Η Ευρώπη φλέγεται από κύμα καύσωνα – Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  | Ενημ. 20 Ιουλίου 2022, 00:37 | 21 Ιουλίου 2022, 10:04

Posted by Youmagazine Staff

 

Με πάνω από 2.000 νεκρούς μέχρι τώρα σε Ισπανία και Πορτογαλία και θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 41 βαθμούς Κελσίου, η δυτική Ευρώπη θυμίζει κόλαση.

Έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ η ζέστη στη Δυτική Ευρώπη με θερμοκρασίες που θυμίζουν κόλαση. Πηγή: Twitter

v

ΑΚΡΑΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ κάνουν την Ευρώπη να θυμίζει κόλαση, με 2.000 μέχρι τώρα νεκρούς σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα τις επόμενες μέρες, καθώς οι δυτικοευρωπαίοι είναι ασυνήθιστοι σε θερμοκρασίες Σαχάρας.

Ένας άνευ προηγουμένου καύσωνας πλήττει αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες εκτάρια γης έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, με τις φωτιές που μαίνονται να καταβροχθίζουν και τα τελευταία τμήματα πρασίνου, ενώ η στάθμη των νερών έχει κατέβει και η λειψυδρία έχει αρχίσει να δείχνει το εφιαλτικό πρόσωπό της.

Μέχρι τώρα, μόνο σε Ισπανία και Πορτογαλία έχουν πεθάνει πάνω 2.000 άτομα εξαιτίας της φονικής ζέστης.
ν

12 Ιουλίου 2022 Μαδρίτη. Ένας νεαρός προσπαθεί να δροσιστεί, καθώς το δεύτερο κύμα καύσωνα πλήττει τη δυτική Ευρώπη με ακραίες θερμοκρασίες. Image: Supplied
ν

Το Παρίσι φλέγεται με τον υδράργυρο να δείχνει 41° C (105 βαθμούς Φαρενάιτ).

Στην Ισπανία οι νεκροί από τη ζέστη έφτασαν τους 1.047, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Carlos III. Ο υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τη ζέστη είχαν φτάσει τους 1.063, κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Το κύμα καύσωνα έχει πλέον μετακινηθεί βόρεια προς τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο , όπου οι θερμοκρασίες είναι έτοιμες να σπάσουν όλα τα εθνικά ρεκόρ ζέστης, δημιουργώντας απειλητικές συνθήκες για τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
ν


ν

Στη δυτική Ουαλία, η θερμοκρασία ανέβηκε στους 35,3° C τη Δευτέρα, καθιστώντας τη την πιο ζεστή ημέρα της Ουαλίας στην ιστορία.

Η προηγούμενη πιο ζεστή μέρα στη Βρετανία ήταν στις 25 Ιουλίου 2019, όταν το θερμόμετρο έφτασε τους 38,7 βαθμούς Κελσίου στο Κέιμπριτζ, στα ανατολικά της Αγγλίας.

Οι θερμοκρασίες αυτές μπορεί σε εμάς τους Μεσογειακούς ή τους Αφρικανούς να φαίνονται σχετικά χαμηλές, για τους κατοίκους όμως των βρετανικών νησιών είναι αβάστακτες, καθώς το σώμα τους μετατρέπεται σε ένα δοχείο με καυτό νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα διάφορα όργανα.
ν

Η λειψυδρία είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που απειλεί τους κατοίκους της Γηραίας Ηπείρου. Στη Ρώμη τα νερά τοι Τίβερη υποχώρησαν σε τέτοιο βαθμό, που ήρθαν στην  επιφάνεια τα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής Γέφυρας του Νέρωνα, τα οποία μέχρι τώρα καλύπτονταν από το νερό. Image: Supplied

ν

Χιλιάδες θα μπορούσαν να πεθάνουν

Το Met Office, το βρετανικό Γραφείου Μετεωρολογίας, εξέδωσε «κόκκινη προειδοποίηση» για υπερβολική ζέστη τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη. Η περιοχή προειδοποίησης καλύπτει μεγάλο μέρος της νότιας, κεντρικής και βόρειας Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ, του Μάντσεστερ και του Λιντς.

Μια μικρότερη «πορτοκαλί προειδοποίηση» καλύπτει την υπόλοιπη Αγγλία, την Ουαλία και τη νότια Σκωτία.

Το Met Office είπε στους Βρετανούς να αναμένουν: «Δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία για όλο τον πληθυσμό, επιπτώσεις που δεν περιορίζονται σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι στην υπερβολική ζέστη, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή ασθένεια ή κίνδυνο για τη ζωή».

Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται κόκκινη προειδοποίηση στη Βρετανία για ακραία ζέστη από το Met Office, καθώς μέχρι πέρυσι δεν υπήρχε αυτή η βαθμίδα στα δελτία μετεωρολογίας.
ν

Οι θερμοκρασίες στα βρετανικά νησιά την Τρίτη 19 Ιουλίου 2022. Image: Supplied
ν

Η Τρίτη 19 Ιουλίου στη Βρετανία περιγράφεται ως «απόλυτη κόλαση». Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου δεν προλάβαινε να δέχεται κλήσεις, καθώς πολλές μεγάλες πυρκαγιές μαίνονταν σε όλη την πρωτεύουσα. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan είπε ότι η κατάσταση ήταν «κρίσιμη», καθώς η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε πέντε φορές περισσότερες από το συνηθισμένο κλήσεις για κατάσβεση πυρκαγιών.

Ρεκόρ υψηλών θερμoκρασιών

Το υψηλό ρεκόρ των 40,3° C καταγράφηκε στη βάση της Βασιλικής Αεροπορίας στο Coningsby στην κομητεία Λίνκολν στην ανατολική Αγγλία.

Η θερμοκρασία στο Αεροδρόμιο Χίθροου, νοτιοδυτικά του Λονδίνου, έφτασε στους 40,2 βαθμούς Κελσίου, το ίδιο και στο St James’ Park στο κεντρικό Λονδίνο, κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Στο Kew Gardens, στο δυτικό Λονδίνο, το θερμόμετρο έφτασε στους 40,1° C.

Η Βρετανία δεν έχει δει ποτέ τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Το προηγούμενο υψηλό ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου στο Κέιμπριτζ το 2019.
ν

Σε πολλές περιοχές της Βρετανίας σημειώθηκαν σοβαρές πυρκαγιές αφού η χώρα κατέγραψε την πιο καυτή ημέρα της ποτέ. Image: Sky News
ν

Φλόγες σε προαστιακό δρόμο στο Λονδίνο. Image: Sky News
ν

Δάση καίγονται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Α2 στο Κεντ της νότιας Αγγλίας. Πηγή: Twitter
ν

Η Σκωτία έσπασε επίσης το ρεκόρ της πιο ζεστής ημέρας καταγράφοντας 34,8 βαθμούς Κελσίου στο Τσάρτερχολ, ένα πρώην αεροδρόμιο περίπου 70 χιλιόμετρα νότια του Εδιμβούργου.

Η αξιοσημείωτη ζέστη έχει προκληθεί από τον άνεμο που έρχεται από την Σαχάρα και έχει καλύψει μεγάλο μέρος της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.
ν

Europe swelters under summer heat wave 2022 | CBC News: The National
ν

ν

 


Translate this post