Άστρο «κοσμικό τέρας» ανακαλύφθηκε σε γαλαξιακό σμήνος (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

«Ένα αληθινό κοσμικό τέρας!» Βίαιες ταλαντώσεις υψηλής συχνότητας που καταγράφηκαν κατά τη γιγαντιαία έκρηξη ενός αστέρα νετρονίων.

Image: RUVID

ν

ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ επιστημονική ομάδα, διευθυνόμενη από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια κατάφερε να μετρήσει για πρώτη φορά τις ταλαντώσεις στη φωτεινότητα ενός αστέρα νετρονίων κατά τις πιο βίαιες στιγμές του. Σε μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου, το συγκεκριμένο μάγναστρο (magnetar) απελευθέρωσε ενέργεια ισοδύναμη με αυτή που παρήγαγε ο Ήλιος σε 100.000 χρόνια.

Η παρατήρηση πραγματοποιήθηκε αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη ενός συστήματος που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Εικόνας (IPL) του Πανεπιστημίου της Βαλένθια.

Tι είναι τα μάγναστρα

Τα μάγναστρα (μαγνητικά άστρα) είναι μια υποκατηγορία αστέρων νετρονίων με σχήμα έντονα ελλειψοειδές εκ περιστροφής, μέσης διαμέτρου περίπου 20 χιλιομέτρων που περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους ταχύτατα.

Έχουν πυκνότητα τέτοια ώστε μέσα στην διάμετρο των περίπου 20 χλμ. να βρίσκεται μάζα 500 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και γι’ αυτό διαθέτουν πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Το μάγναστρο που εντοπίστηκε έχει την κωδική ονομασία GRB2001415 και βρίσκεται σε ένα από τους γαλαξίες του σμήνους γαλαξιών του Γλύπτη σε απόσταση 13 εκατ. ετών φωτός από τη Γη.

Σε αυτό εκδηλώνονται εκρήξεις οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές απελευθερώνουν, όπως είπαμε, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου ενέργεια ίση με αυτή που παράγει ο Ήλιος σε χρονικό διάστημα 100 χιλιάδων ετών. Το γεγονός ότι οι εκρήξεις των μάγναστρων διαρκούν απειροελάχιστα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την παρατήρηση και μελέτη τους.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να μελετήσει το μάγναστρο χρησιμοποιώντας ένα επιστημονικό όργανο που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η αιτία πρόκλησης των εκρήξεων στα μάγναστρα δεν έχει εξακριβωθεί και οι ερευνητές με βάση τα ευρήματα τους εικάζουν ότι μπορεί να οφείλονται σε αποσταθεροποιήσεις στην μαγνητόσφαιρα τους ή σε κάποια μορφή σεισμικών δονήσεων που δημιουργούνται στα εξωτερικά στρώματα του άστρου.
ν

Researchers Capture High-Frequency Oscillations in the Gigantic Eruption of a Neutron Star | SciTech Daily
ν

v

 


Translate this post