Ανατροπή: Το προϊστορικό «τέρας» Τάλι ήταν τελικά ασπόνδυλο (vid)

Κατηγορία NEWS, Κρυπτοζωολογία

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Λύθηκε το μυστήριο που τυραννούσε για πάνω από μισό αιώνα τους ειδικούς της παλαιοντολογίας, σχετικά με τη φύση του «τέρατος» Τάλι.

Αυτό το παράξενο πλάσμα ζούσε στη Γη πριν από 307 εκατομμύρια χρόνια. Image: CC BY-SA 4.0 PaleoEquii

ν

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ προϊστορικά πλάσματα που υπήρχαν ποτέ ήταν το τέρας Τάλι, ένα ζώο τόσο παράξενο που οι παλαιοντολόγοι δεν γνωρίζουν ακόμα με βεβαιότητα τι ακριβώς ήταν.

Το μακροχρόνιο μυστήριο, που παίδευε τους επιστήμονες για 68 ολόκληρα χρόνια, για το αν το περίεργο αυτό προϊστορικό πλάσμα ήταν ή όχι σπονδυλωτό, μπόρεσε τελικά να απαντηθεί.

Το περίεργο πλάσμα, του οποίου το σώμα είχε σχήμα τορπίλης με πτερύγια στο πίσω μέρος που του επέτρεπαν να κολυμπά, ονομάστηκε Τάλι (Tully) από τον συλλέκτη Φράνσις Τάλι (Francis Tully), ο οποίος ανακάλυψε τα λείψανά του το 1958. Το Τάλι έζησε στη Γη πριν από 307 εκατομμύρια χρόνια σε μια παράκτια εκβολή στο σημερινό βορειοανατολικό Ιλινόις, και ήταν πολύ δύσκολο να ταξινομηθεί για περισσότερο από 50 χρόνια.

Κατά μήκος του σώματός του είχε πέντε οπές που χρησίμευαν ως βράγχια και δύο μάτια που ήταν τοποθετημένα στα δύο άκρα μιας οριζόντιας ράβδου προσαρτημένης στο πρόσωπό του που δεν ξεχώριζε από το σώμα του. Και όπως οι ελέφαντες, είχε προβοσκίδα που κατέληγε σε μια δαγκάνα γεμάτη δόντια.

Εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών ήταν πολύ δύσκολο να ταξινομηθεί. Τελικά οι παλαιοντολόγοι το κατέταξαν στα ψάρια λύχνος, που έχουν οδοντωτό στόμα σαν χωνί και φυσικά το τοποθέτησαν στα σπονδυλωτά.
ν

Η περιοχή Mazon Creek κοντά στο Σικάγο, όπου βρέθηκαν απολιθώματα του Τάλι, του περίεργου πλάσματος που έζησε πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Image: Sean McMahon / Field Museum of Natural History
ν

Αναπαράσταση του τέρατος Τάλι. Image: Paul Mayer / Field Museum of Natural History
v

Τελικά το περίεργο πλάσμα δεν ανήκει στα ψάρια λύχνος, καθώς τα ψάρια αυτά ευδοκιμούν στα υποτροπικά θαλάσσια ύδατα. Επίσης, το Τάλι δεν είναι σπονδυλωτό, αλλά έχει ένα είδος χόνδρου, όπως τα καλαμάρια.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα επιστημόνων από την Ιαπωνία, χάρη στις νέες τεχνικές τρισδιάστατης απεικόνισης.

«Πιστεύουμε ότι το μυστήριο του αν είναι ή όχι σπονδυλωτό λύθηκε», δήλωσε ο Tomoyuki Mikami, ερευνητής του Graduate School of Science στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

«Με βάση πολλαπλές αποδείξεις, η υπόθεση ότι το τέρας Tάλι ήταν σπονδυλωτό είναι αβάσιμη».

«Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το κεφάλι στο τέρας Tάλι δεν είναι διακριτό από το σώμα του. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι γνωστό σε καμία γενεαλογία σπονδυλωτών, υποδηλώνοντας έτσι μια συγγένεια με μη σπονδυλωτά».

Έτσι, το ερώτημα σε ποια ομάδα οργανισμών ανήκει το τέρας Τάλι εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο. Και θα χρειαστεί καιρός για να απαντηθεί.

Τέτοιες έρευνες είναι σημαντικές προκειμένου να καθοριστεί πώς προέκυψε η ζωή στη γη και από πού προήλθαν τα σπονδυλωτά. Αν ήταν σπονδυλωτό, τότε το τέρας Τάλι θα κάλυπτε ενδεχομένως ένα κενό στην εξελικτική ιστορία των πρώιμων σπονδυλωτών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρ’ όλο που ονομάστηκε «τέρας» και έζησε στην εποχή των δεινοσαύρων, το Τάλι είχε μαλακό σώμα, ενώ το μήκος του δεν ξεπερνούσε τα 40 με 50 εκατοστά!
ν

What Was The Tully Monster?
ν

ν

 


Translate this post