Έκτακτο διπλό επίδομα έως 1.350 ευρώ: Πότε θα γίνει η πληρωμή – Οι δικαιούχοι

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σημαντική ανάσα από δύο επιδοτήσεις αναμένεται να λάβουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τι θα γίνει με το επίδομα καλοκαιριού.

Image credit: moerschy / Pixabay

v

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ πρόκειται να «ανοίξουν» τον Ιούνιο, η μια αφορά την αποζημίωση που θα λάβουν οι καταναλωτές για το ρεύμα και η δεύτερη την επιδότηση για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών.

Δεν αποκλείεται νέα τονωτική παρέμβαση στα εισοδήματα των ευάλωτων νοικοκυριών με δεύτερο έκτακτο επίδομα 200 ευρώ μέσα στο καλοκαίρι, όμως η εξίσωση είναι δύσκολη.

Όσον αφορά την επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», η διαδικτυακή πλατφόρμα πρόκειται να ανοίξει στο gov.gr τον Ιούνιο όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε:

«Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, απλά η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, άρα όσο πιο μεγάλο, τόσο μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, αυξάνεται η επιδότηση».

Στο εν λόγω πρόγραμμα επιδότησης αναμένεται να ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά και αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες.

Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000, τότε η κυβέρνηση θα αναζητήσει πρόσθετους πόρους, ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Οι παλαιές ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου.

Πώς θα τρέξει το πρόγραμμα

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα λειτουργήσει με point system που θα έχει ο κάθε ωφελούμενος, για να αντικαταστήσει έως και τρεις συσκευές με έκπτωση από 35% έως 50%.

Tο ποιος θα παίρνει τη μικρή και τη μεγάλη επιδότηση, θα εξαρτάται από εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια.

Για παράδειγμα, μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης αναμένεται να έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Ποιες συσκευές επιδοτούνται

Οι συσκευές που θα επιδοτηθούν και τα ποσά του εκπτωτικού κουπονιού, σε πραγματικές τιμές, έχουν ως εξής:

• Air-condition: 300 ευρώ
• Ψυγεία: 300 ευρώ
• Καταψύκτης: 150 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τελικό ποσό που θα προκύπτει, θα εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει η κάθε συσκευή και φυσικά το κόστος της.

Δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση

• πλυντήρια ρούχων
• πλυντήρια πιάτων
• ηλεκτρικές κουζίνες

Πώς θα κάνετε αίτηση για επιδότηση συσκευών

Θα χρειαστεί να έχετε τα εξής δύο στοιχεία:

• Κωδικούς Taxisnet
• ΑΦΜ

Όπως έχει δηλώσει το παρελθόν ο κ. Σκρέκας, ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του είτε μέσω του λογιστή του, θα μπορεί να δηλώσει ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Επιδότηση από 18 έως 600 ευρώ για το ρεύμα

Παράλληλα, η αποζημίωση για το ρεύμα αφορά δικαιούχους με εισόδημα κατώτερο των 45.000 ευρώ και θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ με βάση το ποσό της επιβάρυνσης, αφαιρώντας την επιδότηση της κυβέρνησης και της έκπτωσης των παρόχων.

Πόσα θα λάβετε με βάση το ποσό επιβάρυνσης

• Επιβάρυνση 30 ευρώ: Αποζημίωση 18 ευρώ
• Επιβάρυνση 300 ευρώ: Αποζημίωση 180 ευρώ
• Επιβάρυνση 600 ευρώ: Αποζημίωση 360 ευρώ
• Επιβάρυνση 1.000 ευρώ: Αποζημίωση 600 ευρώ

Σημειώνεται πως σε περίπτωση επιβάρυνσης άνω των 1.000 ευρώ, ο δικαιούχος θα λάβει και πάλι 600 ευρώ, καθώς είναι το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης.

Ρεύμα: επιστροφές έως 600 ευρώ

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Διευκρινίσεις για την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα υποβάλλουν την αίτηση προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού ενσωματωθούν και οι λογαριασμοί του Μαΐου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία κατοικίας τους και στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές θα αντλήσουν τα στοιχεία για τους λογαριασμούς από τους παρόχους.

Θα λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης καθώς και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού έτους 2020 που δηλώθηκε πέρυσι.

Η καταβολή των ποσών θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς (στους αριθμούς ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για τον προσδιορισμό του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα υπολογίζεται η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022 εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Στη συνέχεια, από την επιπλέον επιβάρυνση θα αφαιρείται η κρατική επιδότηση και επί του υπολοίπου ποσού που θα απομένει θα επιστρέφεται το 60%.

Αν όμως το 60% της καθαρής επιβάρυνσης είναι μεγαλύτερο των 600 ευρώ το ύψος του τελικού ποσού θα περιορίζεται στα 600 ευρώ.

Το «επίδομα καλοκαιριού» των 200 ευρώ

Δεν αποκλείεται νέα τονωτική παρέμβαση στα εισοδήματα των ευάλωτων με δεύτερο έκτακτο επίδομα μέσα στο καλοκαίρι, όμως η εξίσωση είναι δύσκολη.

Όπως και το Πάσχα, εξετάζεται να δοθεί ένα στήριγμα 200 ευρώ σαν «επίδομα καλοκαιριού» περίπου στα μέσα Ιουλίου, όμως ακόμα το τοπίο είναι «θολό», αφού πρόκειται για ένα ακόμα πιο δύσκολο παζλ για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία θα δοθεί, θα είναι ότι το κύμα ακρίβειας θα συνεχιστεί στα ίδια δυσβάσταχτα επίπεδα που είναι σήμερα.

Ποιοι θα πάρουν έκτακτο επίδομα το καλοκαίρι

Εφόσον τελικά αποφασιστεί, αυτό θα γίνει στα πλαίσια που έγινε το Πάσχα, αλλά θα δοθεί προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. «Δώρο» είχαν πάρει οι εξής πέντε κατηγορίες:

• 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
• 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα
• 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες
• 625.000 οικογένειες με παιδιά
• 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος

Τα 200 ευρώ μπήκαν στους λογαριασμούς των τριών πρώτων κατηγοριών, ενώ οι τελευταίες δύο πληρώθηκαν μία επιπλέον δόση.
ν

 


Translate this post