Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει έως και 500 χρόνια (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Μακροβιοτική

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν μέχρι 500 χρόνια, υποστηρίζει μια νέα ιατρική ανακάλυψη που υπόσχεται να μας κάνει υπεραιωνόβιους.

Μπορεί κάποιος να ζήσει πεντακόσια χρόνια, λένε οι επιστήμονες. Πηγή: News Media

ν

ΕΑΝ έχετε την περιέργεια να δείτε πώς θα είναι ο κόσμος μετά από πεντακόσια χρόνια, είστε τυχεροί, καθώς μια νέα επιστημονική ανακάλυψη σχετικά με κάποια μικροσκοπικά σκουλήκια τα οποία πενταπλασιάζουν τη διάρκεια της ζωής τους, υπόσχεται ότι μπορεί να σας κάνει υπεραιωνόβιους.

Τι σημαίνει αυτό; Η σύγχρονη επιστήμη τοποθετεί το όριο της ανθρώπινης ζωής, στην καλύτερη περίπτωση, στα 122 χρόνια. Ο μακροβιότερος άνθρωπος που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν η Ζαν Καλμάν, η οποία πέθανε το 1997, ύστερα από 122 χρόνια ζωής.

Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση ενός Κινέζου, του Λι Τσινγκ Γιουν (Li Ching Yuen), ο οποίος έζησε 256 χρόνια!

Ο Γιουν υποστήριζε ότι είχε γεννηθεί το 1736, ενώ αμφισβητείται από κάποια αρχεία που δείχνουν ότι γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1677. Τόσο η υποτιθέμενη διάρκεια ζωής των 197 χρόνων όσο και τα 256 χρόνια, υπερβαίνουν κατά πολύ τη μεγαλύτερη επιβεβαιωμένη διάρκεια ζωής των 122 ετών και 164 ημερών της Γαλλίδας Ζαν Καλμάν. Η πραγματική ημερομηνία γέννησής του δεν προσδιορίστηκε ποτέ.

Έχει αναφερθεί ότι ήταν δάσκαλος πολεμικών τεχνών, βοτανολόγος και σύμβουλος τακτικής. Ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες και κυρίως με την ισορροπία σώματος και μυαλού. Το 1749, σε ηλικία ήδη 71 χρόνων, προσελήφθη από τον κινέζικο στρατό ως γυμναστής της αυτοκρατορικής φρουράς.

Πέθανε τρεις μέρες μετά τα 256α γενέθλιά του το 1933.
ν

Ο Λι Τσινγκ Γιουν (Li Ching Yuen) στην κατοικία του Στρατηγού του Εθνικού Επαναστατικού Στρατού Γιανγκ Σεν στο Γουανξιάν Σιτσουάν το 1927, σε ηλικία 250 ετών. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Το άρθρο «Tortoise-Pigeon-Dog», που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του περιοδικού Time της 15ης Μαΐου 1933, έχει μια έκθεση σχετικά με την ιστορία του, και περιλαμβάνει την απάντηση του Γιουν σχετικά με το μυστικό της μακροζωίας του:

  • Ήρεμο μυαλό

  • Καθίστε σαν χελώνα

  • Περπατήστε ζωηρά σαν ένα περιστέρι

  • Κοιμηθείτε όπως ένα σκυλί

Υπάρχουν ωστόσο άλλοι πιο μακρόβιοι άνθρωποι. Ο Μαθουσάλας, τον οποίο αναφέρει η Βίβλος, έζησε 969 έτη (Γένεση 5:27, Ο΄).

Παρ’ όλο που θεωρείται μύθος, ενέπνευσε τους επιστήμονες που εργάζονται στο Buck Institute of Age Research στην Καλιφόρνια, να μελετήσουν τα γενετικά χαρακτηριστικά ενός σκουληκιού, που ονομάζεται Καινοραβδίτης ο κομψός (Caenorhabditis elegans). Και βρήκαν ότι ορισμένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μεταλλαγμένων μορίων, παρατείνουν τη ζωή του σκουληκιού στο ανθρώπινο ισοδύναμο των 400 ή 500 ετών.
ν

Ξυλόγλυπτο με τη μορφή του Μαθουσάλα στην εκκλησία του San Juan Bautista στο Carbonero el Mayor, στην επαρχία Σεγκόβια της Ισπανίας. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της αντιγήρανσης. Πριν όμως αρχίσετε να πανικοβάλλεστε για τα πάρτι γενεθλίων που θα πρέπει να κάνετε έως τότε, ή για τους φόρους που θα πληρώνετε επί πεντακόσια χρόνια, οι επιστήμονες λένε ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια έρευνας πριν παραταθεί η ζωή των ανθρώπων τόσο δραστικά.

Το σημαντικό είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί, από πλευράς βιολογικού εξοπλισμού, να ζήσει πράγματι περισσότερα χρόνια, αν και αυτό προϋποθέτει μια διαφορετική κοινωνία κι έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης της ζωής.
ν

Ο ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΡΑΒΔΙΤΗ

Εκτός από τη χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα του Καινοραβδίτη του κομψού, στη διαδικασία της αντιγήρανσης εμπλέκεται η ανάσχεση ορισμένων μορίων που επηρεάζουν τη δράση της ινσουλίνης, καθώς και το λεγόμενο σηματοδοτικό μονοπάτι της ινσουλίνης που αποτελεί τον στόχο της ραπαμυκίνης (TOR).

Η ουσία ραπαμυκίνη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «ελιξίριο της μακροζωίας», παράγεται στη φύση από ένα μικρόβιο, το Streptomyces hygroscopicus, το οποίο, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ζει στο έδαφος της Νήσου του Πάσχα, του γραφικού αυτού μέρους του Νότιου Ειρηνικού.

Ως φάρμακο, η ραπαμυκίνη έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής σε πειραματόζωα, αλλά έχει επίσης σχετιστεί με τη διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη – δύο χαρακτηριστικά του διαβήτη.

Στο παρελθόν, ερευνητές στο Ινστιτούτου Whitehead και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας ανακάλυψαν ότι αναστέλλοντας το σύμπλεγμα πρωτεΐνης που είναι γνωστό ως mTORC1-ραπαμυκίνης, παρατείνεται η ζωή σε ποντίκια, χωρίς να αλλοιώνεται η ανοχή στη γλυκόζη ή η ευαισθησία στην ινσουλίνη.
ν

Ο Καινοραβδίτης ο κομψός είναι πρωτόζωο, αλλά ο γενετικός του κώδικας φαίνεται ότι κρατάει το κλειδί για τη μακροζωία των ανθρώπων. Πηγή: Wiki Commons

ν

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΡΑΠΑΜΥΚΙΝΗΣ

Πλέον έχει γίνει κατανοητός ο τρόπος που η ραπαμυκίνη παράγει αντιγηραντική δράση και οι ερευνητές είναι πλέον σε θέση να αναπτύξουν ένα φάρμακο που στοχεύει συγκεκριμένα στην mTORC1, για μακροζωία αλλά και πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τη ραπαμυκίνη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν περιορίζονται οι θερμίδες κατά 20%-40% της θερμιδικής πρόσληψης, με αντίστοιχη διατήρηση της σωστής διατροφής, τα ζώα στα εργαστήρια όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά αναπτύσσουν ευαισθησία στην ινσουλίνη και ανοχή στη γλυκόζη.

Οι ερευνητές στο Buck Institute of Age Research παρατήρησαν ότι ορισμένες μεταλλάξεις στο μονοπάτι TOR παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του Καινοραβδίτη του κομψού κατά 30 τοις εκατό, ενώ μεταλλάξεις στο σηματοδοτικό μονοπάτι της ινσουλίνης μπορούν να διπλασιάσουν τον χρόνο ζωής.

Με άλλα λόγια, η διάρκεια ζωής του Καινοραβδίτη παρατάθηκε κατά 130 τοις εκατό. Αυτό στον άνθρωπο ισοδυναμεί με διάρκεια ζωής 400 ή 500 ετών.

Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίων μπορεί να είναι ίσως η εξήγηση γιατί ορισμένοι άνθρωποι απολαμβάνουν μια μακρά και υγιή ζωή.

Η ιδέα θα εφαρμοστεί τώρα σε ποντίκια και κατόπιν σε θηλαστικά. Αλλά, όπως δείχνουν όλα, δεν θα αργήσει να έρθει η εποχή κατά την οποία θα μεγαλώνουμε αργά και, όπως ο Μαθουσάλας, θα κάνουμε παιδιά στα 187 χρόνια μας.
v

Can humans live to be 1,000 years old? | AgeX Therapeutics, Inc.
ν

ν

 


Translate this post