Η τεχνολογία αντιγήρανσης θα δώσει έως το 2025 τον «αθάνατο» άνθρωπο (vid)

Κατηγορία NEWS, Μακροβιοτική

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δεκατρείς κορυφαίες εταιρείες μακροζωίας συμμετέχουν στην κούρσα για την παράταση της ανθρώπινης ζωής, με στόχο την αθανασία.

Η Τράπεζα της Αμερικής προβλέπει ότι η παράταση της ανθρώπινης ζωής θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Image: Supplied

v

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ έχει εμμονή με την απόκτηση της αθανασίας εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά ακόμα και παρά τις απίστευτες προόδους στην επιστήμη και την ιατρική που έχουν επιτευχθεί τους τελευταίους αιώνες, το είδος μας εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο ευάλωτο στη διαδικασία της γήρανσης όπως ήταν οι πρόγονοί μας πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό ήδη αλλάζει, καθώς τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι μεγαλοεπενδυτές τοποθετούν τα χρήματά τους σε εταιρείες βιοτεχνολογίας και μακροζωίας. Μάλιστα προβλέπεται εξαπλάσια αύξηση του ποσού των χρημάτων που δαπανώνται σε εταιρείες μακροζωίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ήδη στις μέρες μας η ιατρική γνώση διπλασιάζεται κάθε 73 ημέρες, έναντι κάθε 3,5 χρόνια που ήταν το 2010. Παράλληλα το κόστος των ερευνών γονιδιωματικής αλληλουχίας έχει μειωθεί κατά 99,9% από το 2003.

Έτσι, η Τράπεζα της Αμερικής προβλέπει ότι μέχρι το 2025 θα έχει βρεθεί το «χάπι της μακροζωίας», που θα επιτρέπει σε κάποιον να ζήσει πάνω από τα 100 χρόνια.

Εταιρείες μακροζωίας

Οι 13 κορυφαίες εταιρείες μακροζωίας που οδηγούν την κούρσα της αθανασίας, με κεφάλαια άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι οι εξής:

Altos Labs, Τζεφ Μπέζος και Γιούρι Μίλνερ

Juvenescence, Jim Mellon

Insilico Medicine, με έδρα το Χονγκ Κονγκ

AgeX Therapeutics, Michael D West

Human Longevity Inc., Peter Diamandis και Craig Venter, πρωτοπόρος στο ανθρώπινο γονιδίωμα

Unity Biotechnology, Πήτερ Τιλ (PayPal) και Τζεφ Μπέζος

Elevian, Τμήμα Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Life Biosciences, Tristan Edwards

Calico Life Sciences LLC, Bill Maris

BioSplice Therapeutics, Inc., Osman Kibar

BlueRock Therapeutics, Versant Ventures και Bayer Pharmaceuticals

SENS Research Foundation, Aubrey de Gray και Πήτερ Τιλ (PayPal)

Paul F. Glenn Center for Biology of Aging Research, David Sinclair (Αυστραλία)
ν

Image: Supplied

ν

Το χάπι της αιώνιας νεότητας

Από τις εταιρείες ξεχωρίζει η νέα εταιρεία βιοτεχνολογίας Altos Labs που ιδρύθηκε από τον Τζεφ Μπέζος με τη βοήθεια άλλων υπερπλούσιων που ενδιαφέρονται να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου με στόχο την αθανασία.

Η Altos Labs σχεδιάζει να σταματήσει τη διαδικασία γήρανσης μέσω της επεξεργασίας γονιδίων με την τεχνική CRISPR.

Σημαντικό βήμα έχει κάνει η Elevian του Χάρβαρντ με ένα υποψήφιο φάρμακο μακροζωίας: το ανασυνδυασμένο ανθρώπινο GDF11.

Σε προκλινικά μοντέλα, το GDF11 δείχνει ήδη αποτελεσματικότητα στην αναγέννηση της καρδιάς, του εγκεφάλου, των μυών και άλλων ιστών που έχουν υποστεί βλάβη από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οστεοαρθρίτιδα, απώλεια μνήμης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καρκίνοι κ.ά.

Το Growth Differentiation Factor 11, δηλαδή αυξητικός παράγοντας διαφοροποίησης 11 (GDF11), γνωστός επίσης ως μορφογενετική πρωτεΐνη οστών 11 (BMP-11), είναι μια πρωτεΐνη που στους ανθρώπους κωδικοποιείται από το γονίδιο του αυξητικού παράγοντα διαφοροποίησης 11. Το GDF11 δρα όπως η κυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης και η μοριακή του δομή είναι πανομοιότυπη σε ανθρώπους, ποντίκια και αρουραίους.

Η ορμόνη της αγάπης μπορεί να βοηθήσει πραγματικά –από ιατρική άποψη– τις «πληγωμένες καρδιές».

Επίσης επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Βιολογία της Γήρανσης στην Κολονία ανακάλυψαν μια νέα κατηγορία σκευασμάτων, τα γεροντολυτικά (senolytics), και πιστεύουν ότι το «χάπι της αιώνιας νεότητας» θα είναι έτοιμο έως το 2031.

Άλλοι μεγάλοι επενδυτές στον τομέα της μακροζωίας είναι ο Έλον Μασκ και ο Λάρρυ Πέιτζ της Google.

Αγέραστοι τρισεκατομμυριούχοι;

Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα. Σε πρόσφατο άρθρο τους οι Financial Times αποκάλυψαν μια μάλλον ανησυχητική εικόνα ενός μέλλοντος που θα κυριαρχείται από υπερπλούσιους αθάνατους.

Και αυτό γιατί οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι αυτοί που θα επωφεληθούν πρώτοι από την επιβράδυνση ή το σταμάτημα της διαδικασίας γήρανσης.

Το θλιβερό είναι ότι κάποιος που έχει αποκτήσει προσωπικό πλούτο δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του τυπικού βίου, στην περίπτωση που θα μπορούσε να ζήσει για αιώνες θα μπορούσε να δει τον πλούτο του να αυξάνεται σε αστρονομικά επίπεδα.

«Αυτό θα επιδεινώσει δυνητικά όλα τα είδη των υπαρχουσών ανισοτήτων που έχουμε σήμερα», λέει ο Christopher Wareham, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (Ολλανδία).

«Όσο περισσότερο ζει κάποιος, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται ο πλούτος του και όσο πιο πλούσιος γίνεται, τόσο μεγαλύτερη πολιτική επιρροή θα ασκεί», προσθέτει ο καθηγητής και συμπληρώνει:

«Ο θάνατος είναι το πιο δημοκρατικό πράγμα. Ποιος θα ήθελε να δει αθάνατο τον Μπιλ Γκέιτς ή τον Τζορτζ Σόρος και τρισεκατομμυριούχους με αρκετή δύναμη και χρήματα που θα μπορούσαν να επιβάλουν μια παγκόσμια δικτατορία και να διαμορφώσουν ανάλογα με τα κέφια τους το ίδιο το μέλλον του πολιτισμού μας;»
ν

ν

 


Translate this post