Ι. Ιγνατιάδης: «Χειρουργικά θαύματα χάρη στην εξέλιξη της μικροχειρουργικής»

Κατηγορία NEWS, Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Καθημερινότητα είναι πλέον, χάρη στη μικροχειρουργική, λεπτές επεμβάσεις συρραφής νεύρων και μεταφοράς μοσχευμάτων.

Η μικροχειρουργική και η επανορθωτική χειρουργική κάνουν σήμερα θαύματα. Image: Supplied

v

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ είναι πλέον, χάρη στη μικροχειρουργική, λεπτές επεμβάσεις συρραφής νεύρων και μεταφοράς μοσχευμάτων, που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζαν με ταινία επιστημονικής φαντασίας!

Εξαιτίας των επεμβάσεων αυτών που γίνονται και στην Ελλάδα με απόλυτη επιτυχία, δεκάδες συμπατριώτες μας παραγωγικής ηλικίας αποφεύγουν τη νέκρωση και τους ακρωτηριασμούς.

Η επιτυχία των Ελλήνων γιατρών έγκειται στην καλή ιατρική κατάρτιση αλλά και στην εξάσκηση σε πρακτικά εργαστηριακά σεμινάρια, όπως αυτό της Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (25-27 Οκτωβρίου).

«Χωρίς καμία υπερβολή, η εξέλιξη της μικροχειρουργικής μας βοηθά να κάνουμε χειρουργικά θαύματα», αναφέρει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Μικροχειρουργός Χεριού – Άνω Άκρου, κ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, ο οποίος μετέφερε την πλούσια εμπειρία του σε νέους χειρουργούς στο πρακτικό σεμινάριο της Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον κ. Ιγνατιάδη η μικροχειρουργική σήμερα είναι σε θέση να δώσει θεραπευτική λύση με «τεχνική μικροσκοπικής υπερμεγένθυσης» και χρήση μικροραμμάτων και μικροεργαλείων, σε διατομές περιφερικών νεύρων άνω ή κάτω άκρων, προσώπου ή κορμού, μεγιστοποιώντας και βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα.
ν

Ο μικροχειρουργός Ι. Ιγνατιάδης.
ν

Την τελευταία δεκαετία οι μικροχειρουργικές επεμβάσεις γίνονται σε συνδυασμό με την εφαρμοσμένη εξέλιξη της τεχνολογίας στην μετεγχειρητική αποκατάσταση όπως συσκευές φυσικοθεραπείας (tecar, αντλίες μαγνητικές κτλ.), συσκευές βασιζόμενες σε υπερήχους ή ηλεκτρομαγνητικά κύματα, μυοηλεκτρικές προθέσεις κ.ά.

Μια τέτοια συσκευή, η οποία ευοδώνει την αναγέννηση ενός χειρουργημένου νεύρου, είναι ο ηλεκτρικός νευροδιεγέρτης ή ατομικός νευροδιεγέρτης μπαταρίας με την μετεγχειρητική καθημερινή χρήση του οποίου (τουλάχιστον 30 λεπτών) για 4-10 μήνες ανάλογα με το μήκος της καταστροφής του νεύρος, αλλά και το ύψος (επίπεδο της βλάβης του νεύρου), κάνει μικρά θαύματα.  

Λεπτές συρραφές νεύρων

«Τα περιφερικά νεύρα είναι ζωντανοί σωλήνες με «καλώδια» (νευράξονες ή νευρικές ίνες) που εκτελούν δυο ειδών λειτουργίες: Πρώτον, μεταδίδουν εντολές του εγκεφάλου στους μυς, προκειμένου να εκτελέσουν κάποια κίνηση, και δεύτερον μεταφέρουν πληροφορίες από το δέρμα αίσθησης π.χ. πόνου, πίεσης, ψύχους ή θερμότητας (αισθητικά νεύρα) προς τον εγκέφαλο», εξηγεί ο κ. Ιγνατιάδης και προσθέτει:

«Ο βασικός κανόνας για καλή αποκατάσταση ενός επανορθωμένου νεύρου είναι ο εξής: όσο πιο κοντά αποκοπούν τα νεύρα στο περιφερειακό όργανο (π.χ. ράγες ή μύες δακτύλων χεριών) τόσο καλύτερη πρόγνωση έχει για γρήγορη αποκατάσταση, ενώ όσο πιο μακριά κοπεί ένα νεύρο από το τελικό όργανο που νευρώνει (δηλαδή όσο πιο ψηλά κοπεί ‒ πιο κοντά στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό), τόσο πιο αργά και πιο δύσκολα θα επανέλθει».
ν

ν

Σύμφωνα με τους μικροχειρουργούς η ταχύτητα αυτόματης αναγέννησης ενός νεύρου από το σημείο που θα κοπεί μέχρι το τελικό όργανο που πρέπει να ξαναφτάσει είναι 1mm την ημέρα.
Όταν ράψουμε ένα νεύρο σ’ ένα σημείο, το νεύρο αρχίζει να μεγαλώνει ξανά σε μήκος (όπως η ουρά της σαύρας) απ’ το ακέραιο κεντρικό τμήμα (προς το κεφάλι), βγάζοντας νεαρές νευρικές ίνες (νευράξονες) κατευθυνόμενες προς το περιφερειακό όργανο στόχο.

Όμως εάν τα όργανα-στόχος, κυρίως για τα κινητικά νεύρα για μύες (τελικές κινητικές πλάκες), δεν φθάσουν εγκαίρως (εντός 6 μηνών) οι πλάκες αυτές που δίνουν τις εντολές νεκρώνονται και οι μύες ατροφούν και αχρηστεύονται οριστικά.

Περισσότερες πληροφορίες: ignatiadismicrohand.eu, microhand-ortho-spine.gr. Τηλ. 210-6974280, κιν. 6944-251529.
ν

 


Translate this post