Ο θάνατος ενός άστρου σε πραγματικό χρόνο (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι αστρονόμοι κατέγραψαν τις τελευταίες στιγμές και τον θάνατο ενός ερυθρού υπεργίγαντα σε πραγματικό χρόνο – και δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Δύο στιγμιότυπα από την καταστροφή του υπεργίγαντα αστέρα 2020tlf και την κατάρρευσή του σε σουπερνόβα. Πηγή: Vimeo / Παρατηρητήριο Keck / Χαβάη

ν

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ιστορία της αστρονομίας, οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν έναν κόκκινο υπεργίγαντα σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 130 ημερών της ζωής του, και να καταγράψουν την γρήγορη αυτοκαταστροφή του και τον θάνατό του μέσα από μια βίαιη έκρηξη.

Παλαιότερα πίστευαν ότι οι υπεργίγαντες που ονομάζονται κόκκινα άστρα παραμένουν στο τέλος της ζωής τους ήρεμοι, χωρίς κάποιο σημάδι της επερχόμενης εξαφάνισής τους, όπως εκρήξεις ή εκλάμψεις, πριν καταρρεύσουν σε υπερκαινοφανή άστρα (σουπερνόβα) τύπου II.

Αλλά όπως μας λένε οι αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου, αλλά και από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϋ, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Τα άστρα αυτά εκπέμπουν γλώσσες φωτιάς πριν εκραγούν και οδηγηθούν στο θάνατό τους.

Με βάση τις παρατηρήσεις, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα βίντεο με όσα είδαν όταν το αστέρι αυτοκαταστράφηκε και κατέρρευσε.
ν

ν

Σαν ωρολογιακή βόμβα

Ο υπεργίγαντας που αργοπέθαινε, εντοπίστηκε το καλοκαίρι του 2020 από ερευνητές στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

Λίγους μήνες αργότερα, η σουπερνόβα φώτισε τον ουρανό και η ομάδα αστρονόμων με επικαφλής τον Wynn Jacobson-Galan από το Μπέρκλεϋ, μπόρεσε να δει το βίαιο γεγονός σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας το Φασματόμετρο Απεικόνισης Χαμηλής Ανάλυσης του Αστεροσκοπείου Κεκ (LRIS) στο Μάνουα Κέα της Χαβάης.

Η σουπερνόβα 2020tlf (SN 2020tlf), προέκυψε από έναν ερυθρό υπεργίγαντα 10 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας, ο οποίος βρισκόταν περίπου 120 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

«Είναι σαν να παρακολουθείς την έκρηξη μιας ωρολογιακής βόμβας», είπε χαρακτηριστικά η Raffaella Margutti, μέλος της ομάδας των αστρονόμων. «Ποτέ δεν είχαμε δει μια τόσο βίαιη δραστηριότητα σε ένα ετοιμοθάνατο κόκκινο υπεργίγαντα. Είδαμε όμως να βγάζει μια εκτυφλωτική λάμψη και στη συνυνέχεια να καταρρέει και να καίγεται, μέχρι που συρρικνώθηκε σε έναν μικρό βώλο».
ν

 


Translate this post