Οι μέρες μικραίνουν, καθώς η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα από το κανονικό

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες έχουν σαστίσει καθώς η Γη άρχισε να περιστρέφεται πιο γρήγορα, κάνοντας τις ημέρες μικρότερες από το συνηθισμένο.

Η Γη από το διάστημα. Image credit: Pixabay

v

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ δεν ξέρουν τι να υποθέσουν, από τη στιγμή που ανακάλυψαν ότι η Γη άρχισε να περιστρέφεται πιο γρήγορα από το κανονικό, με αποτέλεσμα οι ημέρες να είναι μικρότερες από το συνηθισμένο.

Οι νέες μετρήσεις από το Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι η Γη αυτή τη στιγμή περιστρέφεται πιο γρήγορα από ό,τι πριν από μισό αιώνα.

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου 2022, η Γη έσπασε το ρεκόρ του Ιουνίου όταν ο πλανήτης είχε ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή σε χρόνο 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερο από τις 24 ώρες.

Τον Ιούνιο η πλήρης περιστροφή είχε διαρκέσει 1,50 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερο από τις 24 ώρες.

Πρόκειται για τη συντομότερη διάρκεια ημέρας που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, εάν ο ρυθμός περιστροφής της Γης συνεχίσει να επιταχύνεται, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουμε ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο από τα ατομικά μας ρολόγια.

«Εάν συνεχιστεί η γρήγορη περιστροφή της Γης, αυτό θα οδηγήσει στην εισαγωγή του πρώτου αρνητικού δευτερολέπτου», ανέφερε ο αστροφυσικός Graham Jones μέσω του ιστότοπου TimeandDate.com.

Να σημειωθεί ότι τα ατομικά ρολόγια, που μετρούν με ακρίβεια τον χρόνο, βασίζονται στην κίνηση του Ήλιου στον ουρανό.

Ένα αρνητικό δευτερόλεπτο θα σήμαινε ότι τα ρολόγια μας θα πρέπει να παραλείπουν ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο το 24ωρο, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στα συστήματα πληροφορικής.

Περιττό να πούμε ότι η αφαίρεση ενός δευτερόλεπτου θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας και στις υποδομές.
ν

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η τήξη των πάγων στα ψηλότερα βουνά του κόσμου συμβάλει στην ακανόνιστη ταχύτητα της περιστροφής της Γης. Image credit: Pixabay
ν

Οι επιστήμονες Leonid Zotov, Christian Bizouard και Nikolay Sidorenkov ισχυρίζονται ότι η ακανόνιστη περιστροφή της Γης είναι αποτέλεσμα ενός φαινομένου που ονομάζεται Chandler Wobble ‒ μια ακανόνιστη κίνηση των γεωγραφικών πόλων της Γης σε όλη την επιφάνεια της υδρογείου.

Άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι η τήξη των πάγων στους πόλους και στα ψηλότερα βουνά του κόσμου, αποτέλεσμα της υπερθέρμανης του πλανήτη, πιθανόν να συμβάλει στην διαταραχή της ταχύτητας της Γης.

Ο καθηγητής Zotov πιστεύει ότι υπάρχει «70 τοις εκατό πιθανότητα» ο πλανήτης να έχει ήδη φτάσει στην ελάχιστη διάρκεια μιας ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστεί ποτέ να αφαιρέσουμε ένα δευτερολέπτου.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουμε αυτό με βεβαιότητα με την τρέχουσα τεχνολογία.
ν

The Planet Earth Just Started Spinning Faster Than Ever Recorded Its Shortest Day | The Cosmos News
ν

ν

 


Translate this post