Ανακάλυψη 50 νέων πλανητών από κομπιούτερ

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το σύμπαν είναι αχανές και απεριόριστο. Γι’ αυτό οι ερευνητές εκπαιδεύουν έναν υπολογιστή για να το εξερευνήσει στη θέση του ανθρώπου.

Καλλιτεχνική απεικόνιση των νέων πλανητών που ανακαλύφθηκαν από το τηλεσκόπιο Kepler της NASA. Image credit: NASA

ν

ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ και τεχνικοί υπολογιστών σε ένα πανεπιστήμιο της Αγγλίας συνεργάζονται στην «εκπαίδευση» ενός υπολογιστή, ο οποίος «μαθαίνει» να ανακαλύπτει πλανήτες, αναλύοντας παλιά δεδομένα της NASA.

Χάρη στον αλγόριθμο που σχεδιάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, κοντά στην πόλη Κόβεντρι, ανακαλύφθηκαν 50 νέοι «εξωπλανήτες», δηλαδή πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Η ανακάλυψη των εξωπλανητών συχνά βασίζεται σε ανεπαίσθητα ίχνη, όπως για παράδειγμα η πτώση της φωτεινότητας του άστρου τους, όταν ο πλανήτης περνάει ανάμεσα σε αυτό και το τηλεσκόπιο που τον παρατηρεί από τη Γη.
ν

Το σύστημα αυτό ενός διπλού αστεριού ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο Kepler της NASA. Image: NASA / Ames / JPL-Caltech. Πηγή: Supplied
ν

Το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί και όταν παρεμβληθεί ένα άλλο αστέρι ή ουράνιο σώμα, ή όταν υπάρχει πρόβλημα με το τηλεσκόπιο. Για τον λόγο αυτό, ο αλγόριθμος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να απομακρύνει οποιαδήποτε ψευδή στοιχεία.

Πρόσφατα, αναλύοντας χιλιάδες δεδομένα από τα διαστημικά τηλεσκόπια Kepler και TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της NASA και έχοντας αποκλείσει τα ψευδή σημάδια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει 50 νέους εξωπλανήτες.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler εκτοξεύτηκε στο διάστημα στις 7 Μαρτίου του 2009, ενώ αντίστοιχα το TESS στις 18 Απριλίου 2018. Το τελευταίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αναζήτηση εξωπλανητών, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της διέλευσης που αναφέραμε πιο πάνω.
ν

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Image: NASA / JPL-Caltech. Πηγή: Supplied
ν

Εάν οι επιστήμονες έχουν δίκιο σχετικά με την ανακάλυψη των νέων εξωπλανητών, θα είναι η πρώτη φορά που η μηχανική εκμάθηση χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη πλανητών και όχι απλά για να προσδιορίσει πιθανούς υποψηφίους.

«Όσον αφορά την επικύρωση ενός σώματος ως πλανήτη, κανείς έως τώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή έχει χρησιμοποιηθεί για την ανεύρεση πιθανών υποψηφίων, αλλά ποτέ για την επικύρωση ενός πλανήτη», δήλωσε ο δρ. Ντέιβιντ Άρμστρονγκ, επικεφαλής ερευνητής του τμήματος Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Γουόρικ.
ν

Artificial Intelligence and NASA Data Used to Discover Eighth Planet Circling Distant Star | NASA
ν

ν

 


Translate this post