Μαύρη τρύπα φαίνεται να «γεννάει» άστρα (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Γεννούν οι μαύρες τρύπες; Φαίνεται πως ναι, και μάλιστα άστρα, ύστερα από μια ανακάλυψη του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA ανακάλυψε μια μαύρη τρύπα που πυροδοτεί το σχηματισμό άστρων σε έναν κοντινό νάνο γαλαξία. Image: NASA / ESA

v

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ τηλεσκόπιο Χαμπλ (Hubble) της NASA ανακάλυψε ένα «φυτώριο» νεογέννητων αστεριών που συνδέονται με έναν «ομφάλιο λώρο» με μια μαύρη τρύπα σε έναν κοντινό νάνο γαλαξία

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η μαύρη τρύπα «πυροδότησε» τη γέννηση των νέων αστεριών. Αν η υπόθεσή τους είναι σωστή, τότε ΄τα μυστηριώδη κοσμικά φαινόμενα που ονομάζονται μαύρες τρύπες είναι κάτι περισσότερο από καταστροφικά αντικείμενα που καταβροχθίζουν βίαια τα πάντα γύρω τους.

Χρησιμοποιώντας το Χαμπλ, οι ερευνητές εντόπισαν τη μαύρη τρύπα στην καρδιά ενός γαλαξία γνωστού ως Henize 2-10, που βρίσκεται περίπου 30 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς, στον αστερισμό Πυξίδα. Η μαύρη τρύπα είναι προφανές ότι συμβάλλει στην «καταιγίδα του νέου αστρικού σχηματισμού» στον γαλαξία Henize 2-10, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.

Η Daily Mail αναφέρει ότι δεδομένου του μικρού μεγέθους του Henize 2-10, ο οποίος περιέχει το ένα δέκατο του αριθμού των άστρων του Γαλαξία μας, η μαύρη τρύπα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αυτές που βρίσκονται σε μεγαλύτερους γαλαξίες. Η μάζα του έχει υπολογιστεί ότι είναι περίπου ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Αυτό σημαίνει ότι η «εκροή» πλάσματος (ιονισμένου αερίου) από τη μαύρη τρύπα είναι συγκριτικά πιο ήπια, επιτρέποντας έτσι στα νέφη αερίων να συμπιεστούν με τρόπο που ευνοεί τη δημιουργία νέων αστεριών, λέει η αστροφυσικός Amy Reines, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα.
ν

Hubble finds a Black Hole Igniting Star Formation in a Dwarf Galaxy | NASA Goddard
ν

ν

 


Translate this post