6 μυστηριώδη αντικείμενα κοντά σε μαύρη τρύπα, που δεν έχει ξαναδεί κανείς (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έξι μυστηριώδη αντικείμενα σε μια μαύρη τρύπα στην περιοχή Τοξότης A*, που δεν μοιάζουν με τίποτε άλλο στον Γαλαξία μας.

Καλλιτεχνική απεικόνιση των μυστηριωδών αντικειμένων. Image: Jack Ciurlo. Πηγή: Supplied

ν

ΤΑ ΕΞΙ παράξενα αντικείμενα που βρήκαν οι αστρονόμοι «πετούν» γύρω από τη μαύρη τρύπα που υπάρχει στην αστρονομική πηγή Τοξότης A* που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας, στον αστερισμό του Τοξότη, κοντά στα σύνορα με τον Σκορπιό. Τα αντικείμενα είναι τόσο περίεργα και ασυνήθιστα, που οι επιστήμονες έπρεπε να δημιουργήσουν μια νέα κατηγορία ουράνιων αντικειμένων για να τα κατατάξουν.

Ονόμασαν τα ουράνια αυτά σώματα, που μοιάζουν με αέρια αλλά συμπεριφέρονται σαν άστρα, «αντικείμενα G» (G objects) και ταξινόμησαν τα δύο πρώτα ως G1 και G2. Αυτά ανακαλύφθηκαν το 2005 και το 2012 αντίστοιχα. Πρόσφατα όμως ανακαλύφθηκαν άλλα τέσσερα που πήραν τις ονομασίες G3, G4, G5 και G6.

Την ανακάλυψη έκανε ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής την αστροφυσικό Anna Ciurlo από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).
ν

ΣΑΝ ΦΤΕΡΑ ΑΓΓΕΛΩΝ

Τα μυστηριώδη αυτά σώματα έχουν ευμετάβλητο σχήμα και μοιάζουν με φτερά αγγέλων – αν μπορεί κανείς να πει κάτι τέτοιο.

Αρχικά φαίνονταν σαν γιγαντιαία σύννεφα αερίων με μέγεθος περίπου 100 αστρονομικές μονάδες (AUs) ή 9,3 δισεκατομμύρια μίλια. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι αστρονόμοι συνειδητοποίησαν ότι τα G1 και G2 δεν συμπεριφέρονταν ως νέφη αερίων, αλλά μάλλον σαν αστέρια, με τροχιακές περιόδους που κυμαίνονται από τα 100 χρόνια έως τα 1.600 χρόνια – ένα τεράστιο μέγεθος.
ν

Οι τροχιές των μυστηριωδών αντικειμένων κυμαίνονται από τα 100 έως τα 1.600 χρόνια. Image: Anna Ciurlo, Tuan Do / UCLA Galactic Center Group. Πηγή: Supplied
ν

Αρχικά οι επιστήμονες θεώρησαν ότι το G2 ήταν ένα νέφος υδρογόνου που απλωνόταν μέχρι τη μαύρη τρύπα, οπότε περίμεναν να εκραγεί. Όταν αυτό δεν συνέβη, αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Υπήρχε δηλαδή κάτι που κρατούσε το G2 συμπαγές και δεν το άφηνε να καταβροχθιστεί από τη μαύρη τρύπα. Τι ήταν αυτό που επέτρεπε στο G2 να επιβιώνει;

Σύμφωνα με την Ciurlo, υπάρχει ένα άλλο αστρικό αντικείμενο μέσα στο G2, ένας δίδυμος εαυτός. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι ένα γιγάντιο αστέρι κρυμμένο πίσω από ένα ασυνήθιστα πυκνό πέπλο αερίου και σκόνης.

Το άστρο αυτό πιθανά συγχωνεύτηκε στο πέρασμα του χρόνου με το αρχικό άστρο του σχηματισμού G2.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υπόλοιπα πέντε αντικείμενα G θα μπορούσαν να είναι επίσης δυαδικές συγχωνεύσεις αστεριών και, δεδομένης της σχεδόν ακατανόητης βαρυτικής δύναμης του Τοξότη A*, θα μπορούσαν επίσης να αποσταθεροποιούνται και να σταθεροποιούνται ξανά, καθώς περνούν αρκετά κοντά στη μαύρη τρύπα κατά τη διάρκεια των τροχιών τους.

Τέτοιου είδους γιγαντιαίες συγχωνεύσεις άστρων μπορεί να είναι πολύ πιο συχνές από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως και θα μπορούσαν να εξηγήσουν μερικά άλλα μυστηριώδη αντικείμενα και φαινόμενα σε άλλα σημεία του σύμπαντος.
ν

There Are Mysterious Objects at the Edge of Sagittarius A*. Here’s What We Know | Seeker
ν

ν

 


Translate this post