Handelsblatt: Η Ελλάδα απειλείται με μαζική ανεργία

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η ύφεση εξαφανίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο κατώφλι ενός νέου μνημονίου.

ν

«Η ΕΛΛΑΔΑ απειλείται με μαζική ανεργία». Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Handelsblatt, αναφορικά με τις αρνητικές συνέπειες του lockdown στην οικονομία.  

«Ήδη πριν από την κρίση του κορονοϊού η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Τώρα η ύφεση εξαφανίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μια δοκιμασία για τον συντηρητικό πρωθυπουργό», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.  

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ, θυμίζει τις προβλέψεις που έχουν κάνει η Κομισιόν και το ΔΝΤ για την ύφεση και την ανεργία στην Ελλάδα το 2020.  

«Ο κορονοϊός θα μπορούσε να ρίξει την Ελλάδα στην ύφεση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας για τους Έλληνες το 2020 κατά 9,7% και μια αύξηση της ανεργίας στο 19,9% σε σχέση με το 9% του μέσου όρου στην ΕΕ. Το ΔΝΤ αναμένει για τους Έλληνες ανεργία της τάξεως του 22,3%. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα πλησιάζει τους αριθμούς από την εποχή της οικονομικής κρίσης», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομικής, πλέον, κρίσης από την κυβέρνηση, γράφει: «Όπως και στην περίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Μητσοτάκης βασίζεται για την ανάκαμψης της οικονομίας στις εισηγήσεις των ειδικών», κάνοντας αναφορά στην επιτροπή που θα διαδραματίσει ρόλο στο σχέδιο για την αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

«Για τη διαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για βοήθεια, συμβουλεύεται μια ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων, το λεγόμενο “συμβούλιο των σοφών της οικονομίας”. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Κύπριος οικονομολόγος βραβευμένος με Νομπέλ Σερ Κρίστοφερ Πισαρίδης, ο οικονομολόγος Δημήτρης Βαγιάνος από το London School of Economics και ο καθηγητής Οικονομίας Κωνσταντίνος Μεγήρ από το πανεπιστήμιο του Γέιλ», γράφει η Handelsblatt και καταλήγει: «Ο κορονοϊός ως ευκαιρία: ο πρωθυπουργός βλέπει στο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ένα “εργαλείο για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας”».
ν

ΚΡΥΦΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ 32 ΔΙΣ

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελκύσει επενδυτές, η ελληνική οικονομία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο και το lockdown εξαιτίας του κορονοϊού ήταν η χαριστική βολή.

Η κυβέρνηση πραγματεύεται τώρα ένα νέο δάνειο από τη Γερμανία, ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, με υψηλό επιτόκιο και με την ανάληψη της επιβολής νέων μέτρων σε μισθούς και συντάξεις, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο, που θα γονατίσει ακόμη περισσότερο πολύ τον ελληνικό λαό.

Να σημειωθεί ότι τα 32 δισ. τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ως… επιχορήγηση (!) δεν φτάνουν «ούτε για Ζήτω», κατά το κοινώς λεγόμενο.

Οι ήδη υπάρχουσες δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδα ανέρχονται το 2020 στα 13,4 δισ. για τόκους και χρεολύσια, το 2021 σε 18,1 δισ. ευρώ, το 2022 σε 33,3 δισ. ευρώ, το 2023 σε 28,7 δισ. ευρώ, το 2024 σε 24,5 δισ. ευρώ και μέχρι το 2030 από 15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο κατά μέσο όρο.

Δηλαδή μέσα σε δέκα χρόνια η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει σε τόκους και χρεολύσια 215 δισ. ευρώ!

Τι μπορούν να κάνουν τα 32 δισ. ευρώ; Απλώς θα κάνουν κάποιους λίγους –μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού‒ πλούσιους και θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος. Δηλαδή θα κάνουν τους φτωχούς ακόμη φτψχότερους

Ο κύριος λόγος που η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ανάπτυξη και συνακόλουθα να ελκύσει επενδύσεις είναι ότι ως χώρα είναι καθυστερημένη, τουλάχιστον κατά 25 χρόνια πίσω σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κατά 50 έως 75 χρόνια συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Υστερεί στην έρευνα, υστερεί στις νέες τεχνολογίες, υστερεί στον τομέα της παιδείας, αλλά κυρίως υστερεί στον δημόσιο τομέα, συντηρώντας ένα κράτος που λες και μόλις βγήκε από την Τουρκοκρατία.

Όσο για τα 32 δισ. θα τα χρεωθεί ο ελληνικός λαός, αλλά θα πάνε για να χτιστούν οι οικονομικές αυτοκρατορίες φίλων των κυβερνώντων.

Όπως γινόταν πάντα στην Ελλάδα και σε άλλα υπανάπτυκτα κράτη.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, αν τα 32 δισ. δίνονταν σήμερα στην Ελλάδα, κάθε Έλληνας θα έπαιρνε από 200-300 ευρώ, θα χρεωνόταν όμως 3.200 ευρώ συν τους τόκους.

Με αυτό τον τρόπο πλουτίζουν οι πολιτικοί και οι φίλοι τους. Δανείζονται χρήματα στο όνομα του ελληνικού λαού, λέγοντας ψέματα ότι θα τα χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση της οικονομίας, τα μοιράζονται όμως μεταξύ τους και βάζουν τους πολίτες της χώρας να δουλεύουν μια ολόκληρη ζωή για να αποσβέσουν το συγκεκριμένο χρεός. Εκτός από ελάχιστα, τα περισσότερα χρήματα τα μοιράζονται οι πολιτικοί και οι ολιγάρχες φίλοι τους, αλλά την απόσβεση του χρέους τη φορτώνονται οι πολίτες – αυτοί, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Το Μνημόνιο απλώς διασφαλίζει ότι θα υπάρχουν πάντα σκλάβοι και θύματα που θα δουλεύουν για να εξοφλήσουν τα χρέη της πλουτοκρατίας.
ν

 


Translate this post