Το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο διαλύθηκε «εις τα εξ ων συνετέθη» (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σύμβολο μιας άλλης εποχής, το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο αφέθηκε να καταρρεύσει, καθώς η ανθρωπότητα βυθίζεται στο σκοτάδι.

Το πιο ισχυρό ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου αφέθηκε να καταρρεύσει στο Πουέρτο Ρίκο, μετά από δεκαετίες έρευνας εξωγήινης νοήμονος ζωής. Πηγή: Twitter

ν

ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ του Αρεσίμπο, κοντά στην ομώνυμη πόλη του Πουέρτο Ρίκο, κατασκευάσθηκε από τα μέσα του 1960 μέχρι τον Νοέμβριο του 1963. Έχοντας διάμετρο 305 μέτρα, ήταν το μεγαλύτερο μονού δίσκου παγκοσμίως για 53 χρόνια, μέχρι την κατασκευή του ραδιοτηλεσκόπιου των 500 μέτρων στην Κίνα το 2016.

Το αρχικό σχέδιο, που έγινε από τον Γουίλιαμ Ε. Γκόρντον του Πανεπιστημίου Κορνέλ, προέβλεπε σταθερό παραβολοειδές κάτοπτρο με έναν πύργο ύψους 150 μέτρων που θα συγκρατούσε τον εξοπλισμό στην εστία του. Αυτό το σχέδιο όμως θα είχε περιορισμένη χρήση σε άλλους τομείς έρευνας.

Για το λόγο αυτό, ο Γιώργος Δουνδουλάκης (George Doundoulakis), διευθυντής ερευνών στη General Bronze Corporation στο Γκάρντεν Σίτυ της Νέας Υόρκης, και ο Σήαρς (Sears), διευθυντής εσωτερικού σχεδιασμού στη Digital B & E Corporation της Νέας Υόρκης, παρουσίασαν μια βελτιωμένη πρόταση με ένα τοροειδή κορμό που θα κρεμόταν από 4 συρματόσχοινα από ισάριθμους πύργους πάνω από τον ανακλαστήρα, και με μια σιδηροτροχιά για την αζιμουθιακή κίνηση της τροφοδοσίας. 

Ο Ηλίας Δουνδουλάκης, αδελφός του Γιώργου που ήταν πολιτικός μηχανικός, σχεδίασε τελικά το σύστημα αιωρήσεως με συρματόσχοινα-καλώδια που υιοθετήθηκε στην τελική κατασκευή. Παρότι η σημερινή κατασκευή είναι ουσιαστικά η ίδια με τα αρχικά σχέδια του Γιώργου και του Ηλία (με την εξαίρεση της αναρτήσεως από τρεις πύργους αντί των αρχικών τεσσάρων), το αμερικανικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών έδωσε την πατέντα στον Ηλία για την καινοτόμο ιδέα των δύο αδελφών.
ν

Άποψη του κατόπτρου του ραδιοτηλεσκόπιου και του σφαιρικού ανακλαστήρα στο αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο το 2019. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Προβλήματα χρηματοδότησης

Γύρω στα 2006, το αστεροσκοπείο άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα εξαιτίας περικοπών της αμερικανικής κυβέρνησης. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν κατά τη δεκαετία του 2010, όταν αρκετοί τυφώνες και καταιγίδες προκάλεσαν καταστροφές στον εξπλισμό του παρατηρητήριου. Το 2017, ισχυροί άνεμοι έσπασαν τη γραμμή τροφοδοσίας των 430 MHz που έπεσε στο κύριο πιάτο, καταστρέφοντας περίπου 30 από τα 38.000 πάνελ αλουμινίου.

Στις 10 Αυγούστου 2020, ένα καλώδιο υποστήριξης της πλατφόρμας έσπασε, προκαλώντας ζημιά στο τηλεσκόπιο, συμπεριλαμβανομένης μιας ρωγμής 30 μέτρων στο ανακλαστήρα. Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη μερική κατάρρευση. Η εγκατάσταση άνοιξε ξανά λίγο μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Ισαΐας. Δεν ήταν σαφές εάν η αστοχία του καλωδίου προκλήθηκε από τον Ισαΐα. Η ζημιά περιελάμβανε έξι έως οκτώ πάνελ στο θόλο και στην πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για την πρόσβαση στον θόλο. Η εγκατάσταση έκλεισε για να γίνει αξιολόγηση των ζημιών.

Η ομάδα διαχείρισης είχε παραγγείλει ένα καλώδιο αντικατάστασης για να αντικαταστήσει το σπασμένο, αλλά στις 7 Νοεμβρίου 2020, πριν μπορέσει να εγκατασταθεί το νέο καλώδιο, ένα δεύτερο καλώδιο έσπασε, θρυμματίζοντας μεγάλο μέρος του παραβολικού πιάτου. Έκτοτε το ραδιοτηλεσκόπιο αφέθηκε στην τύχη του.
ν

ν

Το τέλος μιας εποχής

Μηχανικοί που παρακολουθούσαν το τηλεσκόπιο, παρατήρησαν ότι τα καλώδια στα καλώδια στήριξης στους πύργους στήριξης έσπαγαν με ρυθμό ενός ή δύο την ημέρα, και υπολόγισαν ότι το τηλεσκόπιο σύντομα θα κατέρρεε.

Το σαββατοκύριακο πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2020, συρματόσχοινα στα καλώδια στήριξης του δέκτη είχαν επίσης αρχίσει να σπάνε με ταχύ ρυθμό την ημέρα, και υπολόγισαν ότι το τηλεσκόπιο σύντομα θα κατέρρεε.

Τελικά, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020, στις 6:55 π.μ. EST (7:55 π.μ. τοπική ώρα), όλα τα καλώδια από έναν πύργο υποστήριξης έσπασαν και η πλατφόρμα των 900 τόνων κατέρρευσε από ύψος 140 μέτρων. Η κατάρρευση προκάλεσε εκτεταμένη πρόσθετη ζημιά στο πιάτο. Καθώς ο δέκτης έπεσε, έκοψε επίσης τις άκρες των πύργων από τους οποίους περνούσαν τα καλώδια στήριξης, προκαλώντας δομικές ζημιές στις άλλες εγκαταστάσεις του παρατηρητηρίου. Ήταν το τέλος μιας εποχής.
ν

ν

Το Μήνυμα του Αρεσίμπο

Το 1974 το «Μήνυμα του Αρεσίμπο», μία απόπειρα για επικοινωνία με πιθανή ευφυή εξωγήινη ζωή, εκπέμφθηκε από το ραδιοτηλεσκόπιο αυτό προς το Σφαιρωτό Σμήνος του Ηρακλέους, περίπου 25.000 έτη φωτός μακριά. Το αποτελούσε μια διάταξη από μόλις 1679 μπιτ (23 επί 73 πίξελ) που περιείχε αριθμούς, μορφές, χημικούς τύπους, αλλά και μια χονδροειδή εικόνα του ίδιου του ραδιοτηλεσκοπίου.
ν

Arecibo Observatory – drone and ground view during the collapse & pre-collapse historical footage | MDx media
ν

ν

 


Translate this post