10 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε το 2022 (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Τέχνες

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οσκαρικά φαβορί, πρόσφατες φεστιβαλικές ανακαλύψεις και ηχηρά blockbusters περιλαμβάνει το κινηματογραφικό μενού του νέου έτους.

Ο Harry Styles ‒από τους One Direction‒ πρωταγωνιστεί στην ταινία “Don’t Worry Darling”. Image: YouTube

v

ΤΙ ΜΑΣ ΕΠΙΦΥΛΆΣΣΕΙ κινηματογραφικά η τρίτη χρονιά της πανδημίας; Καθώς η νέα χρονιά αναζωπυρώνει τις ανησυχίες στο μέτωπο της πανδημίας, βλέποντας ότι το κινηματογραφικά κουτσουρεμένο 2021 μας άφησε μια ικανοποιητική γεύση, ανυπομονούμε για τις «μεγάλες» ταινίες του 2022.

Η χρονιά άνοιξε ήδη με μια τέτοια ταινία. Ο λόγος για την ταινία «Licorice Pizza» του Paul Thomas Anderson που μας ανοίγει την όρεξη για σινεμά παρά την παραλλαγή Όμικρον του κορoνοϊού και την ανανέωση της αβεβαιότητας στην οποία οδήγησε. 

Κοιτώντας μπροστά, και με την ελπίδα ότι ο ιός θα παρέμβει λιγότερο φέτος στην κοινωνική και οικονομική ζωή του πλανήτη, συνοψίζουμε τις δέκα ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε μέσα στο 2022.

Να σημειωθεί ότι όλες οι ταινίες δεν έχουν βγάλει ακόμη διαφημιστικά τρέιλερ.
ν

The Worst Person in the World 

Εγκωμιάστηκε παγκοσμίως από τους κριτικούς στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Την χαρακτήρισαν αναζωογονητική και μια νέα ματιά στο είδος της ιλαροτραγωδίας (ντραμεντί). Η ταινία του Νορβηγού σκηνοθέτη Joachim Trier είναι ένα σύγχρονο δράμα για την αναζήτηση της αγάπης και του νοήματος στο σύγχρονο Όσλο. Μας αφηγείται τέσσερα χρόνια από τη ζωή της Julie (Renate Reinsve), μιας νεαρής γυναίκας που ταξιδεύει στα ταραγμένα νερά της ερωτικής της ζωής και προσπαθεί να βρει το επαγγελματικό της μονοπάτι, καταλήγοντας να δει ρεαλιστικά ποια είναι πραγματικά.
ν

ν

The Northman 

Η νέα περιπεταιώδης ταινία του Robert Eggers, σκηνοθέτη των δημοφιλών ταινιών “The Witch” και “The Lighthouse”, μας μεταφέρει στην Ισλανδία του δεκάτου αιώνα όταν ένας νεαρός πρίγκιπα προσπαθεί να εκδικηθεί τον δολοφόνο του πατέρα του. Πρόκειται για αναπροσαρμογή του μεσαιωνικού σκανδιναβικού μύθου του Άμλεθ- που μέσα από τον Σαίξπηρ έγινε γνωστός ως Άμλετ. Ο Eggers καταπιάνεται σε κάτι που μοιάζει επικό, αίσθηση που συμπληρώνει το καστ: Alexander Skarsgard, Nicole Kidman, Willem Dafoe, Ethan Hawke, Anya Taylor-Joy, Hafþór Júlíus Björnsson, Björk.
ν

ν

Top Gun: Maverick

Το σίκουελ του Top Gun έχει αναβληθεί τόσες φορές από τότε που ανακοινώθηκε, με αποτέλεσμα το τρέιλερ που κυκλοφόρησε το 2019 να αρχίζει να μοιάζει σχεδόν τόσο vintage όσο η ταινία του 1986. Παρά το γεγονός ότι νίκησε μόνος του τους… Ρώσους στην τελευταία του έξοδο, βρίσκουμε τον πιλότο Maverick (Τομ Κρουζ) να εργάζεται ως ταπεινός εκπαιδευτής. Ανάμεσα στους μαθητές του είναι ο γιος του πρώην συγκυβερνήτη του, ο θάνατος του οποίου εξακολουθεί να τον στοιχειώνει. Αντιμέτωπος με τα φαντάσματα του παρελθόντος, ο Maverick συνειδητοποιεί ότι ακόμη και το να πετάς με υπερηχητική ταχύτητα δεν σε αφήνει να ξεφύγεις από το παρελθόν
ν

ν

Elvis

Μία ταινία για τον βασιλιά της Ροκ εν Ρολ μπορεί εύκολα να καταλήξει σε φιάσκο. Ο σκηνοθέτης της ταινίας “Ο υπέροχος Γκάτσμπυ”, Baz Luhrmann, ελπίζει πως δεν θα έχει αυτή την κατάληξη. Έτσι στην ταινία του εστιάζει στη σχέση του Έλβις Πρίσλεϊ με τον μάνατζέρ του Τομ Πάρκερ, ακολουθώντας παράλληλα την απότομη άνοδο και πτώση του τραγουδιστή. Στους δύο κεντρικούς ρόλους βρίσκουμε τους Όστιν Μπάτλερ και Τομ Χανκς.
ν

Όστιν Μπάτλερ και Έλβις Πρίσλεϋ. Image: Supplied

ν

Don’t Worry Darling

Αφού ανανέωσε με την ταινία της Booksmart το είδος της σχολικής- εφηβικής κωμωδίας, η Olivia Wilde επιστρέφει με στόχο να ανανεώσει τους κώδικες των ερωτικών θρίλερ. Η ιστορία διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1950 και ακολουθεί ένα νεαρό παντρεμένο ζευγάρι (Harry Styles ‒από τους One Direction‒ και Florence Pugh) καθώς ξεκινά τη ζωή του σε μια ουτοπική κοινότητα που στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με δυστοπία.
ν

ν

Black Panther: Wakanda Forever 

Ο ηθοποιός Τσάντγουικ Μπόουζμαν (Chadwick Boseman, 1976-2020) έχει σφραγίσει το όνομά του με τον Black Panther της Marvel, μια ταινία που υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της συζήτησης για τη φυλή σε μια υπερπαραγωγή.

Ο πρόωρος θάνατός του σημαίνει ότι η συνέχεια της ιστορίας θα καθοριστεί από τρία πράγματα: την απουσία του, την άφθονη δράσης στις πλάτες ενός κολοσσιαίου προϋπολογισμού και τη λεπτομερή οικοδόμηση του κόσμου της ιστορίας. Λίγα είναι γνωστά όσον αφορά την πλοκή για το sequel, αλλά η απήχησή του στο box office μπορεί ήδη να θεωρηθεί δεδομένη.
v

v

She Said

Τη μάθαμε μέσα από μία συγκλονιστική σειρά που τη βλέπεις «μονορούφι». Η σκηνοθέτιδα του “Unorthodox” Maria Schrader, έχει βάλει ψηλά τον πήχη, και μένει να δούμε αν θα συνεχίσει την καλή της δουλειά. Στη νέα της ταινία καταπιάνεται με το κίνημα metoo, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ κι έφτασε ως τη χώρα μας, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς μια πιο υγιή κοινωνία. Η κάμερά της ακολουθεί την ιστορία δύο ερευνητών δημοσιογράφων των New York Times. Βραβευμένες με Pulitzer οι Jodi Kantor και Megan Twohey (Zoe Kazan και Carey Mulligan), έφεραν στο φως δεκάδες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση κατά του Harvey Weinstein.
ν

Κάρι Μάλιγκαν και Ζόι Καζάν. Image: Supplied

ν

The Fabelmans

Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ακούσουμε την ιστορία του Στήβεν Σπήλμπεργκ από τον… Στήβεν Σπήλμπεργκ!. Η τελευταία του ταινία (που έγραψε από κοινού με τον Tony Kushner) θα λειτουργήσει ως ένα φανταστικό πορτρέτο του κινηματογραφιστή ως νεαρού άνδρα, μετά την ανατροφή του στην Αριζόνα και την κινηματογραφική του αφύπνιση στην εφηβεία. Η Michelle Williams, ο Paul Dano και ο Seth Rogen πρωταγωνιστούν ως γονείς και θείος του σκηνοθέτη αντίστοιχα, και ο Gabriel LaBelle θα μας δώσει μια γεύση από την πρώιμη ιδιοφυΐα του Σπήλμπεργκ.
ν

ν

Killers of the Flower Moon

Ο Μάρτιν Σκορτσέζε «μετακομίζει» δυτικά και καταπιάνεται με τις φρικαλεότητες που έπληξαν την πλούσια σε πετρέλαιο φυλή των Ινδιάνων Osage στην Οκλαχόμα τη δεκαετία του 1920, και τις έρευνες του νεοφυούς τότε FBI για το κύμα δολοφονιών. Αν δεν φτάνει η ιστορία για να “ψηθείτε”, ας αναφέρουμε δύο από τα ονόματα του καστ: Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Λεονάρντο Ντι Κάπριο.
ν

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο παραμένει ασυγκίνητος από το σαγηνευτικό βλέμμα της Λίλι Γκλάντστοουν στις πρώτες φωτογραφίες του Killers of the Flower Moon του Μάρτιν Σκορτσέζε. Photo: Apple TV/Instagram

ν

White Noise

Το ιδιότυπο και εξαιρετικά μελαγχολικό μυθιστόρημα του Don DeLillo έχει «πικρό» παρελθόν καθώς έχουν γίνει αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες μεταφοράς του. Αλλά αν κάποιος μπορεί να διαχειριστεί την ιστορία μιας δυσλειτουργικής οικογένειας μοιρολατρών, ανήσυχων, κουρασμένων από τον κόσμο διανοούμενων, είναι σίγουρα ο Noah Baumbach που έχει μπροστά του μια διπλή πρόκληση: να αναμετρηθεί από τη μια με την ιδιαιτερότητα της γραφής του DeLillo και από την άλλη με τη βαρετή πλοκή της ιστορίας.

Περί τίνος πρόκειται επομένως; Σε ένα στοχασμό για τον θάνατο, με την ιστορία να επικεντρώνεται γύρω από έναν ακαδημαϊκό μετά την έκθεσή του στην ακτινοβολία κατά τη διάρκεια ενός «αερομεταφερόμενου τοξικού συμβάντος». Τον υποδύεται ο Adam Driver.
ν

ν

 


Translate this post