Δύο πολύ ασυνήθιστες ανακαλύψεις στο σύμπαν

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τέσσερα μυστηριώδη αντικείμενα απολύτως στρογγυλά και μια αδιανόητα μεγάλη δομή σαν τείχος, ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες.

Το συγκρότημα ραδιοτηλεσκοπίων ASKAP στην Αυστραλία. Image: Supplied

ν

ΑΝ ΚΑΙ νομίζουμε ότι γνωρίζουμε το σύμπαν, στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ελάχιστα γι’ αυτό και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τόσοι άπειροι κόσμοι που υπάρχουν εκεί έξω, χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια και αμέτρητες γενιές αστρονόμων μόνο και μόνο για να καταγραφούν.

Πρόσφατα οι αστρονόμοι έκαναν δύο ακόμη ασυνήθιστες ανακαλύψεις. Η πρώτη αφορά τέσσερα μυστηριώδη αντικείμενα που φαίνονται αχνά και είναι απολύτως στρογγυλά και βρίσκονται στα βάθη του διαστήματος και η δεύτερη μια αδιανόητα μεγάλη δομή που έχει μήκος 1,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός και βαφτίστηκε «Τείχος του Νοτίου Πόλου». Ας δούμε την πρώτη από αυτές.

Οι αστρονόμοι που ερευνούν τον ουρανό με ραδιοτηλεσκόπια, κατέγραψαν ένα νέο είδος σήματος από τα βάθη του διαστήματος που τους δημιούργησε σύγχυση.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν τέσσερα παράξενα αντικείμενα που έχουν τέλειο κυκλικό σχήμα και είναι πιο φωτεινά στις άκρες, όπως ένα δακτυλίδι.

Την ανακάλυψη έκανε διεθνής ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον αστροφυσικό Ρέι Νόρις (Ray Norris) του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ στην Αυστραλία.  Η ομάδα ονόμασε τα τέσσερα δακτυλιοειδή αντικείμενα ORC ‒συντομογραφία του “Odd Radio Circles”‒ στη σχετική προδημοσίευση που έγινε στη διαδικτυακή βάση arXiv ενώ εκκρεμεί δημοσίευση στο περιοδικό Nature Astronomy.

Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν τι μπορεί να είναι. «Τα κυκλικά χαρακτηριστικά είναι γνωστά στην ραδιοαστρονομία και συνήθως αντιπροσωπεύουν ένα σφαιρικό αντικείμενο, όπως για παράδειγμα τα υπολείμματα μιας σουπερνόβα, ή ένα πλανητικό νεφέλωμα, ή έναν περιστασιακό σχηματισμό όπως ένας πρωτοπλανητικός δίσκος ή ένας γαλαξίας που σχηματίζει αστέρια», αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους.

Τα τέσσερα δακτυλιοειδή αντικείμενα, που ανακαλύφθηκαν από δύο ραδιοτηλεσκόπια (το ASKAP στην Αυστραλία και το Giant MetreWave στην Ινδία) και τα οποία είναι αόρατα από τα οπτικά, υπέρυθρα και ακτίνων-Χ τηλεσκόπια, δεν μοιάζουν με τίποτε που έχει ανακαλυφθεί στο σύμπαν μέχρι σήμερα. Βαφτίστηκαν «παράξενοι ραδιο-κύκλοι» και οι αστρονόμοι δεν μπορούν να υπολογίσουν ακόμη την απόστασή τους από τη Γη. 

Πιθανόν τα αντικείμενα αυτά να αφορούν κάποιο νέο φαινόμενο που δεν έχουν συναντήσει ξανά οι αστρονόμοι.
ν

Τρία από τα τέσσερα μυστηριώδη αντικείμενα που είναι τελείως στρογγυλά και ανιχνεύθηκαν στα βάθη του διαστήματος. Image: Supplied
ν

Όσον αφορά τη δεύτερη ανακάλυψη, ένας νέος τρισδιάστατος χάρτης του σύμπαντος αποκάλυψε κοντά στο νοτιότερο μέρος του γήινου ουρανού μια από τις μεγαλύτερες κοσμικές δομές που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για ένα αδιανόητα μεγάλο «Τείχος» που εκτείνεται σε απόσταση 1,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός (ένα έτος φωτός είναι περίπου εννέα τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) και αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες γαλαξίες.

Το λεγόμενο «Τείχος του Νοτίου Πόλου», όπως ονομάστηκε, είχε παραμείνει αόρατο έως σήμερα, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του κρύβεται από τον φωτεινό γαλαξία μας.
ν

Σε αυτή την εικόνα του Νότιου Πόλου του ουρανού, όπου υπάρχει μόνο αστρική σκόνη, το Τείχος του Νότιου Πόλου δεν είναι ορατό, αν και βρίσκεται κοντά στον αστερισμό του Χαμαιλέοντα ‒ μια μεγάλη περιοχή που γεννά αστέρια. Η φωτεινή γραμμή στο κάτω μέρος δείχνει τη Ζώνη της Γαλαξιακής Απόκρυψης. Image: D. Pomarede, R. B. Tully, R. Graziani, H. Courtois, Y. Hoffman, J. Lezmy. Πηγή: Supplied
ν

Το νέο «Τείχος» ανταγωνίζεται σε μέγεθος το «Μεγάλο Τείχος Σλόαν», την έκτη μεγαλύτερη γνωστή κοσμική δομή.

Το ρεκόρ μεγέθους κατέχει το «Μεγάλο Βόρειο Τείχος Ηρακλή-Στέμματος» που απλώνεται σε έκταση περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ετών φωτός ή το ένα δέκατο του ορατού σύμπαντος.

Σχετική δημοσίευση για τη νέα κοσμική δομή, με επικεφαλής τον κοσμογράφο δρα Ντανιέλ Πομαρέντ του Ινστιτούτου Ερευνών των Θεμελιωδών Νόμων του Σύμπαντος του Πανεπιστημίου του Παρισιού-Saclay, έγινε στο περιοδικό The Astrophysical Journal, σύμφωνα με το Live Science.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ακόμη δεν είναι βέβαιοι πού αρχίζει και πού τελειώνει το νέο «Τείχος», κάτι για το οποίο θα έχουν καλύτερη εικόνα μόνο όταν χαρτογραφήσουν το σύμπαν σε μεγαλύτερη κλίμακα.
ν

 


Translate this post