Δείτε ζωντανά την ολική ηλιακή έκλειψη στις 14 Δεκεμβρίου 2020 (vid)

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δείτε ζωντανά τη μοναδική ολική ηλιακή έκλειψη του 2020 που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, αλλά δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Η ολική έκλειψη Ηλίου θα ξεκινήσει στις 15:33 τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Πηγή: YouTube

ν

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ολική έκλειψη Ηλίου μέσα στο 2020 ‒και η τελευταία γενικά έκλειψη του έτους‒ θα συμβεί τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, αλλά δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα, παρά μόνο από τη Νότια Αμερική και τη Νότια Αφρική, το Νότιο Ειρηνικό και Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.

Η έκλειψη θα είναι μακράς διάρκειας. Θα ξεκινήσει στις 15:33 ώρα Ελλάδος, θα βρεθεί στο maximum στις 18:13 και θα ολοκληρωθεί στις 20:53.

Η έκλειψη γίνεται στον αστερισμό του Σκορπιού, σύμφωνα με τις πραγματικές θέσεις των άστρων στον ουρανό.

Μια ολική ηλιακή έκλειψη συμβαίνει, όταν η Σελήνη μπλοκάρει τελείως τον δίσκο του Ήλιου, όπως φαίνεται από τη Γη. Η τελευταία ολική ηλιακή έκλειψη είχε συμβεί στις 2/7/2019.
ν

Η έκλειψη θα είναι ορατή από Νότια Αμερική, Νότια Αφρική, Ειρηνικό και Ατλαντικό και Ωκεανό, την Ανταρκτική και θα ολοκληρωθεί στον Ινδικό Ωκεανό. Πηγή: OpenStreetMap contributors / Timeanddate.com / News Media
v

Το 2021 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μια ολική σεληνιακή (26 Μαΐου), μια δακτυλιοειδής ηλιακή (10 Ιουνίου), μια μερική σεληνιακή (18-19 Νοεμβρίου) και μια ολική ηλιακή (4 Δεκεμβρίου).

Με δεδομένο ότι η επόμενη ηλιακή έκλειψη στις 10 Ιουνίου 2021 θα γίνει στην Αρκτική και στις 4 Δεκεμβρίου το 2021 θα γίνει πάλι στην Ανταρκτική, στον Σκορπιό, πιθανόν αυτές οι εκλείψεις να σημάνουν την έναρξη μεγάλων οικολογικών προβλημάτων για τον πλανήτη.

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν πολλοί μύθοι και δεισιδαιμονίες που σχετίζονται με τις ηλιακές εκλείψεις, όπως για παράδειγμα ότι τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να βρίσκονται έξω στο δρόμο όσο διαρκεί η έκλειψη, αλλά και ότι δεν πρέπει κάποιος να ταξιδεύει αυτές τις ώρες.
ν

The Moon’s Role in a Solar Eclipse | NASA Goddard
ν

ν

Στις 13 και 14 Δεκεμβρίου επίσης θα κορυφωθεί στο βόρειο ημισφαίριο (και στην Ελλάδα) η βροχή διαττόντων των Διδυμίδων, μια από τις πιο εντυπωσιακές του έτους. Επειδή το βράδυ της Δευτέρας θα υπάρξει Νέα Σελήνη, ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και κατάλληλος για παρατήρηση, αν φυσικά το επιτρέψει ο καιρός και δεν είναι νεφελώδης.

Παρακολουθήστε ζωντανά την ηλιακή έκλειψη.
ν

LIVE: The Great South American Total Solar Eclipse | Slooh
ν

ν

 


Translate this post