Στα άδυτα του Βατικανού: παιδοφιλία, ομοφυλοφιλία, υποκρισία (vid)

Κατηγορία NEWS, Κοινωνία

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η εξομολόγηση ενός Ελβετού φρουρού που ορκίστηκε να προστατεύει τον Πάπα με τη ζωή του, αλλά ανακάλυψε ότι χρειαζόταν προστασία ο ίδιος.

Η ζωή στο Βατικανό είναι κόλαση, αφηγείται Ελβετός φρουρός. Image: Supplied

ν

Ο ΓΑΛΛΟΣ συγγραφέας Φρεντερίκ Μαρτέλ (Frederic Martel) αφιέρωσε τέσσερα χρόνια ερευνώντας σχολαστικά τα άδυτα του Βατικανού. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς είναι συγκεντρωμένα σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες με τίτλο: “In the Closet of the Vatican: Power, Homosexuality, Hypocrisy.
Το βιβλίο είναι μια αποκαλυπτική και λεπτομερή περιγραφή της διαφθοράς και της υποκρισίας στην καρδιά του Βατικανού. Και στηρίζεται στα όσα αποκάλυψε στον συγγραφέα ο Ναθαναήλ, ένας από τους στρατιώτες της Ελβετικής Φρουράς που προστατεύει τον Πάπα και τους Καρδινάλιους – τους “ιερούς” ανθρώπους του καθολικισμού.
ν

Το εξώφυλλο του βιβλίου “In the Closet of the Vatican: Power, Homosexuality, Hypocrisy, του Φρεντερίκ Μαρτέλ (δεξιά). Image: Supplied
ν

Συνάντησα τον Ναθαναήλ όταν έμενα στο Βατικανό, αφηγείται ο συγγραφέας. Είχα χαθεί στο λαβύρινθο των σκαλοπατιών και μου έδειξε το δρόμο. Δεν ήταν απόμακρος και γρήγορα πιάσαμε την κουβέντα.
Αρχικά σκέφτηκα ότι ο Ναθαναήλ ήταν κάποιος από τους συμβεβλημένους με την Αγία Έδρα τεχνικούς που τους καλούσαν όταν χαλούσε κάτι. Η μπλε φόρμα που φορούσε εκείνη την ημέρα και η εργαλειοθήκη που κρατούσε τον έκαναν να μοιάζει με Ιταλό εργάτη. Έμεινα έκπληκτος όταν τον είδα, έπειτα από μερικές ημέρες, να φορά την κόκκινη, κίτρινη και γαλάζια ριγωτή στολή των Φρουρών του Βατικανού.
Συνάντησα ξανά τον Ναθαναήλ ύστερα από καιρό, σε ένα ακόμη ταξίδι μου στη Ρώμη. Με χαιρέτησε, αλλά αρνήθηκε να με δει ξανά. Αργότερα έμαθα ότι αυτός ήταν ένας από τους κανόνες που είχαν επιβληθεί στην Ελβετική Φρουρά. Να μην βλέπουν και να μην μιλούν σε άλλους.
Τελικά, για λόγους που δεν θα αποκαλύψω εδώ, συμφώνησε να μου μιλήσει. Αρχίσαμε να βλεπόμαστε στο Café Makasar στο Borgo, μια συνοικία της Ρώμης στη δυτική όχθη του Τίβερη, μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από τους στρατώνες της Ελβετικής Φρουράς, αλλά μακριά από τα μέρη που συχνάζουν οι Καρδινάλιοι και οι τουρίστες.
Ψηλός, με μακρύ γοητευτικό πρόσωπο, ο Ναθαναήλ ήταν από φυσικού του πολύ κοινωνικός. Μου είπε το πραγματικό όνομά του (εδώ είναι αλλαγμένο) και μου έδωσε τον αριθμό του τηλεφώνου του. Το επώνυμό του το έμαθα αργότερα, σχεδόν κατά λάθος από τον λογαριασμό του στο Google +.
ν

Η Ελβετική Φρουρά είναι ο ιδιωτικός στρατός του Πάπα εδώ και 500 χρόνια. Παρά τις παραδοσιακές στολές τους, οι στρατιώτες είναι εξοπλισμένοι με τα πιο σύγχρονα όπλα. Image: Supplied
ν

Ωστόσο, ο Ναθαναήλ δεν βρίσκεται στο Instagram ή στο Facebook και δεν υπάρχει φωτογραφία του στο Google Images. Η απουσία από κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας μόνο από τους αυστηρούς κανόνες που διέπουν τη ζωή μέσα στο Βατικανό.
Όταν τον ρώτησα ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φρουροί του Πάπα, απάντησε: τα κορίτσια και η ομοφυλοφιλία.
Όπως μου είπε ο Ναθαναήλ, το Βατικανό δεν επιβάλλει την αγαμία μόνο στους κληρικούς, αλλά και στους στρατιώτες της Φρουράς.
«Είναι σαν να σε σπρώχνουν στην ομοφυλοφιλία. Από τότε που κατατάχθηκα στη Φρουρά, έχω πάει με δέκα γυναίκες. Όμως, η μυστικότητα και τα μέτρα που πρέπει να παίρνω όταν πηγαίνω σ’ ένα ραντεβού, αφαιρούν τη χαρά και κάνουν την κατάσταση άθλια και ενοχλητική».
«Πρέπει να είμαστε στο στρατόπεδο πριν από τα μεσάνυχτα και δεν μπορούμε ποτέ να διανυκτερεύσουμε έξω. Απαγορεύεται να ερωτευθούμε ή να κάνουμε κάποιο δεσμό. Ο γάμος επιτρέπεται μόνο στους ανώτερους αξιωματικούς της Φρουράς, ενώ απαγορεύεται η επίσκεψη γυναικών στους στρατώνες. Μας αποθαρρύνουν να συναντάμε γυναίκες όταν βγαίνουμε έξω, και μας λένε να καταγγέλλουμε τους συναδέλφους μας όταν συναντούν κοπέλες».
Αυτοί οι κανόνες του Βατικανού, που θυμίζουν συμμορίες παλαιών κακοποιών, ενοχλούν τον Ναθαναήλ, ο οποίος θεωρεί ότι για τους υπεύθυνους της Αγίας Έδρας έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ίδια την αποστολή της Φρουράς, που είναι η προστασία.
Η ασφάλεια του Πάπα είναι γεμάτη τρύπες και θα μπορούσε ο καθένας να εισβάλλει στο Βατικανό αν το επιθυμούσε.
Είπα τον Ναθαναήλ ότι συχνά έμπαινα στο Βατικανό από την πύλη Arco delle Campane, χωρίς να με σταματήσει κανείς, χωρίς να μου ζητήσουν ταυτότητα ή άδεια εισόδου και χωρίς να ψάξουν την τσάντα μου, απλά και μόνο λέγοντας ότι με περιμένει ο τάδε καρδινάλιος ή ο τάδε ιερέας.
ν

Η Ελβετική Φρουρά στην πύλη Arco delle Campane. Image: Supplied
ν

Για να επιβεβαιώσω τα λόγια μου, του έδειξα το κλειδί που είχα που μου επέτρεπε να μπαινοβγαίνω στο Βατικανό οποιαδήποτε ώρα ήθελα – μέρα ή νύχτα.
Σίγουρα η προστασία της Αγίας Έδρας ήταν γεμάτη τρύπες.
Κατά τη διάρκεια των δώδεκα περίπου μυστικών συναντήσεων στο Café Makasar, ο Ναθαναήλ μου αποκάλυψε ότι αυτό που απασχολεί πραγματικά το Βατικανό δεν είναι η θρησκεία, αλλά οι συνεχιζόμενες σεξουαλικές επιθέσεις ορισμένων καρδιναλίων σε άλλους κατώτερους κληρικούς και σε στρατιώτες της Φρουράς.
«Αν κάποιος απ’ αυτούς απλώσει χέρι πάνω μου, θα τον χτυπήσω κι έπειτα θα παραιτηθώ», μου δήλωσε κατηγορηματικά.
Ο Ναθαναήλ δεν είναι ομοφυλόφιλος ούτε ανεκτικός σε τέτοιου είδους αποκλίνουσες συμπεριφορές. Χωρίς να διστάσει, μου έδωσε τα ονόματα αρκετών καρδιναλίων και επισκόπων που του έκαναν σεξουαλικές προτάσεις. Ο ίδιος έχει τραυματιστεί ψυχικά από την ακολασία που ανακάλυψε ότι βασιλεύει στο Βατικανό, τη διπλή ζωή των ενοίκων του, την εκμετάλλευση της θέσης και του βαθμού των ανώτερων κληρικών για την ικανοποίηση σεξουαλικών παρεκτροπών.
«Είμαι βαθιά απογοητευμένος. Και να σκεφτεί κανείς ότι πήρα όρκο να θυσιάσω τη ζωή μου, αν χρειαστεί, για να προστατεύσω τον Πάπα!»
ν

Η ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΜΕΝΩΝ

Στα πλαίσια αυτής της έρευνας, πήρα συνεντεύξεις από 11 Ελβετούς φρουρούς. Εκτός από τον Ναθαναήλ, τον οποίο έβλεπα τακτικά στη Ρώμη, είχα επαφές με στρατιώτες στο προσκύνημα στη Λούρδη ή στην Ελβετία με απόστρατους που κατάφερα να συναντήσω κατά τη διάρκεια περισσότερων από 30 διαμονών μου στη Ζυρίχη, στη Βασιλεία, στο Σανκτ Γκάλλεν, στη Λουκέρνη, τη Γενεύη και τη Λωζάννη.
Όλοι αυτοί με πληροφόρησαν για τα ήθη της Κουρίας, τη διπλή ζωή πολλών καρδιναλίων και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που είχαν υποστεί.
Ένας άλλος Ελβετός φρουρός, ο Αλέξης, είχε δεχτεί παρενοχλήσεις από δεκάδες καρδιναλίους και επισκόπους, ώστε πολλές φορές σκέφτηκε να παραιτηθεί από τη Φρουρά.
«Η παρενόχληση είναι τόσο επίμονη που πολλές φορές είπα στον εαυτό μου “παράτα τα και πήγαινε σπίτι”. Υπάρχει εκνευρισμός από τις συνεχείς, αδιάκριτες επιθέσεις των καρδιναλίων και των επισκόπων».
Ένας από τους συναδέλφους του Αλέξη, ειδοποιήθηκε στη μέση της νύχτας να πάει επειγόντως στο δωμάτιο ενός καρδινάλιου, τάχα επειδή τον χρειαζόταν.
Πολλά από αυτά τα περιστατικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας: από τα μικρά δωράκια που αφήνουν οι καρδινάλιοι στα κρεβάτια των στρατιωτών της Φρουράς για να τους δελεάσουν μέχρι προσκλήσεις στα ιδιαίτερα διαμερίσματα, άλλες με υπονοούμενα και άλλες με καθαρά ερωτικό περιεχόμενο που εμπίπτουν στο νόμο της σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης.
Η δύναμη όμως που έχει το Βατικανό είναι τόσο μεγάλη που κάθε απόπειρα καταγγελίας πνίγεται εν τη γενέσει της.
«Πέρασε πολύς καιρός μέχρι να συνειδητοποιήσω από ποιους είμαστε περιτριγυρισμένοι – από απελπισμένους ερωτικά άνδρες που βλέπουν τους Ελβετούς Φρουρούς σαν νωπό κρέας. Μας επιβάλλουν την αγαμία και αρνούνται να παντρευόμαστε επειδή θέλουν να μας έχουν για τον εαυτό τους, είναι τόσο απλό! Είναι μισογύνηδες και διεστραμμένοι! Θέλουν να γίνουμε σαν κι αυτούς: κρυφοί ομοφυλόφιλοι!»
ν

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στην Αυστραλία, καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Μελβούρνης για παιδεραστία, καθώς τη δεκαετία του ’70 είχε κακοποιήσει σεξουαλικά δύο αγοράκια, μέλη εκκλησιαστικής χορωδίας στο Μπαλαράτ. Οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος ο Πελ επισύρουν κάθειρξη δέκα ετών. Ο Πελ είναι ο Νο3 στην ιεραρχία του Βατικανού. Image: Supplied
ν

Ο Ναθαναήλ, όταν τελειώσει η θητεία του και έρθει η «απελευθέρωσή» του, δεν σκοπεύει να ξαναγυρίσει στη Ρώμη παρά μόνο «για διακοπές μαζί με τη σύζυγό μου».
Ένας άλλος Ελβετός φρουρός από τη Βασιλεία, μου επιβεβαίωσε ότι η ομοφυλοφιλία των καρδιναλίων και των ιεραρχών αποτελεί πλέον το κυρίαρχο δόγμα στο Βατικανό και ότι από τον Πάπα έως τον πιο απλό κληρικό, δεν ασχολούνται πλέον με τη θρησκεία, αλλά με το πώς θα ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές διαστροφές τους με όχημα τη θρησκεία.
«Τη λατρεία του Θεού την έχει αντικαταστήσει η λατρεία της σάρκας».
Από τον Αλέξη, τον Ναθαναήλ και τους άλλους Ελβετούς φρουρούς έφτιαξα έναν κατάλογο με τα ονόματα καρδιναλίων και επισκόπων που είναι τόσο μακρύς όσο η cappa magna (μακριά κάπα) των καρδιναλίων.
ν

Η πορφυρή μακριά κάπα (cappa magna) την οποία φορούν οι αρχιεπίσκοποι και οι υπουργοί της Καθολικής Εκκλησίας. Image: Supplied
ν

Παρ’ όλο που ήμουν ενήμερος, όπως πολλοί άλλοι, για τα σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας και τις επιθέσεις καρδιναλίων και επισκόπων σε παιδάκια, οι αποκαλύψεις των Ελβετών Φρουρών με συγκλόνισαν. Η διαφθορά στην Αγία Έδρα είναι ακόμη μεγαλύτερη απ’ όσο νόμιζα.
Γιατί αυτοί οι άνδρες θέλησαν να μου μιλήσουν; Πιστεύω επειδή διαλύθηκαν οι ψευδαισθήσεις που είχαν. Και μαζί με τις ψευδαισθήσεις χάθηκε και η εμπιστοσύνη τους στον άνθρωπο και το ανθρώπινο είδος.
Σημ. Το τρέιλερ που ακολουθεί είναι από την ταινία “El Club” (2015). Σε ένα παραθαλάσσιο σπίτι της Χιλής, βρίσκονται έγκλειστοι τέσσερις καθολικοί ιερείς και μια καλόγρια εξαιτίας αξιόποινων πράξεων (παιδοφιλία) που τέλεσαν στο παρελθόν. Καταφθάνει ένας ακόμη ιερέας, που τον καταδιώκει όμως ένα από τα θύματά του: ένας άνδρας που είχε κακοποιηθεί από αυτόν όταν ήταν μικρό παιδί.

ν

ν

Απόσπασμα από το βιβλίο In the Closet of the Vatican: Power, Homosexuality, Hypocrisy του Frederic Martel (Εκδ. Bloomsbury).
ν

 


Translate this post