Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο θεράπευσε όλους τους ασθενείς (vid)

Κατηγορία Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ  | Ενημ. 8/6/2022, 09:34

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα πρωτοποριακό φάρμακο για τον καρκίνο άφησε έκπληκτους τους ερευνητές, καθώς στις δοκιμές θεράπευσε όλους τους πάσχοντες!

Αυτή η απεικόνιση σε υπολογιστή καρκινικών κυττάρων, δείχνει τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων που παρέχουν στα κύτταρα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Τα κύτταρα με τους πυρήνες τους έχουν μπλε χρώμα.. Image: Supplied

v

ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ φάρμακο έχει αφήσει έκπληκτους τους ερευνητές με την απόδοσή του σε μια καινοτόμα μελέτη, καθώς ουσιαστικά θεράπευσε όλους όσους συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές.

Πρόκειται για το Dostarlimab, ένα φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αποδείχθηκε επίσης αποτελεσματικό κατά των όγκων του καρκίνου του ορθού. Το φάρμακο ξεπέρασε τις προσδοκίες σε μια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης.

Ένα χρόνο μετά το τέλος των κλινικών δοκιμών, καθένας από τους 18 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου είχε θεραπευτεί και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν ίχνος του καρκίνου.

«Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ιστορία του καρκίνου» , δήλωσε στους New York Times ο ιατρός ογκολόγος Luis Diaz Jr. από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK).

Το Dostarlimab που πωλείται με την εμπορική ονομασία Jemperli, κοστίζει περίπου 11.000 δολάρια ανά δόση 500 mg στις ΗΠΑ.

Σήμερα χορηγείται σε περίπου 100 ασθενείς το χρόνο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την αποφυγή της χημειοθεραπείας.
ν

Οι δόκτορες Luis Diaz και Andrea Cercek (με λευκές μπλούζες) με ασθενείς που θεραπεύτηκαν με το αντικαρκινικό φάρμακο Dostarlimab. Πηγή: Memorial Sloan Kettering
ν

Δείτε το σχετικό βίντεο του Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη με ασθενείς που θεραπεύτηκαν | MSK
ν

ν

«Το μήνυμά μας είναι: Κάντε εξετάσεις εάν έχετε καρκίνο του ορθού για να δείτε εάν ο όγκος είναι MMRd», λέει ο δρ Luis Diaz, επικεφαλής συγγραφέας της νέας εργασίας για το φάρμακο.

Ο όρος MMRd (mismatch repair deficiency) περιγράφει κύτταρα που έχουν μεταλλάξεις (αλλαγές) σε ορισμένα γονίδια που εμπλέκονται στη διόρθωση λαθών που γίνονται κατά την αντιγραφή του DNA σε ένα κύτταρο. Τα ανεπαρκή κύτταρα επιδιόρθωσης ασυμφωνίας (MMR) έχουν συνήθως πολλές μεταλλάξεις στο DNA, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Η ανεπάρκεια MMR είναι πιο συχνή στον καρκίνο του παχέος εντέρου, σε άλλους τύπους καρκίνου του γαστρεντερικού και στον καρκίνο του ενδομητρίου, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί σε καρκίνους του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης και του θυρεοειδούς. Η ανεπάρκεια MMR μπορεί επίσης να βρεθεί σε μια κληρονομική διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο Lynch.

Γνωρίζοντας εάν ένας όγκος έχει έλλειψη MMR μπορεί να βοηθήσει στον προγραμματισμό της θεραπείας ή στην πρόβλεψη του πόσο καλά θα ανταποκριθεί ο όγκος στη θεραπεία.

«Ανεξάρτητα από το στάδιο του καρκίνου, προσφέρουμε μια δοκιμή στο Memorial Sloan Kettering που μπορεί να σας βοηθήσει», λέει ο δρ Luis Diaz.

«Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της αναφοράς, κανένας ασθενής δεν είχε υποβληθεί σε χημειο-ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση και δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις μετάστασης ή υποτροπής», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

«Υπήρχαν πολλά δάκρυα χαράς», λέει η ογκολόγος δρ Andrea Cercek στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering και συν-συγγραφέας της μελέτης, «καθώς οι ασθενείς συνειδητοποιούσαν ότι θα διατηρούσαν όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός τους που φοβόντουσαν ότι θα χάσουν με την ακτινοβολία ή τη χειρουργική επέμβαση».

Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου έχουν 70 τοις εκατό πιθανότητες να επιβιώσουν πέντε χρόνια.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο το 2019.
ν

‘Tumors just vanished’: Cancer patients now in remission after drug trial | CNN
v

v

 


Translate this post