Καταστροφικός καύσωνας πλήττει το Ιράκ με τη θερμοκρασία στους 50° C

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Εκατομμύρια απειλούνται, καθώς το δίκτυο ηλεκτροδότησης έπαψε να λειτουργεί στο Ιράκ με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Ποτάμια, έλη και λίμνες στο Ιράκ στέγνωσαν. Image: Supplied

v

ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ κατάσταση βρίσκεται το Ιράκ καθώς έπεσε το δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση,

Συγκεκριμένα, εκατομμύρια έμειναν χωρίς ρεύμα το Σάββατο 6 Αυγούστου καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο έπαψε να λειτουργεί στις νότιες επαρχίες Βασόρα, Ντι Καρ και Μαϊσάν.

Οι αναφορές για μαζική αλλοίωση των τροφίμων και πάσης φύσεως ασθένειες ανάγκασαν τις αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα για να διατηρήσουν τον πληθυσμό ασφαλή λόγω της «αισθητής αύξησης της θερμοκρασίας».

Το πρωί της Κυριακής, ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντι Καρ ανακοίνωσε ότι η αργία για τους δημόσιους υπαλλήλους θα παραταθεί μέχρι την έναρξη του θρησκευτικού φεστιβάλ Μουχαράμ την Τρίτη 9 Αυγούστου.

Το έθνος αυτό της Μέσης Ανατολής κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στον παγκόσμιο κατάλογο των πιο ευάλωτων χωρών λόγω της κλιματικής αλλαγής ‒ και τώρα αντιμετωπίζει ταχύτερα από το αναμενόμενο τις αυξανόμενες θερμοκρασίες από τις περισσότερες χώρες.

Οι τρεις πρώτες χώρες που κινδυνεύουν είναι ξ Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Γερμανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Global Climate Risk Index 2020 στη Μαδρίτη.

Το Ιράκ κινδυνεύει να μεταβληθεί σε τόπο κρανίου, καθώς ποτάμια, έλη, λίμνες και πηγές στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ντι Καρ στεγνώνουν με πολύ ταχύτερο ρυθμό, κάνοντας τη διαβίωση των κατοίκων μαρτυρική.

Το έδαφος δεν μπορεί να συγκρατήσει το νερό, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της ξηρασίας, το χώμα να παρουσιάζει ρωγμές μετατρέποντας πεδιάδες και λιβάδια σε άγονο περιβάλλον.

Οι θερμοπληξίες είναι επίσης πολλές. Και ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις μιλούσαν για 45 βαθμούς Κελσίου, η ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε τους 50 βαθμούς εξέπληξε και τους πιο ειδικούς.
ν

Την Κυριακή, ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντι Καρ ανακοίνωσε ότι η αργία για τους δημόσιους υπαλλήλους θα παραταθεί μέχρι την έναρξη του θρησκευτικού φεστιβάλ Μουχαράμ την Τρίτη 9 Αυγούστου. Image: Supplied
ν

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις εξακολουθούν να γίνονται κάτω από έναν ανελέητο ήλιο. Image: Supplied
ν

Τα νερά έχουν υποχωρήσει στο Ιράκ λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις, η έντονη ξηρασία και η εκτροπή των ποταμών που εισρέουν από το Ιράν. Image: Supplied
ν

Στο μεταξύ οι καύσωνες έχουν ακρωτηριάσει την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, φέρνοντας μια σειρά από έθνη σε αδιέξοδο.

Αυτή την περίοδο η Ευρώπη αντιμετωπίζει το 3ο κύμα καύσωνα από τον Ιούνιο, με την Ισπανία, την Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ελλάδα να βράζουν εξαιτίας των 40 βαθμών Κελσίου.

Πολλές και μεγάλες οι πυρκαγιές σε μεγάλες δασικές εκτάσεις, με εκκενώσεις πληθυσμών, στη Γαλλία 37.000 κατοίκων και στην Ελλάδα 5.000 κατοίκων.

Αντιμέτωπη με μια ιστορική ξηρασία και απειλούμενη από ερημοποίηση, η Ισπανία επανεξετάζει τώρα πώς θα ξοδεύει τους υδάτινους πόρους της, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως για την άρδευση των καλλιεργειών.

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και υπεύθυνοι αντί να γυρίζουμε το κεφάλι από την άλλη πλευρά», δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας Teresa Ribera, σχετικά με τις επιπτώσεις της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Όπως η Γαλλία και η Ιταλία, η Ισπανία έχει κατακλυστεί από πολλούς ακραίους καύσωνες αυτό το καλοκαίρι μετά από έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα.

Αυτό άφησε τους ταμιευτήρες της χώρας στο 40,4 τοις εκατό της χωρητικότητάς τους τον Αύγουστο, δηλαδή 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας γι’ αυτή την περίοδο του έτους.

Η Greenpeace εκτιμά ότι το 75 τοις εκατό της χώρας απειλείται με ερημοποίηση.

Αξιωματούχοι της παγκόσμιας υγείας εκφράζουν φόβους ότι «χιλιάδες ή και εκατομμύρια» άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν ως αποτέλεσμα των ακραίων θερμοκρασιών ‒με τις συνθήκες να παρομοιάζονται με τον καύσωνα του 2003 στη Γαλλία κατά τον οποίο πέθαναν 14.000 άνθρωποι κυρίως ηλικιωμένοι‒ ωθώντας την κυβέρνηση να κηρύξει για πρώτη φορά τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
ν

WION Climate Tracker: Europe bakes in 3rd heat wave since June | International News
ν

ν

 


Translate this post