H σκοτεινή ύλη ίσως είναι υποπροϊόν έξτρα διαστάσεων του Σύμπαντος (vid)

Κατηγορία NEWS, Φυσική-Κοσμολογία

ΦΥΣΙΚΗ/ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια νέα ενδιαφέρουσα θεωρία για τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη του σύμπαντος ανέπτυξε διεθνής ομάδα ερευνητών.

Chandra X-ray Observatory Center / Smithsonian Institution Πηγή: Wikimedia Commons

v

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ, η άπιαστη ουσία που αποτελεί την πλειονότητα της μάζας στο σύμπαν, ίσως αποτελείται από τεράστια σωματίδια που ονομάζονται γκραβιτόνια (gravitons), τα οποία εμφανίστηκαν κατά τις πρώτες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Θυμίζουμε ότι η σκοτεινή ύλη στην αστρονομία  και στην κοσμολογία είναι ένας υποθετικός τύπος ύλης που συνεισφέρει κατά μεγάλο ποσοστό στη συνολική μάζα του Σύμπαντος.

Η σκοτεινή ύλη δεν εκπέμπει ούτε απορροφά φως ή άλλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τουλάχιστον σε βαθμό τέτοιο που να την καθιστά εντοπίσημη από τηλεσκόπια ή άλλα όργανα. Η ύπαρξη και οι ιδιότητές της βασίζονται στις βαρυτικές επιδράσεις πάνω στην ορατή ύλη, στην ακτινοβολία και στη μεγάλης κλίμακας δομή του σύμπαντος. 

Σύμφωνα με την ερευνητική αποστολή Planck και πάνω στη βάση του Καθιερωμένου Μοντέλου της Φυσικής (Standard Model) η συνολική υλοενέργεια (ύλη-ενέργεια) του Σύμπαντος περιέχει 4,9% ορατή ύλη, 26,8% σκοτεινή ύλη και 68,3% σκοτεινή ενέργεια. Συνεπώς, η σκοτεινή ύλη υπολογίζεται ότι συνεισφέρει κατά 84,5% στη συνολική ύλη και κατά 26,8% στο συνολικό περιεχόμενο του σύμπαντος.

Τα νέα δεδομένα

Εερευνητές από τη Γαλλία και τη Νότιο Κορέα με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση Physical Review Letters αναφέρουν ότι η σκοτεινή ύλη αποτελείται από το υποθετικό σωματίδιο γκραβιτόνιο (ή αλλιώς βαρυτόνιο), το οποίο είναι φορέας της βαρυτικής αλληλεπίδρασης.

«Τα γκραβιτόνια παρήχθησαν από συγκρούσεις συνηθισμένων σωματιδίων στο πρώιμο Σύμπαν.

»Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σπάνια, με αποτέλεσμα τα γκραβιτόνια να είναι υποψήφια για τη σκοτεινή ύλη», δήλωσε στο Live Science ο συν-συγγραφέας της μελέτης Giacomo Cacciapaglia, φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία, ο οποίος συνεργάστηκε με τους φυσικούς του Πανεπιστημίου της Κορέας, Haiying Cai και Seung J. Lee.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία τα γκραβιτόνια εμφανίστηκαν αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η Μεγάλη Έκρηξη από τη οποία προέκυψε το σύμπαν. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα γκραβιτόνια (και άρα η σκοτεινή ύλη) είναι κοσμικά κατάλοιπα κάποιων έξτρα διαστάσεων, πέραν των τριών διαστάσεων του χώρου και του χρόνου που λογίζεται ως τέταρτη διάσταση, την οποία εμείς αναγνωρίζουμε και βιώνουμε στο σύμπαν.

Στη νέα μελέτη αναφέρεται πώς όταν βαρύτητα έρχεται σε επαφή με αυτές τις έξτρα διαστάσεις που παραμένουν αθέατες σε εμάς, το αποτέλεσμα είναι να παράγονται βαρυτόνια και έτσι να συντηρείται με αυτόν τον τρόπο η παρουσία της σκοτεινής ύλης και των (όποιων) φαινομένων παράγει.

Εάν αυτές οι έξτρα διαστάσεις αντιπροσωπεύουν άλλους κόσμους, είναι αυτονόητο ότι αυτοί οι άλλοι κόσμοι είναι επίσης αθέατοι για εμάς.
ν

How to Detect Extra Dimensions | PBS Space Time
ν

ν

 


Translate this post