Αντιγήρανση: Οκτώ συμπληρώματα διατροφής που είναι απαραίτητα (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Μακροβιοτική

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οκτώ αντιγηραντικές βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στη διατήρηση της νεότητας και σφριγηλότητας σώματος και νου.

Υπάρχουν βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Πηγή: News Media

v

ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ μερικές φορές παραβλέπονται στην καταπολέμηση της γήρανσης σε σύγκριση με την τεράστια ποικιλία κρεμών και ορών, αλλά η έρευνα δείχνει ότι αποτελούν βασικό μέρος της επιβράδυνσης της διαδικασίας γήρανσης των κυττάρων.

Ενώ οι τοπικοί οροί και οι κρέμες μπορεί να επιβραδύνουν την εμφάνιση της γήρανσης στις περιοχές όπου εφαρμόζονται, δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τη γήρανση που συμβαίνει στο σώμα σας και ορισμένα αντιγηραντικά συστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα, καθιστώντας την τοπική εφαρμογή άσκοπη.

Αντίθετα, οι βιταμίνες λειτουργούν από μέσα προς τα έξω, με αποτέλεσμα τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική υγεία.

Οι βιταμίνες και τα υπόλοιπα μέταλλα και ιχνοστοιχεία μάς βοηθούν να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα εάν έχουμε έλλειψη. Για παράδειγμα, πολλοί ενήλικες έχουν έλλειψη των βιταμινών D και Β12 γι’ αυτό και έχουν διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία και την κακή υγεία.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι βιταμίνες ισοδύναμες όταν πρόκειται για την αντιγήρανση. Ορισμένες βιταμίνες είναι πολύ πιο ισχυρές στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της ηλικίας από άλλες. Στον κατάλογο που ακολουθεί παρουσιάζουμε τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις πρωτεΐνες που σχετίζονται με την αντιγήρανση.

ν

ν

1. Κολλαγόνο

Εάν έπαιρνες μόνο ένα συμπλήρωμα αντιγήρανσης, το κολλαγόνο είναι η κορυφαία επιλογή. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στη διατήρηση του δέρματος και καθώς μεγαλώνουμε παράγουμε λιγότερο από αυτό, οδηγώντας σε ρυτίδες και χαλάρωση. Πιστεύεται ότι η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να επιβραδύνεται ήδη από τα είκοσί μας. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνουν τις ρυτίδες.

Μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 72 γυναίκες έδειξε ότι η τακτική λήψη ενός συμπληρώματος που περιείχε 2,5 γραμμάρια κολλαγόνου (μαζί με πολλά άλλα συστατικά) βελτίωσε σημαντικά την ελαστικότητα και την απαλότητα του δέρματος. 

ν

ν

2. Βιταμίνη Α

Απαραίτητη μετά τη λήψη συμπληρωμάτων με κολλαγόνο. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη προλαμβάνει και επιβραδύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης γνωστή ως ρετινόλη και αποτελεί το βασικό συστατικό σε πολλά αντιγηραντικά συμπληρώματα και ορούς. Η βιταμίνη Α δεν παράγεται φυσικά από το σώμα μας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεται είτε με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτήν (π.χ. συκώτι, μουρουνέλαιο, κρόκος αυγού, λιπαρά ψάρια) είτε με τη λήψη της ως συμπλήρωμα.

ν

ν

3. Βιταμίνη D

Η επίσης λιποδιαλυτή βιταμίνη D είναι γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου», καθώς ένας από τους τρόπους που τη συνθέτουμε είναι από την έκθεση στον ήλιο. Πρόκειται για μια ισχυρή αντιγηραντική βιταμίνη, που συμβάλλει στη μακροζωία και στη μείωση των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, προστατεύοντας το δέρμα από το υπεριώδες φως ‒ μια από τις πιο κοινές αιτίες ρυτίδων και γραμμών. Τα τρόφιμα με βιταμίνη D περιλαμβάνουν το πλήρες γάλα, τον σολομό, τον τόνο και τη σόγια.

Mια μελέτη του 2016, που δημοσιεύτηκε στο National Library of Medicine, αποκάλυψε ότι η βιταμίνη D έχει τη δύναμη να παρατείνει τη μέση διάρκεια ζωής κατά 33%!

v

ν

4. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τη βρίσκουμε στα αμύγδαλα, τους ηλιόσπορους, τα φιστίκια, τα σπαράγγια, το αβοκάντο και το μάνγκο.

Η βιταμίνη Ε εμφανίζεται φυσικά στο σώμα μας, αλλά εξαντλείται γρήγορα από τις ακτίνες του ήλιου. Αυτό δεν είναι καλό, καθώς η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή άτομα που καταστρέφουν τα κύτταρα και έχουν συνδεθεί με τη γήρανση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η λήψη της ως συμπλήρωμα διατροφής.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα ως συμπλήρωμα αυξάνει δραματικά την προστασία από τη διάσπαση του κολλαγόνου. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και προστατεύει από τη γνωστική έκπτωση.

ν

ν

5. Ρεσβερατρόλη

Η Ρεσβερατρόλη ανήκει στις πολυφαινόλες και βρίσκεται στα σταφύλια, στο κόκκινο κρασί, στα σμέουρα, στα φιστίκια, στον ευκάλυπτο, στα φασόλια και στα μούρα. Αποκαλείται «το μυστικό της νεότητας» και ως φυσικό αντιβιοτικό έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά, καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ενώ σίγουρα μπορείτε να πάρετε άφθονη ρεσβερατρόλη κάνοντας τα μούρα βασικό στοιχείο της διατροφής σας, μπορείτε πολύ πιο εύκολα να την προσθέσετε στη διατροφή σας ως συμπλήρωμα.

Η ρεσβερατρόλη έχει βρεθεί ότι προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ρεσβερατρόλη έχει επίσης βρεθεί ότι αυξάνει τη διάρκεια ζωής.

Δείτε σχετικά “Antioxidants from Plants Protect against Skin Photoaging και “A comparative study of anti-aging properties and mechanism: resveratrol and caloric restriction.

ν

ν

6. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα φασόλια, τα καβούρια, τα στρείδια, τις καραβίδες και τον αστακό.

Να σημειωθεί ότι το σώμα μας δεν παράγει φυσικά ψευδάργυρο. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να λαμβάνουμε ψευδάργυρο είτε μέσω της διατροφής μας είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την σύνθεση πρωτεϊνών, την ρύθμιση του ανοσοποιητικού, την επούλωση πληγών και την αντιγήρανση, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ασθενειών και λοιμώξεων που σχετίζονται με την ηλικία. Επίσης προστατεύει από την τριχόπτωση.

ν

ν

7. Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι μια πολυφαινόλη με έντονο κίτρινο χρώμα που παράγεται από φυτά του είδους Curcuma longa. Είναι το κύριο συστατικό της ρίζας του κουρκουμά, ενός μέλους της οικογένειας τζίντζερ. Δρα σε τραυματισμούς ή εκφυλιστικές αλλαγές της σπονδυλικής στήλης, κατά του διαβήτη, ενώ βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.

Η κουρκουμίνη έχει επίσης βρεθεί ότι επεκτείνει τη ζωή μιας ευρείας ποικιλίας οργανισμών, από μύγες φρούτων έως σκουλήκια και μαγιά, ωθώντας τους ερευνητές να αναρωτηθούν εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους ίδιους σκοπούς στους ανθρώπους.

Βλ. σχετικό άρθρο στο Life Extension Magazine.

ν

ν

8. Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που αποτρέπει την ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε. Μπορεί να ληφθεί μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων. Μια νέα έρευνα έδειξε ότι το σελήνιο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της γήρανσης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διαταραχές και ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως όγκοι και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι κυριότερες τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σελήνιο είναι οι ξηροί καρποί, και συγκεκριμένα τα brazil nuts, η γαλοπούλα, ο σολομός, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας (σε οποιαδήποτε μορφή), τα αυγά, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το σελήνιο έχει επίσης συσχετιστεί με μακρύτερα τελομερή ‒ τα καλύμματα που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων μας και καθορίζουν το πόσο γρήγορα γερνούν τα κύτταρά μας.
ν

ν

 


Translate this post