ΕΜΕΚΑ – Σε πανδημία έχει εξελιχθεί η καρδιακή ανεπάρκεια (vid)

Κατηγορία Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ 

Posted by Youmagazine Staff

 

Σε πανδημία έχει εξελιχθεί η καρδιακή ανεπάρκεια, ιδιαίτερα εξαιτίας της κακής ποιότητας ζωής. Τι προτείνουν οι καρδιολόγοι.

Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 200.000-250.000 άτομα. Πηγή: YouTube

v

Η ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ είναι ένα σύνδρομο, το οποίο σχετίζεται με την κακή ποιότητα ζωής, και δυνητικά είναι θανατηφόρο. To 30-40% των ασθενών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν στο πρώτο έτος από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, θνητότητα η οποία είναι μεγαλύτερη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου.

Το πραγματικά δυσάρεστο είναι ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια πανδημία, που επηρεάζει περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης με τεράστιο κόστος για τη Δημόσια υγεία. Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 200.000-250.000 άτομα περίπου και περισσότερα από 600-700 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Μάλιστα σε ασθενείς πάνω από τα 65 έτη η επίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται προοδευτικά, φθάνοντας μέχρι και το 10% του πληθυσμού, ενώ αποτελεί γι’ αυτές τις ηλικίες την κύρια αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός άνω των 65 ετών διαρκώς αυξάνεται, ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια αναμένεται να αυξάνεται συνεχώς στο προσεχές μέλλον.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ασθενών που θα έχουν ανάγκη από πιο εξειδικευμένες, αλλά και πιο δαπανηρές θεραπείες (όπως η αμφικοιλιακή βηματοδότηση, οι απινιδωτές, η μεταμόσχευση καρδιάς και η μηχανική υποστήριξη με «τεχνητή» καρδιά) να αυξάνεται αντίστοιχα.
ν

Κάθε χρόνο 50.000 άτομα χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς, αλλά οι δωρητές δεν υπερβαίνουν τους 5.000. Πηγή: YouTube

ν

Η μεταμόσχευση καρδιάς

Η μεταμόσχευση καρδιάς είναι μια πραγματικά σωτήρια επέμβαση που επιμηκύνει σημαντικά το χρόνο ζωής των ασθενών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, όμως υπάρχει ένα σημαντικότατο πρόβλημα, αυτό του περιορισμένου αριθμού δωρητών καρδιάς.

Περισσότερες από 5.000 μεταμοσχεύσεις καρδιάς πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, αν και υπολογίζεται ότι πάνω από 50.000 άτομα είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση.

Η συνολική, λοιπόν, ευεργετική επίδραση της μεταμόσχευσης στην καρδιακή ανεπάρκεια κρίνεται «επιδημιολογικά πολύ μικρή» λόγω της έλλειψης μοσχευμάτων.

Αντίστοιχα στη χώρα μας ο αριθμός των ασθενών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, στους οποίους η συμβατική αγωγή έχει καταστεί αναποτελεσματική είναι μεγάλος και η ανάγκη αυτή είναι αδύνατον να καλυφθεί μόνο με τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς που γίνονται σήμερα.
v


Δείτε επίσης:

Η 5λεπτη αναπνευστική άσκηση που ρίχνει αμέσως την πίεση (vid)

ν


Συσκευές υποστήριξης της καρδιάς

Λόγω της μεγέθυνσης του προβλήματος, είναι πλέον διεθνώς άκρως επιτακτική η χρόνια υποστήριξη με τις συσκευές υποστήριξης της καρδιάς που εμφανίζεται για το προσεχές, τουλάχιστον, μέλλον ως η πιο πρόσφορη εφαρμόσιμη λύση.

Τα τελευταία χρόνια οι συσκευές αυτές με την πρόοδο που έχει συντελεστεί τείνουν να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά μιας ιδανικής «τεχνητής καρδιάς»: είναι μικρότερες, προκαλούν λιγότερες λοιμώξεις και θρομβοεμβολικά επεισόδια και, παράλληλα με την εντυπωσιακή βελτίωση της ποιότητας ζωής, επιμηκύνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών.
ν

Η σύγχρονη ιατρική προσανατολίζεται πλέον στις συσκευές υποβοήθησης της καρδιακής λειτουργίας. Πηγή: YouTube

ν

Οι σημαντικότερες, λοιπόν, εξελίξεις που αφορούν στο πολύπλοκο σύνδρομο της καρδιακής ανεπάρκειας από το οποίο πάσχουν χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας, θα παρουσιαστούν στο τριήμερο 3-5 Φεβρουαρίου, στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας, που αρχίζει στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.

Τα θέματα που θα παρουσιαστούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ), καθηγητή Καρδιολογίας κ. Γεράσιμο Φιλιππάτο, αφορούν:

Τον κλινικό καρδιολόγο, ο οποίος χρειάζεται να γνωρίζει σε βάθος ό,τι αφορά όχι μόνο στη διάγνωση και τη θεραπεία του συνδρόμου, αλλά και στις αρρυθμίες, την ανοσολογία, την εντατική θεραπεία, την απεικόνιση και τις συσκευές.

Κάθε επαγγελματία υγείας που αντιμετωπίζει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένων των καθιερωμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων και των νεότερων κλινικών και ερευνητικών δεδομένων.

Τη σπουδαιότητα της λειτουργίας των ιατρείων Καρδιακής Ανεπάρκειας και Καρδιo-ογκολογίας για τη διαχείριση και παρακολούθηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και καρκίνο, αντίστοιχα.

Τον ευεργετικό ρόλο των προγραμμάτων σωματικής άσκησης με την εξαιρετική συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Εργοσπιρομετρίας Άσκησης και Αποκατάστασης (ΕΛΕΡΓΑ).

Την πολυδιάστατη βοήθεια που προσφέρουν οι νοσηλευτές στο ευρύ φάσμα θεραπειών που εφαρμόζονται στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Φέτος, ειδικά, οργανώνεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του Συνεδρίου Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Προχωρημένης Καρδιακής Ανεπάρκειας και Μυοκαρδιοπαθειών τόσο για ειδικευόμενους όσο και για ειδικούς καρδιολόγους για το οποίο θα δοθεί ξεχωριστό Πιστοποιητικό Παρακολούθησης. Οι σύνεδροι θα έχουν επιπρόσθετα τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις νεότερες εξελίξεις στην Καρδιογκολογία, ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα με τις σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο.

Χορηγούνται 22 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME Credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν έχουν δικαίωμα συμμετοχής χωρίς κανένα κόστος εγγραφής.

Στοιχεία Επικοινωνίας EMEKA: Τηλ. 210-7701724 – mailemeka@gmail.com

ν


Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο στο YouTube – εδώ.

ν

ν

 


Translate this post