Θα συμβεί μια σπάνια πλανητική ευθυγράμμιση – Πότε και πώς θα τη δείτε

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τέσσερις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος θα ευθυγραμμιστούν στις 20 Απριλίου και θα έχετε την ευκαιρία να τους δείτε με τα μάτια σας.

Η ευθυγράμμιση της 20ης Απριλίου. Πηγή: Stellarium / News Media

v

ΤΟ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος σε μια σειρά, σχηματίζοντας μια τακτοποιημένη γραμμή στον ουρανό, είναι κάτι σπάνιο και μια από τις εμπειρίες που προκαλούν δέος – και αυτό το μήνα έχετε την ευκαιρία να δείτε το φαινόμενο αυτό με τα μάτια σας.

Μετά τα μέσα του μήνα, αν κοιτάξετε προς το Νότο θα δείτε τέσσερις πλανήτες, τον Κρόνο, τον Άρη , την Αφροδίτη και τον Δία, να παρατάσσονται σε μια σχεδόν τέλεια σειρά στον ουρανό πριν την αυγή.

Η ευθυγράμμιση των τεσσάρων πλανητών αρχίζει περίπου στις 17 Απριλίου, αλλά θα είναι ορατή το πρωί της 20ης Απριλίου. Για να δείτε την ευθυγράμμιση, θα πρέπει να σηκωθείτε πριν την ανατολή του ηλίου το πρωί της 20ης Απριλίου και να κοιτάξετε προς τα ανατολικά και νότια.
ν

ν

Με την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες θέασης θα είναι καλές, θα πρέπει να μπορείτε να διακρίνετε και τους τέσσερις πλανήτες ευθυγραμμισμένους σε μια σειρά στον ουρανό, αν και όπως έχουν επισημάνει ορισμένοι, η εγγύτητα του Δία στον ορίζοντα θα μπορούσε να τον καταστήσει δυσδιάκριτο.

Όπως πιθανότατα γνωρίζουν ήδη οι ενθουσιώδεις παρατηρητές, ο Κρόνος, ο Άρης και η Αφροδίτη ευθυγραμμίζονται από τα τέλη Μαρτίου, αλλά ο Δίας θα συμμετάσχει στο πάρτι μόνο στα μέσα Απριλίου.

Λίγες μέρες αργότερα –γύρω στις 23 Απριλίου– η ευθυγράμμιση πρόκειται να γίνει ακόμα πιο θεαματική, με τη Σελήνη να παρατάσσεται για να συμμετάσχει στο πάρτι στα δεξιά.

Βέβαια η Σελήνη θα πηγαίνει τότε προς τη χάση της.
ν

Η ευθυγράμμιση της 23ης Απριλίου. Πηγή: Stellarium / News Media

ν

Όταν τα ουράνια σώματα ευθυγραμμίζονται, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει μόνο στους ουρανούς της Γης. Βλέποντας τους πλανήτες από άλλο σημείο του διαστήματος, η θέση τους θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Το Ηλιακό Σύστημα είναι ουσιαστικά επίπεδο, με κάθε πλανήτη να περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο εντός του ίδιου επιπέδου. Επομένως οποιαδήποτε ευθυγράμμιση είναι απλώς ένα τέχνασμα προοπτικής, ανάλογα με το πότε και πού βρισκόμαστε.
ν

ν

Στις 24 Ιουνίου, όλοι οι άλλοι πλανήτες του ηλιακού συστήματος –Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ποσειδώνας και Ουρανός– θα ενωθούν σε μια ακόμη πλανητική ευθυγράμμιση, αν και πιθανότατα θα χρειαστείτε κιάλια ή τηλεσκόπιο για να δείτε τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό. Η ευθυγράμμιση θα εκτείνεται επίσης σε μεγαλύτερο τμήμα του ουρανού, καθιστώντας πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς τους πλανήτες ή να τους φωτογραφίσει.

Παρά τις δυσκολίες, οι μεγάλες πλανητικές ευθυγραμμίσεις όπως αυτή της 20ης Απριλίου, που είναι ορατές με γυμνό οφθαλμό είναι πολύ, μα πολύ σπάνιες και έχουν συμβεί μόνο τρεις φορές από το 2005, οπότε καλό θα ήταν να μην χάσετε αυτό το ουράνιο θέαμα.
ν

 


Translate this post