Άσχημα μαντάτα για την οικονομία – Ύφεση 15,2%

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σε σοβαρή ύφεση της τάξης του 15,2% εισήλθε το β΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία εξαιτίας του κορονοϊού.

Image credit: Pixabay20

ν

ΣΕ ΥΦΕΣΗ της τάξης του 15,2% εισήλθε το β’ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, «αντανακλώντας» τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ και είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της κατανάλωσης, των εξαγωγών και των ιδιωτικών επενδύσεων. Κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας θεωρείται το γ’ τρίμηνο, καθώς σε αυτό θα υπάρχουν και τα στοιχεία από την τουριστική κίνηση.

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15,2% το β’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, ενώ σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2020 η πτώση ανήλθε σε 14%.

Σε ετήσια βάση, καταγράφηκαν τα εξής στα μεγέθη που συνθέτουν το ΑΕΠ:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 10,1% σε σχέση (η κατανάλωση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά 11,6%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 3,2%.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 10,3%.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 32,1% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 49,4%).

Ο μέσος όρος μείωσης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη είναι 15% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 14,1%. Υψηλότερη ύφεση σε σχέση με την Ελλάδα, κατέγραψαν Ισπανία (22,1%), Γαλλία (19%), Ιταλία (17,3%) και Πορτογαλία (16,3%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το γ’ τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης κτλ.).

Σημειώνεται, τέλος, ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 15,3% το β’ τρίμηνο 2020 σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2019.
ν

ΒΟΥΛΙΑΞΕ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα χειρότερα σενάρια για την πορεία του ελληνικού τουρισμού την φετινή σεζόν επιβεβαιώνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, με τον υπουργό Τουρισμού να τοποθετεί την μείωση εσόδων στο 80%-85% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Για ένα καλοκαίρι που έχει τελειώσει τουριστικά εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού που έβαλε “φρένο” σε μετακινήσεις και εισπράξεις, μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «με αριθμούς μιλώντας, συνολικά για το κλάδο, το καλοκαίρι έχει τελειώσει. Το κάθε ξενοδοχείο που άνοιξε προγραμματίζει ήδη το πότε θα κλείσει ανάλογα με την πληρότητα που έχει, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία που έχουν ήδη πάρει αυτή την απόφαση και έχουν κλείσει μέσα στο καλοκαίρι». 

Επανέλαβε πως από τα 6.800 καταλύματα τα οποία ζήτησαν και έλαβαν υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, περίπου 1.000 από αυτά τελικά δεν κατάφεραν να ανοίξουν λόγω μικρής ή ανύπαρκτης πληρότητας. Σχετικά με την κίνηση του Αυγούστου, ο Γρ. Τάσιος ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες πληρότητες αγγίζουν το 50% σε ορισμένα νησιά, αλλά μόνο για ένα 20ήμερο, ενώ και ο Σεπτέμβριος δεν δείχνει να έχει δυναμική. 

Σε άλλη συνέντευξή του ο Γρ. Τάσιος εκτίμησε ότι οι συνολικές εισπράξεις από τον τουρισμό το 2020 δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν το 2019 ήταν πάνω από 18 δισεκατομμύρια ευρώ.
ν

 


Translate this post