«Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»: Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2022

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου θα ανατείλει η τέταρτη κατά σειρά υπερπανσέληνος και η τελευταία του 2022.

Image credit: Pixabay / CristianFerronato

v

ΚΑΘΩΣ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ προς το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του Φθινοπώρου και οι νύχτες αρχίζουν να μεγαλώνουν, η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους θα κάνει την εμφάνισή της στον ουρανό το βράδυ της Παρασκευής Παρασκευή 12 Αυγούστου.

Γνωστή με το παρατσούκλι «φεγγάρι του Οξύρρυγχου», η πανσέληνος θα ανατείλει την Πέμπτη 11 Αυγούστου και θα κορυφωθεί στην Ελλάδα γύρω στις 4.36 π.μ. την Παρασκευή 12 Αυγούστου. 

Υπερπανσέληνο έχουμε όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο ως προς τη Γη, γνωστό και ως περίγειο, κατά την τρέχουσα τροχιά του. Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» θα εμφανιστεί εντός του 90% του περιγείου, καθιστώντας την φάση αυτή της Σελήνης υπερπανσέληνο.

Ωστόσο, αυτό το εκθαμβωτικό σεληνιακό θέαμα πιθανότατα δεν θα είναι ορατό παντού, καθώς συμπίπτει με τη βροχή των διαττόντων αστέρων, το φαινόμενο των Περσείδων.

Η υπερπανσέληνος μπορεί να εμφανίζεται μεγαλύτερη και έως και 16% φωτεινότερη στον ουρανό σε σχέση με τη μέση πανσέληνο. Πρόκειται για την τέταρτη υπερπανσέληνο στη σειρά, μετά το «Φεγγάρι του Ελαφιού» του Ιουλίου, το «Φεγγάρι της Φράουλας» του Ιουνίου και το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» που συνοδεύτηκε από μια ολική έκλειψη σελήνης τον Μάιο. Η πανσέληνος του Αυγούστου θα είναι η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους, σύμφωνα με το Farmer’s Almanac.

Γιατί όμως το φεγγάρι του Αυγούστου πήρε το όνομά του από ένα ψάρι; Σύμφωνα με τη NASA, το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής, που ψάρευαν τα συγκεκριμένα ψάρια στις Μεγάλες Λίμνες (Great Lakes) αυτή την εποχή του έτους.
ν

Πηγή: News Media
ν

Η πανσέληνος συμβαίνει περίπου μια φορά το μήνα, όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται σε μια αόρατη γραμμή 180 μοιρών. Η τροχιά του φεγγαριού διαφέρει κατά περίπου 5 μοίρες από τη Γη, οπότε συνήθως βρίσκεται λίγο ψηλότερα ή χαμηλότερα από τη σκιά της Γης, επιτρέποντας στις ακτίνες του ήλιου να φωτίσουν την πλευρά που βλέπει προς τη Γη.

Η επόμενη πανσέληνος θα κορυφωθεί το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Η πανσέληνος αυτή ονομάζεται και «Σελήνη του Θερισμού».
ν

 


Translate this post