Καινοτόμος γονιδιακή θεραπεία γιατρεύει ασθενείς με λευχαιμία

Κατηγορία NEWS, Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο, που στηρίζεται στην τεχνική CAR με Τ-κύτταρα, εξαφανίζει τη λευχαιμία, αλλά δημιουργεί περισσότερα μυστήρια.

Εικόνα αιμοσφαιρίων (σκούρο μωβ) στο ήπαρ ασθενούς με λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Image: Supplied

v

ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ με λευχαιμία που έκαναν θεραπεία CAR με Τ-κύτταρα, απαλλάχθηκαν από την ασθένεια σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη της θεραπείας τους χωρίς οι γιατροί να το περιμένουν.

Πιο συγκεκριμένα, δύο καρκινοπαθείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μια καινοτόμο γονιδιακή θεραπεία επιβεβαιώθηκε ότι βρίσκονται σε ύφεση μετά από περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που ώθησε τον επικεφαλής ερευνητή της να δηλώσει ότι μια «θεραπεία» για ορισμένες μορφές της νόσου είναι στον ορίζοντα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, αναφέρει ότι δύο ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) είναι τώρα απαλλαγμένοι από τον καρκίνο, ύστερα από μια δεκαετία από τότε που υποβλήθηκαν στη θεραπεία CAR με Τ-κύτταρα, η οποία μεταβάλλει τα γονίδια στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ώστε να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.

Επικεφαλής επιστήμονας της νέας θεραπευτικής μεθόδου είναι ο Καρλ Χ. Τζουν (Carl H. June), Αμερικανός ανοσολόγος και ογκολόγος της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.
ν

Ο Καρλ Χ. Τζουν είναι ο επικεφαλής επιστήμονας της νέας θεραπευτικής μεθόδου CAR με Τ κύτταρα. Image: Supplied
ν

Όπως ανέφερε στους New York Times, ενώ περίμενε ότι τα Τ-κύτταρα θα εξαφανίζονταν από τα συστήματα των ασθενών «σε έναν ή δύο μήνες», η αντικαρκινική απόκριση διήρκεσε πολύ περισσότερο.

«Τώρα μπορούμε επιτέλους να πούμε τη λέξη “θεραπεία” αναφορικά με τα CAR Τ-κύτταρα», πρόσθεσε.

Τι είναι η θεραπεία CAR με Τ-κύτταρα

Τα Τ-κύτταρα είναι μια μορφή λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού, βοηθώντας στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, των ιών, των βακτηρίων και άλλων παθογόνων φορέων. Οι ασθενείς, όμως με καρκίνο συχνά υφίστανται μια σημαντική μείωση της ανοσολογικής τους απόκρισης, την οποία η θεραπεία CAR (Chimeric Antigen Receptor) στοχεύει να αναστρέψει μέσω της αλλαγής των γονιδίων.

Με άλλα λόγια, η θεραπεία CAR (Χιμαιρικός Υποδοχέας Αντιγόνου) με T-κύτταρα είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας του καρκίνου, η οποία βασίζεται στον επαναπρογραμματισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Είναι ένας τύπος γονιδιακής ή κυτταρικής θεραπείας. Προς το παρόν, χρησιμοποιείται για την θεραπεία καρκίνων του αίματος, όμως αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο με πιθανές μελλοντικές χρήσεις και σε άλλους τύπους καρκίνου.

Να σημειωθεί ότι αντιγόνα ονομάζονται οι ουσίες που προκαλούν παραγωγή αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η νέα θεραπευτική μέθοδος, η οποία έλαβε ήδη έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προορίζεται για ασθενείς που δεν παρουσιάζουν βελτίωση με τουλάχιστον δύο άλλους τύπους τυπικής θεραπείας.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Times, η θεραπεία CAR μπορεί επίσης να προκαλέσει σε σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πυρετού, του κώματος ακόμη και του θανάτου, καθώς δεν είναι αποτελεσματική κατά των συμπαγών καρκινικών όγκων.

Παρ’ όλα αυτά, με δύο ασθενείς να έχουν θεραπευτεί από τη λευχαιμία, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη θεραπεία αυτή, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για ορισμένες μορφές καρκίνου.
ν


Δείτε επίσης

Θαυματουργή θεραπεία των καρκινικών όγκων

Οράματα που νικούν τον καρκίνο

ν


Translate this post