Γαλλίδα που ζει στην Ελλάδα έκανε τον Γύρο του Κόσμου τρέχοντας

Κατηγορία Γυναίκα, Πρόσωπα

ΠΡΟΣΩΠΑ/ΓΥΝΑΙΚΑ

Από την Dorothy Hatzopoulou-Nicholls

 

Μετά από 2,5 χρόνια η Marie Leautey βρίσκεται τώρα στο τελευταίο σκέλος του μεγάλου ταξιδιού της, των σχεδόν 30.000 χιλιομέτρων.

Η Marie Leautey διασχίζει την έρημο της Αυστραλίας. Image: Supplied

v

Η ΥΠΕΡ-ΑΘΛΗΤΡΙΑ Marie Leautey, μετά από 2,5 χρόνια δρόμου, βρίσκεται τώρα στο τελευταίο σκέλος του μεγάλου ταξιδιού της, των σχεδόν 30.000 χιλιομέτρων. Τελικός σταθμός το Σίδνεϊ όπου αναμένεται τερματίσει θεαματικά στα σκαλιά της Όπερας.

Να σημειωθεί ότι η Μαρί Λιούτε είναι από την Γαλλία, αλλά ζει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.

Εκεί εξάλλου την γνώρισα, συμμετείχαμε μαζί σε αθλητικές εκδηλώσεις γύρω από την Αθήνα καθώς και στον Κλασικό Μαραθώνιο το 2004.

Σύντομα, το τρέξιμο δεν αποτελούσε απλά μια αγαπημένη συνήθεια για την Μαρί, όπως για τους περισσότερους από εμάς, αλλά εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής.

Με το πέρασμα των χρόνων η Μαρί συμμετείχε σε πάμπολλες αθλητικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένων και 6 «Ironman».

Η εξέλιξη της σε υπερ-αθλήτρια μεγάλων αποστάσεων, αλλά και η επιθυμία να ταξιδέψει της έδωσε την ιδέα να τρέξει σε όλη την Υφήλιο με σκοπό να γίνει η γυναίκα που έχει κάνει πιο γρήγορα τον Γύρο του Κόσμου, τρέχοντας.
ν

Image: Supplied
ν

Η Marie Leautey, γνωστή και ως «Lootie», βρίσκεται τώρα στο τελευταίο σκέλος του μεγάλου ταξιδιού της, των σχεδόν 30.000 χιλιομέτρων.

Μετά την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, η Ωκεανία είναι η τελευταία της Ήπειρος.

Τελικός σταθμός το Σίδνεϊ όπου αναμένεται τερματίσει θεαματικά στα σκαλιά της Όπερας στις 30 Αυγούστου (lootie-run.com).

Πρόσφατα, στις 4 Αυγούστου, η Μαρί έφτασε στην πόλη της Μελβούρνης όπου συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Sally Capp και με την Επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας στη Μελβούρνη, Myriam Boisbouvier-Wylie.

Η επιτροπή υποδοχής περιλάμβανε επίσης τους μαθητές του Caulfield Junior College, αλλά και τον διάσημο Αυστραλό δρομέα, Pat Farmer, ο οποίος μάλιστα συνόδευσε την Μαρί στα τελευταία χιλιόμετρα.
ν

Στους δρόμους της Μελβούρνης. Image: Supplied
ν

Μετά από τρεις ημέρες παραμονής στη Μελβούρνη η δρομέας αναχώρησε για το Σίδνεϊ.

Από την Ευρώπη στην Αμερική

Το επικό ταξίδι της Μαρί ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου του 2019 από το Cap Roca στην Πορτογαλία χωρίς καμία υποψία ότι η πανδημία θα βρεθεί μπροστά της μόλις τρεις μήνες αργότερα.

«Διέσχιζα την Ιταλία τότε και η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που κήρυξε εθνικό lockdown. Έτσι ήμουν ακινητοποιημένη για τέσσερις μήνες, δεν μπορούσα να πάω πουθενά, γιατί όλη η Ευρώπη ήταν σε εγκλεισμό», αναφέρει η ίδια.

«Απασχολήθηκα ως εθελόντρια και παρέδιδα φαγητό σε κόσμο που ήταν σε απομόνωση τρέχοντας από σπίτι σε σπίτι και έτσι συνέχισα την προπόνηση μου όσο τα σύνορα ήταν κλειστά».

Παρά τις αντιξοότητες, το πέρασμα της Ευρώπης ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2021 στην Τουρκία (15.450 χλμ.).

Συνέχισε το ταξίδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το Σιάτλ στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια βρέθηκε στα βουνά της Χιλής και στην Οροσειρά των Άνδεων.
ν

Η Μαρί Λιούτε στην Αργεντινή. Image: Supplied
ν

«Θυμάμαι ότι σκαρφάλωνα ένα βουνό 4.000 μέτρων μεταξύ Αργεντινής και Χιλής. Ήμουν στην θάλασσα λίγες ημέρες πριν και έβλεπα την υψηλότερη κορυφή τους, την Ακονκάγκουα, λίγες ημέρες αργότερα. Ήταν συγκλονιστικό, για αυτό κάνω αυτήν την παγκόσμια περιοδεία», περιγράφει με πάθος.

«Συνήθως όταν “τελειώνω” μια Ήπειρο συχνά με καλωσορίζει το γαλλικό προξενείο ή πρεσβεία. Στο Μπουένος Άιρες, ήταν παιδιά που ήρθαν να με συνοδεύσουν για να ολοκληρώσω τα τελευταία μου χιλιόμετρα. Ήταν καταπληκτικό. Είναι ένα μοναχικό ταξίδι αλλά όταν συναντώ κόσμο επανέρχομαι στην πραγματικότητα και χαίρομαι για το κατόρθωμα που επιτεύχθηκε».

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Ασία ή η Αφρική δεν είναι στο δρομολόγιό της, απαντά: «Έφτιαξα ένα απλό δρομολόγιο για μια ανύπαντρη γυναίκα. Δεν μπορούσα να δω τον εαυτό μου να περνά από μια χώρα σε πόλεμο ή μια χώρα που έχει ειδικούς περιορισμούς για τις γυναίκες».

Για να μεταφέρει τα πράγματα της η Μαρί έσπρωχνε ένα παιδικό καρότσι βάρους 29 κιλών καθ’ όλη της διάρκεια του ταξιδιού της έως τις Άνδεις.

«Δεν ήταν βαρύ», λέει αφού προπονήθηκε με αυτό για πάνω από δύο χρόνια για να… το συνηθίσει.

Για το πέρασμα των Άνδεων όμως και για την Αυστραλία χρειάστηκε υποστήριξη που τη βρήκε από καλό φίλο και ποδηλάτη που τη συνόδευσε στο υπόλοιπο ταξίδι με τροχόσπιτο.

Έως τώρα έχει ολοκληρώσει: τη διάβαση της Ευρώπης (15.420 χλμ.) στις 24 Ιουνίου 2021, τη διάσχιση της Βόρειας Αμερικής (5.383 χλμ.) στις 24 Νοεμβρίου 2021 και τη διάσχιση της Νότιας Αμερικής (3.002 χλμ.) στις 10 Μαρτίου 2022.

Τις τελευταίες ημέρες διένυσε τα τελευταία χιλιόμετρα από τη Μελβούρνη στο Σίδνεϊ (4.550 χλμ.) με στόχο να ολοκληρώσει την παγκόσμια διαδρομή της στις 30 Αυγούστου στα σκαλιά της όπερας του Σίδνεϊ.

Η μεγαλύτερη πρόκληση

Στην Ευρώπη η Μαρί διένυσε τα Πυρηναία όρη, τις Άλπεις, τις Αρδέννες, τα Απέννινα όρη και τις Δειναρικές Άλπεις.

Στη Βόρεια Αμερική έτρεξε στα Βραχώδη Όρη και τα Απαλάχια. Στη συνέχεια στις Άνδεις στη Ν. Αμερική σε υψόμετρο 4.000 μέτρων για να περάσει τα σύνορα μεταξύ Χιλής και Αργεντινής.

Στην Αυστραλία το πέρασμα της ερήμου Nullarbor (πάνω από 1.200 χλμ.) αντιπροσώπευσε τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Ανεξάρτητα από το κλίμα και από τις συνθήκες, παρέμεινε ακατάβλητη, πραγματοποιώντας έναν μαραθώνιο την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα, με μέση ταχύτητα 9.2 χλμ/ώρα.

Πέρα από το αθλητικό κατόρθωμα, η περιπέτειά της είναι επίσης ένα σύγχρονο επικό ταξίδι, μια ανθρώπινη περιπέτεια σε ηπείρους, λαούς, πολιτισμούς – σε μια εποχή της ιστορίας μας όπου, για τους περισσότερους από εμάς, ο κόσμος έχει σταματήσει να γυρίζει.

Για τις γυναίκες

«Όταν ξεκίνησα την παγκόσμια περιοδεία στις 6 Δεκεμβρίου 2019, ανακοίνωσα ότι θα διανύσω 26.232 χιλιόμετρα σε 4 Ηπείρους. Υποσχέθηκα επίσης ότι θα συγκεντρώνω 1 δολάριο ανά χιλιόμετρο τρεξίματος για τη ΜΚΟ «Women for Women International» που με έχει κάνει πρέσβειρα για τον σκοπό τους», λέει η Μαρί.

«Κάνω έκκληση σε  όλους όσους διαβάζουν τις αναρτήσεις στο blog μου και θέλουν να με στηρίξουν με οποιονδήποτε τρόπο: παρακαλώ βοηθήστε με να εκπληρώσω την υπόσχεση μου και να συγκεντρώσω το χρηματικό ποσό που υποσχέθηκα».

Ο οργανισμός «Women for Women International» υποστηρίζει τις γυναίκες που ζουν σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου και βοηθά τις γυναίκες να επανενταχθούν στην κοινωνία μετά τον πόλεμο.

Οι γυναίκες εγγράφονται στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της φιλανθρωπικής οργάνωσης, όπου μαθαίνουν πώς να κερδίζουν και να εξοικονομούν χρήματα, να βελτιώνουν την υγεία της οικογένειάς τους και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί στο σπίτι και στην κοινότητά τους.

Συχνά είναι οι γυναίκες και τα παιδιά που φεύγουν από τις χώρες τους, όταν οι άντρες μένουν να πολεμούν.

Ένας δίκαιος αγώνας, προφανής για την Μαρί, όπως το έχει διδαχθεί από την γιαγιά της:

«Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να αγανακτείς, αυτή μου το έμαθε αυτό», καταλήγει. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου (σ.σ. ήταν προϊσταμένη λογιστηρίου) πάντα πληρωνόμουν λιγότερο από τους άνδρες. Πρέπει να αγωνιστούμε για την ισότητα».

Για περισσότερες πληροφορίες και δωρεές για τον έρανο της Μαρί για την ΜΚΟ «Women for Women International», μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: Lootie’s Run Around The World.

Προς δυο νέα παγκόσμια ρεκόρ

Η Μαρί αναμένεται να καταρρίψει δύο παγκόσμια ρεκόρ και να γίνει:

– Η γυναίκα που έχει τρέξει τον Γύρο του Κόσμου στον λιγότερο χρόνο (698 μαραθώνιοι σε 825 ημέρες)

– Η πρώτη γυναίκα που έχει τρέξει σε 4 ηπείρους (από Ωκεανό σε Ωκεανό).

Ο Γύρος του Κόσμου με τα πόδια γίνεται υπό την επίβλεψη του World Runners Association (WRA).

Έως σήμερα μόνο 1 γυναίκα και 5 άντρες το έχουν καταφέρει.

Η Μαρί θα γίνει η δεύτερη γυναίκα, και το έβδομο άτομο σε αυτή την μικρή, αποκλειστική ομάδα.

Η συνέχεια

Μόλις επικυρωθεί η παγκόσμια περιοδεία, η «Lootie» θέλει να γράψει ένα βιβλίο που να αφηγείται το επικό ταξίδι της.

«Ήθελα να κάνω αυτό το ταξίδι όταν διάβασα τα έργα των 6 δρομέων που το πέτυχαν αυτό. Θέλω να μεταδώσω αυτό το πάθος. Στο ταξίδι μου υπάρχει κάτι νέο κάθε ημέρα. Δίνει μία ένταση στη ζωή που αναπόφευκτα θα χαθεί όταν τελειώσει. Το γράψιμο μπορεί να με βοηθήσει να γυρίσω σελίδα».

Πηγή: Νέος Κόσμος
ν

 


Translate this post