Ανεξήγητα μυστήρια: Από πού προέρχεται το νερό της Γης; (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  | Ενημ. 6/7/2023, 22:48

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Γη σχηματίστηκε από φωτιά και βράχους. Πού βρέθηκε όλο αυτό το νερό που καλύπτει το 71% της επιφάνειας του πλανήτη;

Το νερό έφτασε στη Γη μετά από τον σχηματισμό του πλανήτη. Από πού ήρθε; Πηγή: YouTube

v

ΤΟ 71 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ του πλανήτη μας καλύπτεται από μια τερατώδη ποσότητα νερού, που είναι δύσκολο να συλλάβει και η πιο τρελή φαντασία. Η ποσότητα των υδάτων, αλμυρών και γλυκών, που υπάρχει στον πλανήτη ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 1.386.000.000 κυβικών χιλιομέτρων (km3). Ένα κυβικό χιλιόμετρο νερού ισούται με περίπου 264 δισεκατομμύρια γαλόνια (1 τρισεκατομμύριο λίτρα).

Η συντριπτική πλειοψηφία του νερού στην επιφάνεια της Γης, δηλαδή άνω του 96 τοις εκατό, είναι αλατούχο νερό των θαλασσών. Το νερό που πέφτει από τους ουρανούς και κινείται σε ρυάκια, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, είναι γλυκό και δίνει στον άνθρωπο (που το σώμα του αποτελείται κατά 60% από νερό) το νερό που χρειάζεται καθημερινά για να ζήσει.

Όσο κι αν φανεί περίεργο, αν συγκεντρώναμε όλο το νερό που υπάρχει με τη μορφή υδρατμών στο αέρα, σε ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ωκεανούς, παγετώνες και σε υπόγειες πηγές, θα σχηματίζαμε μια υδάτινη σφαίρα που σε μέγεθος θα ήταν μικρότερη από το ήμισυ της έκτασης των ΗΠΑ, με διάμετρο μόνο 56,2 χλμ.
ν

Αν συγκεντρώναμε όλο το νερό της Γης σε μια σφαίρα, θα έπιανε αυτόν τον χώρο. Πηγή: USGS / Woods Hole Oceanographic Institution
ν

Το ερώτημα είναι: από πού ήρθε το νερό της Γης;

Το ερώτημα έθεσαν πρόσφατα οι επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech). Όπως λένε, όταν η Γη άρχισε να σχηματίζεται σαν πλανήτης, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, τα δομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ξηρά, βραχώδη υλικά και φωτιά. Το νερό εμφανίστηκε πολύ αργά στην ιστορία του σχηματισμού του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, το νερό εμφανίστηκε στη Γη κατά το τελευταίο 15 τοις εκατό (ή λιγότερο) της περιόδου σχηματισμού του πλανήτη.

Από πού, όμως, ήρθε;
ν

Η Γη σχηματίστηκε από πυρακτωμένα, άνυδρα και βραχώδη υλικά. Το νερό εμφανίστηκε στον πλανήτη μας πολύ αργότερα. Από πού όμως ήρθε; Πηγή: YouTube
ν

Είναι ένα μυστήριο που δεν έχει καμία προφανή εξήγηση.

Μπορεί κάποιος να πει ότι σχηματίστηκε χημικά. Ως γνωστόν, το νερό αποτελείται από ένα μόριο που ονομάζεται οξείδιο του υδρογόνου. Αυτό σημαίνει ότι έχει δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου. Ίσως γνωρίζετε τη σύντομη εκδοχή του ονόματος ‒ H2O.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ενώ το υδρογόνο υπάρχει σχεδόν από την αρχή του σύμπαντος, το οξυγόνο εμφανίστηκε παρά πολύ αργότερα, σχεδόν στο τέλος της δημιουργίας. Και δεν είναι γνωστό πώς έφτασε στη Γη.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Μόνο υποθέσεις.

Ο βοηθός καθηγητή Γεωχημείας δρ Francois Tissot του Caltech, που ηγήθηκε της έρευνας, υποστηρίζει ότι το νερό πρέπει να προήλθε από το διάστημα, ενδεχομένως από κάποιον πλανήτη εκτός ηλιακού συστήματος, ο οποίος, όπως είναι φυσικό, πρέπει να είχε αναπτυγμένη ζωή!

Πολύ πιθανόν να ήρθε με κάποιο είδος κομήτη, αν και αυτό είναι καθαρή υπόθεση.

Ο Tissot πιστεύει πως μόνο με την εντατικοποίηση της έρευνας του διαστήματος με ειδικά διαστημόπλοια θα μπορέσουμε να αποκαλύψουμε το μυστήριο του σχηματισμού της Γης και των άλλων βραχωδών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Πάντως, χωρίς την ύπαρξη νερού, θα ήταν αδύνατη η εμφάνιση ζωής στον γαλάζιο πλανήτη μας.
ν

Where Did Earth’s Water Come From?
ν

ν

 


Translate this post