Οι άνθρωποι προκάλεσαν μετατόπιση της Γης (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι άνθρωποι έχουν μετατοπίσει τον άξονα της Γης κατά ένα μέτρο σχεδόν, μέσω μιας απλής και φαινομενικά αβλαβούς δραστηριότητας.

Ο άνθρωπος προκαλεί αλλαγές στην περιστροφή της Γης. Πηγή: YouTube

v

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΑΣΗ χωρίς αντίδραση. Οι άνθρωποι κατάφεραν να κάνουν τη Γη να μετατοπιστεί στον άξονά της κατά σχεδόν ένα μέτρο, μέσω μιας απλής και φαινομενικά αβλαβούς δραστηριότητας.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι, αντλώντας νερό από το έδαφος και μετακινώντας το αλλού, οι άνθρωποι έχουν μετατοπίσει μια τόσο μεγάλη μάζα νερού που η Γη έγειρε σχεδόν ένα μέτρο (για την ακρίβεια 80 εκατοστά) μόνο μεταξύ 1993 και 2010, δηλαδή σε διάστημα 17 ετών.

Η κατανομή του νερού στον πλανήτη επηρεάζει τον τρόπο κατανομής της μάζας, αναγκάζοντας τη Γη να περιστρέφεται διαφορετικά, καθώς το νερό κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση.

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, που συνήθως συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους το νερό μετακινείται σε όλο τον κόσμο.

Μόλις σε 17 χρόνια, δηλαδή το 2040, το νερό των θαλασσών θα έχει ανέλθει κατά 3 μέτρα! Και αυτή είναι μια ανησυχητική πρόβλεψη.

Υπάρχουν δύο παγετώνες, ο παγετώνας Petermann στη Γροιλανδία, μήκους 70 χιλιομέτρων και πλάτους 15 χιλιομέτρων, και ο παγετώνας Deanman στην Ανταρκτική, μήκους 110 χιλιομέτρων και πλάτους 11-16 χιλιομέτρων, που λειώνουν με γρήγορους ρυθμούς.
ν

Ο παγετώνας Petermann στα βορειοδυτικά της Γροιλανδίας λιώνει πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Αν λιώσει τελείως θα προσθέσει η στάθμη της θάλασσας θα υψωθεί κατά 50 εκατοστά. Φωτογραφία: NASA
ν

Τέλος, υπάρχει και ο παγετώνας Thwaites της Ανταρκτικής, o οποίος ονομάζεται Doomsday glacier (παγετώνας της Αποκάλυψης). Και οι τρεις παγετώνες θα προκαλέσουν άνοδο των υδάτων παγκοσμίως κατά 3 μέτρα.

Θα καταστραφούμε από τις… πισίνες!

Το μεγαλύτερο μέρος του νερού που αντλούνται από τη Γη, πηγαίνει στις πισίνες μας! Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι άντλησαν περίπου 2.150 γιγατόνους υπόγειων υδάτων ‒ποσότητα αρκετή για να γεμίσουν 860 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων‒ σε μια μόνο περίοδο των επτά ετών. Σαν αποτέλεσμα, η στάθμη της θάλασσας ανήλθε κατά έξι χιλιοστά.

Ο αριθμός μπορεί να φαίνεται μικρός, δείχνει όμως πόσο απρόσεκτος είναι ο άνθρωπος και πόσο καταστροφικός μπορεί να γίνει. Και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το κλίμα θα αντιστραφεί.
ν

Άντληση υπόγειων υδάτων σε οινοποιείο στην Καλιφόρνια. Φωτογραφία: Universal Images Group
ν

«O άξονας περιστροφής Γης άλλαξε πραγματικά πολύ, εξαιτίας των δραστηριοτήτων μας», λέει ο Ki-Weon Seo, γεωφυσικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ που ηγήθηκε της μελέτης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι μεταξύ των αιτιών που σχετίζονται με το κλίμα, η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων έχει στην πραγματικότητα τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην μετατόπιση του άξονα της Γης».
ν

Έτσι θα είναι η Νέα Υόρκη όταν η στάθμη της θάλασσας ανέλθει κατά 2,5 μέτρα. Image: Supplied
ν

Η ικανότητα του νερού να αλλάζει την περιστροφή της Γης ανακαλύφθηκε το 2016 αλλά, μέχρι τώρα, η συγκεκριμένη συμβολή των υπόγειων υδάτων παρέμενε ανεξερεύνητη.

Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, οι ερευνητές μοντελοποίησαν τις παρατηρούμενες αλλαγές στη μετατόπιση του άξονα περιστροφής της Γης και την κίνηση του νερού.

«Ανακαλύψαμε κάτι που δεν γνωρίζαμε πριν, αλλά ως κάτοικος της Γης και πατέρας ανησυχώ και εκπλήσσομαι όταν βλέπω ότι η άντληση των υπόγειων υδάτων είναι μια άλλη πηγή ανόδου της στάθμης των θαλασσών».

Η άντληση των υπόγειων υδάτων δεν έχει, προς ώρας, σημαντικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η υπερθέρμανση του πλανήτη. Κάθε εποχή γίνεται ολοένα και πιο θερμή απ’ ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, σε μεγαλύτερη χρονική κλίμακα είναι ένα άλλο πρόβλημα που προστίθεται στα τόσα που υπάρχουν και επηρεάζουν το κλίμα.

Μπορεί να διασκεδάζουμε ξέφρενα, και αυτό κάνουμε εμείς οι άνθρωποι στη Γη, αλλά στο τέλος έρχεται ο λογαριασμός…
ν

Earth’s spin shifted because of Humans
ν

ν

Δείτε επίσης:

Η έκτη μαζική εξαφάνιση στη Γη έχει ήδη αρχίσει

Η Γη εισήλθε στην Ανθρωπόκαινο Εποχή

ν


Translate this post