Έφυγε από τη ζωή ο μοναχός της πλήρους συνειδητότητας σε ηλικία 95 ετών (vid)

Κατηγορία NEWS, OPEN MIND, Πρόσωπα

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ/ΠΡΟΣΩΠΑ

Γράφει ο Αναστάσιος Ν. Πανάς

 

Ο βουδιστής μοναχός Tι Nατ Χαν, που συνδέθηκε με τον διαλογισμό της πλήρους συνειδητότητας, πέθανε σε ηλικία 95 ετών.

Ο Tι Nατ Χαν το 2007. Image: Hoang Dinh Nam / AFP

v

Ο ΒΟΥΔΙΣΤΗΣ μοναχός Nατ Χαν (Thich Nhat Hanh) πέθανε ειρηνικά στον ναό Tu Hieu στο Βιετνάμ, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός διδασκαλίας του Ζεν, “Plum Village” το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022.

Ο συγκεκριμένος δάσκαλος του Ζεν έγινε παγκόσμια γνωστός για τη διάδοση της διαλογιστικής μεθόδου του να είσαι συνειδητός την κάθε στιγμή – ή να είσαι κάθε στιγμή παρών.

Ο Tι Nατ Χαν, ο οποίος γεννήθηκε το 1926, υπέστη τα τελευταία χρόνια εγκεφαλικό επεισόδιο, που τον άφησε ανίκανο να μιλήσει ή να κηρύξει. Τελευταία επιθυμία του ήταν να επιστρέψει στο ναό όπου είχε χειροτονηθεί πριν από δεκαετίες. Και του επετράπη να περάσει τα τελευταία του χρόνια στην πατρίδα του.

Ο μοναχός, που συχνά αναφέρεται ως το δεύτερο πιο εξέχον πρόσωπο του Βουδισμού μετά τον Δαλάι Λάμα, μιλούσε επτά γλώσσες και πέρασε μεγάλο μέρος της μακρόχρονης ζωής του διδάσκοντας συμπόνια και ευσπλαχνία στη Δύση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 δίδαξε στις ΗΠΑ στα πανεπιστήμια του Πρίνστον και της Κολούμπια. Στη συνέχεια πήγε στη Γαλλία.

Σαν δάσκαλος του Ζεν δημιούργησε πολλά κέντρα της διλαογιστικής μεθόδου mindfulness στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία και την Ταϊλάνδη. Το κέντρο “Plum Village” στη Γαλλία είναι το μεγαλύτερο βουδιστικό κέντρο στην Ευρώπη. Παρόμοιο κέντρο υπάρχει και στη Βρετανία.
ν

ν

Συνδυάζοντας επιτυχώς τις βουδιστικές ιδέες με στοιχεία της δυτικής ψυχολογίας, ο βιετναμέζος μοναχός έγραψε πάνω από εκατό βιβλία και ενέπνευσε δεκάδες κοινότητες και διαλογιστικές ομάδες. Από τις πιο δημοφιλείς δημοσιεύσεις του είναι τα βιβλία «The Miracle of Mindfulness» και «You Are Here», με τα οποία δίδαξε στους οπαδούς του να είναι παρόντες την κάθε στιγμή και να συγκεντρώνονται στην αναπνοή τους.

Στο κίνημά του εντάχθηκαν πολλές διασημότητες, από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μέχρι την Όπρα Γουίνφρεϊ και τον Έκχαρτ Τόλε. Ο τελευταίος έχει γράψει το βιβλίο «Η Δύναμη του Τώρα».
ν

ν

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ ο Tι Nατ Χαν έκανε έκκληση για ειρήνη, με αποτέλεσμα να εξοριστεί από την κυβέρνηση της χώρας του για 40 χρόνια.

Τη δεκαετία του 1960, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πρότεινε τον βουδιστή μοναχό για το Νόμπελ Ειρήνης. Η κόρη του Κινγκ, Μπερνίς Κινγκ, απέτισε φόρο τιμής στον Tι Nατ Χαν το Σάββατο, ανακοινώνοντας τον θάνατό του στα social media.
ν

ν

Να είσαι συνειδητός κάθε στιγμή

Το να είσαι παρών την κάθε στιγμή (ή να ζεις την κάθε στιγμή) αναφέρεται σε μια τεχνική συγκέντρωσης στον εαυτό, στη διάρκεια της οποίας προσπαθείς να μην παρασύρεσαι από τον λεγόμενο «εσωτερικό διάλογο».

Αυτό που εμείς οι άνθρωποι αποκαλούμε συνείδηση ή συνειδητότητα, στην πραγματικότητα δεν είναι συνείδηση του εαυτού μας, αλλά είτε απορρόφησή μας σε έναν εσωτερικό διάλογο είτε στα πράγματα του εξωτερικού κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση και κάθε στιγμή της ζωής μας το μυαλό μας το κατακλύζουν διάφορες σκέψεις και καμία στιγμή δεν ησυχάζουμε – ούτε και στον ύπνο μας ακόμη. Ωστόσο, οι σκέψεις που κάνουμε είναι αποτέλεσμα του εσωτερικού διαλόγου. Για να μπορέσεις να είσαι συνειδητός και παρών την κάθε στιγμή, πρέπει να σταματήσεις τον εσωτερικό διάλογο.

Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, επειδή ο εσωτερικός διάλογος είναι αυτός που δημιουργεί ‒και αναπαράγει‒ τον εξωτερικό κόσμο που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο, όταν μιλάμε για έναν στερεό, υλικό κόσμο, ωστόσο έχουν κάποιο δίκιο αυτοί που τον αποκαλούν Matrix και πιστεύουν ότι είναι προσομοίωση σε έναν.υπερυπολογιστή που έχει το μέγεθος του σύμπαντος.

Τι είναι o εσωτερικός διάλογος

Πράγματι, εάν δεν υπήρχε εσωτερικός διάλογος δεν θα υπήρχαν σκέψεις και χωρίς σκέψεις δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας. Δημιουργός του κόσμου είναι ο νους και αν σταματούσαμε έστω για μια στιγμή τις σκέψεις και τον εσωτερικό διάλογο, ο εξωτερικός κόσμος θα εξαφανιζόταν από την αντίληψή μας.

Ο πρώτος που το παρατήρησε και μίλησε για το ζήτημα αυτό είναι ο Πλάτωνας (427-347 π,Χ.). Στον διάλογο του Σοφιστής (263b), ο Πλάτωνας λέει ότι οι σκέψεις είναι αποτέλεσμα του «εσωτερικού διαλόγου», όπου ο νους θέτει στον εαυτό του μια ερώτηση και απαντά σε αυτήν ο ίδιος χωρίς ακουστές λέξεις.

Το αποτέλεσμα είναι να σχηματιστεί μέσα μας μια γνώμη ή κρίση (δοξασία) θετική ή αρνητική – δηλαδή αληθινή ή ψευδής. Όταν η εσωτερική συζήτηση ντύνεται με συναισθήματα (όταν δηλαδή αφετηρία της νοερής αμφιλογίας είναι η προσπάθεια ερμηνείας μιας παρούσας αίσθησης) την ονομάζουμε «φαντασία».

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η φαντασία είναι ο θεός του κόσμου, γιατί πριν κάνουμε ή δημιουργήσουμε οτιδήποτε, πρέπει πρώτα να το φανταστούμε.

Υποτίθεται ότι όταν ο άνθρωπος σταματήσει τον εσωτερικό διάλογο, δηλαδή σταματήσει να φαντάζεται, να εκφέρει κρίσεις και γνώμες, θετικές ή αρνητικές, τότε ο ορατός κόσμος εξαφανίζεται και δημιουργείται ένα είδος κενού χώρου (spaciousness), στον οποίο εμφανίζεται ο εσωτερικός ή αληθινός εαυτός. Αυτό είναι το αντίθετο του Matrix.
ν

No Birth No Death | Thich Nhat Hanh | Plum Village App
v

v

 


Translate this post