Σύστημα δύο εξωπλανητών πολύ κοντά στη Γη (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα αρκετά κοντινό ηλιακό σύστημα, σε απόσταση μόλις 11 ετών φωτός από τη Γη, με δύο υπερ-Γαίες.

ν

ΕΝΑ αρκετά κοντινό ηλιακό σύστημα, σε απόσταση μόλις 11 ετών φωτός από τη Γη, ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Το σύστημα διαθέτει τουλάχιστον δύο εξωπλανήτες και πιθανώς έναν τρίτο.

Οι δύο εξωπλανήτες, οι οποίοι κινούνται γύρω από τον ερυθρό νάνο Gliese 887, ανήκουν στην κατηγορία της υπερ-Γαίας, καθώς έχουν κάποιες ομοιότητες με τη Γη, αλλά μεγαλύτερο μέγεθος.

Οι εξωπλανήτες βρίσκονται στην φιλόξενη για ζωή ζώνη του εν λόγω άστρου, ενός από τα κοντινότερα στον Ήλιο και είναι πολύ πιθανό να είναι βραχώδεις.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάντρα Τζέφερς του γερμανικού Πανεπιστημίου του Γκέτιγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, πραγματοποίησαν την ανακάλυψη από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO) στη Χιλή.

Πρόκειται για ένα από τα κοντινότερα συστήματα πολλών πλανητών που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Η εγγύτητα των εξωπλανητών του τους καθιστά κατ’ εξοχήν υποψήφιους στόχους για μελέτη από το μελλοντικό μεγάλο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, τον «διάδοχο» του Hubble.

Οι δύο βέβαιοι εξωπλανήτες Gliese 887b και Gliese 887c είναι πολύ γρήγοροι ‒περισσότερο και από τον Ερμή‒ καθώς ολοκληρώνουν μια περιστροφή γύρω από το μητρικό τους άστρο κάθε 9,3 και 21,8 μέρες αντίστοιχα (αυτή είναι η διάρκεια του έτους τους).
v

New Super-Earth Found in Earth-like Orbit | TomoNews US
v

v

 


Translate this post