Ο κύκνος που δραπέτευσε από το κρύο

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από την Γεωργία Μεταξά

 

Δείτε πώς ένας κύκνος που έχασε το σμήνος του κατάφερε να επιβιώσει από το δριμύ κρύο της Σιβηρίας χάρη στους διασώστες του.

ν

Ο ΚΥΚΝΟΣ, που ονομάζεται Λεβ, έχοντας χάσει την επαφή με το σμήνος του, πέταξε 500 χιλιόμετρα εκτός πορείας και βρέθηκε σε μια παγωμένη λίμνη των βουνών Αλτάι στη Σιβηρία. Εκεί προσπάθησε να ξεχειμωνιάσει, μην υπολογίζοντας σωστά το απίστευτο κρύο που επικρατεί στην περιοχή. Ευτυχώς γι’ αυτόν, οι άνδρες της τοπικής πυροσβεστικής έσπευσαν να τον σώσουν.
Η λίμνη Finskoye στο Kosh-Agach φημίζεται για τον παχύ πάγο και τους δριμείς χειμώνες. Ο μοναχικός κύκνος προσπάθησε να εγκατασταθεί εκεί, αλλά με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -40 βαθμούς Κελσίου δεν υπήρχε περίπτωση να επιζήσει.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα σκυλιά της περιοχής τον κυνηγούσαν αδιάκοπα.
ν


ν

Οι πυροσβέστες που έσωσαν τον κύκνο, τον ονόμασαν Lev (Λιοντάρι στα ρωσικά), σε αναγνώριση της δυναμικότητας, των ισχυρών φτερών και της έντονης επιθυμίας του να ξεφύγει από τους ανθρώπους και να πετάξει μακριά.
ν


ν


ν

Αφού τον έπιασαν, τον παρέδωσαν στους φροντιστές του Καταφύγιου Άγριων Ζώων Saylyugem, οι οποίοι με τη σειρά τους παρέδωσαν το χαμένο πουλί στους συναδέλφους τους στο Καταφύγιο Lebediniy (που σημαίνει «κύκνος»).
ν


ν

Στο καταφύγιο ο κύκνος θα καταφέρει να ενωθεί με το κοπάδι του, που πολύ σοφά επέλεξε να περάσει το χειμώνα στην πανέμορφη γραφική λίμνη Svetloe.
ν


ν

Η λίμνη Svetloe, που το όνομά της σημαίνει «πεντακάθαρα νερά», είναι μια ασυνήθιστη λίμνη της Σιβηρίας που τροφοδοτείται από θερμές πηγές και διατηρεί την υγρή ομορφιά της ολόκληρο το χειμώνα, παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής. Το νερό παραμένει στους 6 βαθμούς Κελσίου ακόμα και όταν στην ατμόσφαιρα επικρατεί πολικό ψύχος.
ν


ν

Περίπου 350 κύκνοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη λίμνη, η οποία δυστυχώς, παρ’ ότι είναι προστατευόμενο μέρος, τραβάει σταθερά το ενδιαφέρον των κυνηγών από το 1967 και έπειτα.
Σύντομα ο Λεβ με την λιονταρίσια ψυχή θα ενωθεί μαζί τους.
ν

© Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Saylyugem Nature Reserve

 


Translate this post