτώση των θερμοκρασιών, κατάρρευση των οικοσυστημάτων των ωκεανών και πολλαπλασιασμό των καταιγίδων σε όλο τον κόσμο.

Με άλλα λόγια, θα προκληθεί στον πλανήτη κλιματικό χάος με καταστροφικές συνέπειες για τα όλα είδη ζωής.

Η μελέτη, που θεωρεί υπεύθυνες για την καταστροφή του Γκολφ Στρημ τις αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες, δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη (25 Ιουλίου) στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
ν

Στον χάρτη αυτόν φαίνεται πώς το Ατλαντικό Μεσημβρινό Ωκεανό Ρεύμα (AMOC) επηρεάζει τα ύδατα των ωκεανών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Πηγή: NASA / Goddard Space Flight Center /Scientific Visualization Studiο
ν

Τα ρεύματα του Ατλαντικού Ωκεανού (θερμό και ψυχρό) λειτουργούν σαν ένας συνεχούς λειτουργίας παγκόσμιος ιμάντας μεταφοράς που διακινεί οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά, άνθρακα και θερμότητα σε όλο τον κόσμο. Τα θερμότερα νερά του νότου, τα οποία είναι πιο αλμυρά και πυκνότερα, ρέουν βόρεια για να κρυώσουν και κατόπιν βυθίζονται κάτω από τα θερμά νερά, απελευθερώνοντας έτσι θερμότητα στην ατμόσφαιρα. 

Στη συνέχεια, μόλις το ψυχρό ρεύμα πάει στα βάθη του ωκεανού, παρασύρεται αργά προς το νότο, θερμαίνεται ξανά και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Αλλά η κλιματική αλλαγή επιβραδύνει αυτή τη ροή. Το γλυκό νερό από το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και της Γροιλανδίας έχει κάνει το νερό λιγότερο πυκνό και αλμυρό, και πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το Ρεύμα του Κόλπου είναι πλέον εξαιρετικά αδύναμο εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Την τελευταία φορά που το AMOC άλλαξε τρόπο λειτουργίας κατά την πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων, το κλίμα κοντά στη Γροιλανδία αυξήθηκε κατά 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου μέσα σε μια δεκαετία!

Αν καταρρεύσει τελείως, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική θα μπορούσαν να πέσουν έως και 5 βαθμούς Κελσίου στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά θα δημιουργηθούν τυφώνες μεγάλης έντασης στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, που θα σαρώσουν τις παράκτιες περιοχές και πόλεις στη Νότια Αμερική και στην Αφρική.

Ουσιαστικά είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα μπορούσε να συμβεί. Και αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο της αβεβαιότητα για το μέλλον.
ν

How Ice Ages Happen: The Milankovitch Cycles
ν

ν

 


Translate this post