Τι δείχνει η σειρά με την οποία έχετε γεννηθεί

Κατηγορία Παιδί & Γονείς

ΠΑΙΔΙ & ΓΟΝΕΙΣ  1|5

Posted by Youmagazine Staff

 

Είστε γεννημένοι αρχηγοί ή ελεύθερα πνεύματα;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι φιλόδοξοι και θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο, ενώ άλλοι είναι ανέμελοι και ατίθασοι; Είναι πολύ πιθανό, τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά να οφείλονται στη θέση που έχουν στην οικογένειά τους. Αν δηλαδή γεννήθηκαν πρώτοι ή δεύτεροι, αν είναι οι Βενιαμίν της οικογένειας ή μοναχοπαίδια.

ν

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ έρευνες έδειξαν ότι η σειρά με την οποία έρχονται τα παιδιά στον κόσμο επιδρά σημαντικά στη ζωή και στην προσωπικότητά τους. Μάλιστα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καριέρα τους, την αισθηματική τους ζωή και το γάμο τους.
Χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα, τα πρωτότοκα παιδιά δείχνουν συνήθως μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σταθερότητα από τα μικρότερα. Ταυτόχρονα, όμως, καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να ευχαριστήσουν τους γονείς τους από ότι τα μικρότερα αδέλφια τους. Βέβαια όλα τα αδέλφια ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο θα κερδίσει την εύνοια των γονιών. Το γεγονός αυτό τα ωθεί να υιοθετούν διαφορετικές τεχνικές έλξης προσοχής, οι οποίες έχουν επίσης επιπτώσεις στην προσωπικότητά τους.
Με άλλα λόγια, τα μεγαλύτερα παιδιά παίρνουν συνήθως τη θέση του γονιού απέναντι στα μικρότερα αδέλφια τους, τα μικρότερα όμως παιδιά είναι πιο αρεστά λόγω ηλικίας στους μεγάλους, με αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερο δημοφιλή από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρωτότοκα παιδιά ταυτίζονται πιο εύκολα με τους γονείς τους και την έννοια της εξουσίας. Είναι επίσης πιο φιλόδοξα και ευσυνείδητα.
Τα μικρότερα παιδιά, πάλι, κερδίζουν την προσοχή των γονιών τους με την επαναστατική και παράτολμη συμπεριφορά τους και είναι πιο ανοιχτά στις νέες ιδέες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών είναι πρωτότοκα παιδιά, όπως για παράδειγμα ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεγάλες φιλοδοξίες και η ανάγκη τους για δύναμη οφείλονται στο γεγονός ότι έχασαν την αμέριστη προσοχή των γονιών τους όταν γεννήθηκαν τα μικρότερα αδέλφια τους. Έτσι, υποσυνείδητα, προσπαθούν σε όλη τους τη ζωή να ανακτήσουν τη δύναμη και την εξουσία που έχασαν όταν ήταν μικροί.
Ωστόσο, είναι τα μικρότερα παιδιά και συνήθως οι Βενιαμίν της οικογένειας που παρουσιάζονται σαν πρωτοπόροι και οι ιδέες τους είναι ξεχωριστές και εντυπωσιακές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων παιδιών είναι ο Δαρβίνος και ο Νεύτωνας.
ν

Ο κίνδυνος της «ετικέτας»

Παρ’ όλα αυτά πρέπει να αποφεύγουμε να βάζουμε ετικέτες στα παιδιά μας, λένε οι ειδικοί. Μπορεί τα μεγαλύτερα παιδιά να είναι πιο ανήσυχα και πιο αποφασιστικά και τα μικρότερα περισσότερο συνεργάσιμα και φιλικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν και εξαιρέσεις. Στη διαμόρφωση του χαρακτήρα παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως το φύλο και το περιβάλλον.
Για παράδειγμα, αν σε μια οικογένεια υπάρχουν δύο μεγαλύτερα αγόρια και δύο κορίτσια, τότε το πιθανότερο είναι ότι το μεγαλύτερο κορίτσι θα συμπεριφέρεται σαν να ήταν το πρωτότοκο παιδί. Ή αν το πρώτο παιδί μείνει μόνο του για πολλά χρόνια, χωρίς αδέλφια, τότε μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μοναχοπαίδι.
Το ίδιο ισχύει και για το μικρότερο παιδί που έχει μεγάλη διαφορά ηλικίας από τα μεγαλύτερα αδέλφια του. Επίσης, το πρώτο παιδί μιας μεγάλης οικογένειας θα είναι πιο συνεργάσιμο, καθώς θα δέχεται μεγαλύτερη πίεση και θα αισθάνεται ότι πρέπει να βοηθήσει τους γονείς του.
Θα πρέπει λοιπόν να λάβει κανείς υπόψη του όλους τους παράγοντες και τις παραμέτρους που ισχύουν σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αποφασίσει ποιος είναι ο χαρακτήρας του παιδιού. Έτσι θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τη συμπεριφορά του και τις τάσεις ή τις συνήθειες που εμφανίζει και να το βοηθήσει πιο αποτελεσματικά.
Δείτε παρακάτω τι σημαίνει η σειρά με την οποία γεννηθήκατε εσείς ή το παιδί σας.
ν

Επόμενο: Το πρώτο παιδί >

 


1 2 3 4 5

Translate this post