Για να μάθετε πώς είναι πραγματικά κάποιος, μιλήστε μαζί του για τέσσερα λεπτά!

Κατηγορία MAGAZINE, Ψυχολογία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια σύντομη συζήτηση με κάποιον μπορεί να αποκαλύψει βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Είναι σημαντικό στο πρώτο ραντεβού ή στη συνέντευξη για δουλειά να κάνετε καλή εντύπωση από την αρχή. Image Credit: CC BY-NC-SA 4.0 GR

v

ΕΙΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το πρώτο ραντεβού είτε για συνέντευξη για δουλειά, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να κάνει κανείς καλή εντύπωση την πρώτη φορά.

Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι χρειάζονται μόλις τέσσερα λεπτά για να φανούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ (Warwick) έβαλαν τους συμμετέχοντες να συνομιλήσουν με αγνώστους στο Διαδίκτυο για μόλις τέσσερα λεπτά και διαπίστωσαν ότι σχημάτισαν γρήγορα μια εικόνα της προσωπικότητας του συνομιλητή τους.

«Σε εργαστηριακό περιβάλλον, μετά από 4 μόνο λεπτά “ανάλαφρης συζήτησης”, οι συμμετέχοντες σχημάτισαν μια εικόνα της προσωπικότητας των συνομιλητών τους, ιδιαίτερα εάν ήταν εξωστρεφείς, πράγμα που άλλαξε τη συμπεριφορά τους στις μελλοντικές συναντήσεις», γράφουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι κάνουν συχνά υποθέσεις για την προσωπικότητα των άλλων ανθρώπων κατά τη διάρκεια συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι σε μια συνάντηση, η γνώμη που σχηματίζει κάποιος για τον άλλον τα πρώτα 20 δευτερόλεπτα, είναι συνήθως η σωστή.

Ωστόσο, μέχρι τώρα λίγα ήταν γνωστά για το πώς οι άνθρωποι αξιολογούν την προσωπικότητα των άλλων όταν δεν τους βλέπουν.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 168 εθελοντές να συμμετάσχουν σε τέσσερα λεπτά συζήτησης μεταξύ τους μέσω ενός instant messenger.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες σημείωσαν τις εντυπώσεις τους για την προσωπικότητα των συνομιλητών τους, με έμφαση στην εξωστρέφεια και τον νευρωτισμό.

Τέλος, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να παίξουν στρατηγικά παιχνίδια με τον συνομιλητή τους σε δύο στρατηγικά παιχνίδια.

Για σύγκριση, 170 επιπλέον συμμετέχοντες δεν έκαναν συζήτηση μεταξύ τους πριν παίξουν τα παιχνίδια.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όσοι συμμετείχαν σε ανάλαφρες συζητήσεις πριν παίξουν το παιχνίδι, σχημάτισαν σαφείς εντυπώσεις για την προσωπικότητα των συντρόφων τους – ιδιαίτερα όσον αφορά την εξωστρέφεια.

Αυτές οι εντυπώσεις φάνηκε επίσης να επηρεάζουν τη στρατηγική τους κατά τη διάρκεια του αγώνα, ανάλογα με το τι εικόνα σχημάτισαν.

Σε ένα παιχνίδι, τόσο με ανταγωνιστικά όσο και συνεργατικά στοιχεία, οι συμμετέχοντες συμπεριφέρθηκαν πιο συνεργατικά αν πίστευαν ότι ο σύντροφός τους ήταν εξωστρεφής.
ν

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι χρειάζονται μόλις τέσσερα λεπτά για να λάμψουν πραγματικά τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας. Image Credit: CC BY-NC-SA 4.0 GR
ν

Στο μεταξύ, σε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι που περιλάμβανε πρόβλεψη της συμπεριφοράς του αντιπάλου τους, οι συμμετέχοντες δυσκολεύονταν να μαντέψουν τον αντίπαλό τους αν ένιωθαν ότι μοιράζονταν παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας μαζί του.

«Η εργασία μας υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής επικοινωνίας μέσω ανάλαφρων συζητήσεων, ακόμη και όταν η συζήτηση δεν είναι σχετική με κάτι ή σημαντική», προσθέτουν οι ερευνητές. 

«Μέσα από σύντομες και φαινομενικά ασήμαντες αλληλεπιδράσεις με άλλους, γινόμαστε πιο ικανοί να προβλέψουμε τις προσωπικότητες αυτών με τους οποίους μιλάμε, κάτι που με τη σειρά του ενισχύει την απόδοσή μας όταν αλληλεπιδρούμε μαζί τους στο μέλλον».
ν

 


Translate this post