Οι γάτες θυμούνται το όνομα η μια της άλλης, αποκαλύπτει ιαπωνική μελέτη (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι γάτες δεν είναι τόσο αθώα πλάσματα όσο φαίνονται. Πίσω από το ψυχρό και απόμακρο βλέμμα τους, κρύβεται ένας κατάσκοπος!

Οι γάτες γνωρίζουν τα ονόματα η μια της άλλης. Image: Supplied

v

ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΓΑΤΕΣ να φαίνονται ψυχρές κι απόμακρες και γενικά να συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε ένα υψηλότερο επίπεδο ύπαρξης από εμάς τους απλούς ανθρώπους, ωστόσο είναι παρούσες και αντιλαμβάνονται όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους.

Αυτό υποστηρίζει ιαπωνική μελέτη, τμήμα της οποίας δημοσιεύεται στο διαδικτυακό περιοδικό Science Alert.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι οι γάτες στην πραγματικότητα δένονται βαθιά με τους ανθρώπους είτε είναι ενήλικες είτε μικρά παιδιά. Οι γάτες είναι πιο πολύπλοκες απ’ ότι νομίζουμε, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που έχουν σώσει παιδιά από πέσιμο, από φωτιά ή ακόμα κι από λυσσασμένα σκυλιά.

Επιπλέον οι γάτες γνωρίζουν τα ονόματά μας, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και παρακολουθούν τις κινήσεις μας, ακόμη κι όταν δεν είμαστε κοντά τους.

Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν όχι μόνο τα δικά τους ονόματα (μια ικανότητα που συνήθως αποδίδουμε στους σκύλους) αλλά θυμούνται και τα ονόματα που δίνουμε σε άλλες γάτες – ένα ακόμη κατόρθωμα των μικρών αιλουροειδών που εντυπωσιάζει,
ν

ν

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Scientific Reports, με τίτλο “Οι γάτες μαθαίνουν τα ονόματα των καθημερινών φίλων τους”, ισχυρίζεται ότι τα μικρά αιλουροειδή αναγνωρίζουν τα ονόματα των άλλων γατιών με τα οποία κάνουν παρέα, καθώς επίσης και τα ονόματα των ανθρώπων που ζουν στο ίδιο σπίτι.

Το να ξέρετε ότι η γάτα σας γνωρίζει το όνομά σας μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως ξέρουμε τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν να θυμούνται τα ονόματα εκατοντάδων διαφορετικών πραγμάτων, οπότε μάλλον δεν πρέπει να σας προκαλεί έκπληξη.

Το πιο δύσκολο ίσως να χωνέψουμε είναι ότι αυτά τα φαινομενικά απόμακρα και κάπως αφηρημένα πλάσματα μας ακούν κρυφά όταν μιλάμε και καταλαβαίνουν αυτά που λέμε.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση των γατιών όταν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται να επισκεφτούν κάποιον γιατρό για εξέταση και εμβόλια. Οι περισσότερες γάτες αντιδρούν με θυμό και αρνούνται να πάνε, ενώ όταν τις πηγαίνουν στον γιατρό με το ζόρι, του επιτίθενται με νύχια και δόντια και προσπαθούν να τον ξεσχίσουν, ώστε να αποφύγουν μια μελλοντική επίσκεψη στον κτηνίατρο.
ν

ν

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι εκπληκτικό», δήλωσε στην εφημερίδα Asahi Shimbun ο ερευνητής της επιστήμης των ζώων Saho Takagi, από το Πανεπιστήμιο Azabu στην Ιαπωνία .

«Θέλω οι άνθρωποι να γνωρίζουν την αλήθεια. Τα αιλουροειδή δεν φαίνεται να προσέχουν τις συνομιλίες των ανθρώπων, αλλά στην πραγματικότητα τις ακούνε».

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα έχετε να πείτε κάτι εμπιστευτικό, φροντίστε ώστε η γατούλα σας να είναι μακριά και να μην σαν ακούει.

Μην ξεχνάτε ότι οι γάτες είναι… γάτες!
v

MY CATS REACTIONS TO KIDS: PART ONE | DontStopMeowing
ν

ν

Πηγή: Science Alert
ν

 


Translate this post