Σημαντική μείωση των ακρωτηριασμών χάρη στη μικροχειρουργική

Κατηγορία Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σημαντική μείωση ακρωτηριασμών σε πόδια και χέρια, μετά από σοβαρούς τραυματισμούς, έχουμε τα τελευταία χρόνια χάρη στην ραγδαία εξέλιξη της μικροχειρουργικής.

Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός – Μικροχειρουργός Χεριού κ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.

ν

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ μείωση των ακρωτηριασμών σε πόδια και χέρια, μετά από σοβαρούς τραυματισμούς, έχουμε τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο χάρις στην ραγδαία εξέλιξη της μικροχειρουργικής στον τομέα της μεταφοράς αυτόλογων μοσχευμάτων!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα αποτελέσματα, στον τομέα μεταφοράς αυτόλογων αγγειούμενων μοσχευμάτων (κρημνών) για την κάλυψη οστών σε χέρια και πόδια, είναι θεαματικά.
«Η συμβολή των αυτόλογων αγγειούμενων μοσχευμάτων στη μείωση των ακρωτηριασμών σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι καθοριστική», τόνισε ο Χειρουργός Ορθοπεδικός-Μικροχειρουργός Χεριού κ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, μιλώντας στο 16ο Σεμινάριο Ανατομικής Χειρουργικής Χεριού της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τα αυτόλογα μοσχεύματα (Αγγειούμενοι Μισχωτοί Κρημνοί) είναι ιστοί (δέρμα, λίπος, μύες ή και οστό) που μεταφέρονται μαζί με το αγγείο τους από μια υγιή περιοχή ενός μέλους σε μια άλλη πάσχουσα ή ελλειμματική σε απόσταση μέχρι και 40 εκατοστών.
Σύμφωνα με τους μικροχειρουργούς η ανάγκη χρήσης αυτών των μοσχευμάτων σε χέρια ή πόδια, προκύπτει όταν κάποια τμήματα αυτών των μελών έχουν χαθεί από τραύμα ή έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά μετά από κατάκλιση, γάγγραινα (π.χ. διαβητικό πόδι) ή κακοήθη νεοπλασία και πρέπει το εναπομείναν οστό ή τμήμα να καλυφθεί με αυτούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός.
ν

Μοσχεύματα χωρίς αρτηρίες

Για να αποφευχθεί τυχόν νοσηρότητα του μέλους, από το οποίο ο αφαιρείται το μόσχευμα, οι μικροχειρουργοί πλέον επιλέγουν αντί τμήματος αρτηρίας να παίρνουν μαζί με το μόσχευμα ΔΙΑΤΙΤΡΩΣΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ, οι οποίες είναι mini-κλάδοι των μεγάλων αρτηριών!
«Η εφαρμογή της τεχνική αυτής είναι μείζονος σημασίας, γιατί δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα νοσηρότητας στην δότρια περιοχή, ενώ είναι ασφαλής με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 90-95%», διευκρίνισε ο κ. Ιγνατιάδης.
Για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής ο μικροχειρουργός θα πρέπει κατά την εκπαίδευσή του να έχει κάνει ανατομικές μελέτες των αγγείων με μικροσκόπια και ειδικές χρωστικές ουσίες προκειμένου να μάθει να εντοπίζει τις διατιτρώσες αρτηρίες.
Η χειρουργική επέμβαση με τη νέα τεχνική απαιτεί λιγότερο χρόνο σε σχέση με την παλιά επέμβαση που διαρκούσε 4-5 ώρες. Επίσης δεν απαιτεί χρήση ειδικών εργαλείων για προεγχειρητική και εντατική μετεγχειρητική παρακολούθηση, ούτε μακροχρόνια νοσηλεία όπως άλλες, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά το τελικό κόστος που καταβάλει το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή.
ν

Ακρωτηριασμοί μελών

Κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, γίνονται εκατομμύρια ακρωτηριασμοί οι οποίοι οφείλονται κυρίως σε:
  • Ατυχήματα (τροχαία ή εργατικά)
  • Νεοπλασίες
  • Πολεμικά τραύματα
  • Μολύνσεις
  • Διαβητική ή άλλη αγγειοπάθεια (στο 75% των περιπτώσεων αυτών ο ακρωτηριασμός γίνεται στο πόδι)
«Πολλοί από τους ακρωτηριασμούς αυτούς αποφεύγονται σήμερα, καθώς μετά από ένα καλό χειρουργικό καθαρισμό της γάγγραινας γίνεται μια τεχνικά άρτια εκτελεσμένη μεταφορά αγγειούμενων μοσχευμάτων για την κάλυψη των οστών», κατέληξε ο μικροχειρουργός κ. Ιγνατιάδης μιλώντας στο συνέδριο.
Περισσότερες πληροφορίες: www.ignatiadismicrohand.eu, www.microhand-ortho-spine.gr, τηλ. 21-6974280 & 6944-251529.

 


Translate this post