Τα αρχαία δέντρα διαθέτουν «χρυσά γονίδια» και τα μεταβιβάζουν στα νεότερα

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα σπάνιο είδος αρχαίων δέντρων αποδεικνύεται ότι κρατά το κλειδί της ζωής για τα δάση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα δέντρα κρατούν ζωντανή την ανθρωπότητα. Image credit: Pixabay

v

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΧΑΙΑ ΔΕΝΤΡΑ που είναι 10-20 φορές μεγαλύτερα σε ηλικία από τον μέσο όρο των υπόλοιπων δέντρων της Γης. Τα δέντρα αυτά, αν και είναι μόνο το 1% των δέντρων του πλανήτη, επηρεάζουν καθοριστικά την ανάπτυξη και εξέλιξη των δασών, και τα βοηθούν να διατηρηθούν ζωντανά, μεταβιβάζοντας σε αυτά χρυσά γονίδια.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση Nature Plants, ερευνητές του Κέντρου Επιστήμης Δέντρων στο Ιλινόις στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι αυτά τα αρχαία δέντρα μεταφέρουν στα υπόλοιπα που βρίσκονται κοντά τους πολύτιμες πληροφορίες για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αρχαία δέντρα μεταφέρουν στα υπόλοιπα «χρυσά γονίδια», όπως τα χαρακτηρίζουν οι ερευνητές. Πρόκειται για γονίδια που στην ουσία μεταφέρουν στα νεότερα δέντρα την «εμπειρία» των αρχαίων και τα όσα πρέπει να κάνουν για να προσαρμοστούν σε κάθε είδους μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον και να επιβιώνουν.

Η μεταφορά της σοφίας των αρχαίων δέντρων στα νεώτερα γίνεται μέσω του υπόγειου συστήματος επικοινωνίας των ριζών.

Αυτά τα «χρυσά γονίδια» αλλάζουν ριζικά τη γενετική ποικιλότητα και την υγεία των νεότερων δέντρων, βοηθώντας στην πρόληψη του θανάτου των δασών και επιτρέποντάς τους να ευδοκιμήσουν για χιλιάδες χρόνια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τα περισσότερα ηλικιωμένα δέντρα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πάνω από 180.000 να είναι καταγεγραμμένα. Μερικά από τα γηραιότερα δέντρα που ζουν βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Το αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο είναι ένα είδος λεύκας που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Fishlake της Γιούτα στις ΗΠΑ και έχει ηλικία 80 χιλιάδων ετών.
ν

Ο Μαθουσάλας των δέντρων είναι το Pando και βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Fishlake της Γιούτα. Image: Supplied
ν

Να σημειωθεί ότι η αρχαιότητα ενός δέντρου διαφέρει από είδος σε είδος.

Μια οξιά για να θεωρηθεί αρχαία πρέπει να περάσει τα 225 έτη, οι βελανιδιές τα 400 έτη και τα πουρνάρια τα 900 έτη.

Οι ερευνητές αναφέρουν πώς όσο περισσότερο καταφέρνει να ζει ένα δέντρο τόσο περισσότερα χρυσά γονίδια μεταφέρει στις επόμενες γενιές δέντρων. Μάλιστα παρά την ηλικία τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αρχαία δέντρα είναι πιο αποτελεσματικά στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα από τα νεότερα δέντρα. Και αυτό επιτρέπει στο ανθρώπινο γένος να ζει.

Όμως η κλιματική αλλαγή και φυσικά η εκτεταμένη αποψίλωση των δασών μειώνει τον ήδη μικρό πληθυσμό των αρχαίων δέντρων γεγονός που αν η νέα μελέτη είναι ορθή θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την βιοποικιλότητα και την υγεία των δέντρων του πλανήτη, αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Το γηραιότερο δέντρο στην Ευρώπη βρίσκεται στη Σικελία, στο ηφαίστειο Αίτνα, είναι ηλικίας 4.000 ετών και έχει εντυπωσιακή περιφέρεια 57,9 μέτρων!
ν

The Oldest Tree in Europe, 4.000 years old | Metatron
ν

ν

 


Translate this post