Πύρινες εκκενώσεις από το Νεφέλωμα του Πέπλου (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η NASA και η ESA έδωσαν στη δημοσιότητα μια νέα εντυπωσιακή εικόνα του Χαμπλ από το Νεφέλωμα του Πέπλου.

Image credit: ESA / Hubble & NASA, Z. Levay

ν

ΤΟ ΝΕΦΕΛΩΜΑ του Πέπλου είναι ένα σύννεφο θερμαινόμενου και ιονισμένου αερίου και σκόνης στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 ετών φωτός από εμάς.

Το συγκεκριμένο Νεφέλωμα είναι το ορατό υπόλειμμα μιας σουπερνόβα, ενός άστρου 20 φορές πιο ογκώδες από τον Ήλιο που εξερράγη πριν από 10.000 έως 20.000 χρόνια. Τη στιγμή της έκρηξης, η σουπερνόβα θα είχε εμφανιστεί στον ουρανό πιο φωτεινή από την Αφροδίτη και ορατή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα απομεινάρια έκτοτε έχουν επεκταθεί για να καλύψουν μια περιοχή του ουρανού περίπου 6 φορές τη διάμετρο και 36 φορές την έκταση της πανσελήνου.

Μέχρι τώρα, οι εικόνες του Νεφελώματος του Πέπλου ήταν θολές και συγκεχυμένες. Χρησιμοποιώντας όμως νέες τεχνικές, οι επιστήμονες κατάφεραν να πάρουν μια εκπληκτική και πιο ενημερωμένη εικόνα του νεφελώματος.

Οι πύρινες κλωστές πλάσματος που αποτελούν τα υπολείμματα του αστεριού απλώνονται σε 110 ετών φωτός, έχοντας παρασυρθεί από έναν φαινομενικά ισχυρό αστρικό άνεμο που φυσούσε την εποχή που το άστρο είχε φτάσει στο τέλος του και μια σειρά εκρήξεων το μεταμόρφωσε σε σουπερνόβα.

Ενώ η εικόνα είναι όμορφη στο μάτι, στους αστρονόμους δίνει πληροφορίες για τις διαστρικές διεργασίες που δημιουργούν τεράστιες δομές σε όλο το σύμπαν.

Τα χρώματα αποδίδουν τα διάφορα αέρια: μπλε για το ιονισμένο οξυγόνο, κόκκινο για το ιονισμένο υδρογόνο και άζωτο.

Συγκρίνοντας τις εικόνες του Χαμπλ το 2015 με τις προηγούμενες φωτογραφίες του νεφελώματος από το 1997, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι επεκτείνεται με ρυθμό 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (932.000 μίλια) ανά ώρα ή 117 φορές τη διάμετρο της Γης.
v

Veil Nebula Is Mesmerizing Through Hubble’s Eye | VideoFromSpace
v

v

 


Translate this post