Το ηλιακό μας σύστημα έχει το σχήμα ενός… κρουασάν

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η προστατευτική φυσαλλίδα του ηλιακού μας συστήματος μπορεί τελικά να μην έχει σχήμα κομήτη, όπως πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.

Ένα ενημερωμένο μοντέλο του ηλιακού συστήματος υποδηλώνει ότι το σχήμα της προστατευτικής φυσαλλίδας, της ηλιόσφαιρας (κίτρινο χρώμα), μπορεί να μοιάζει με πεπλατυσμένο κρουασάν, και όχι με κομήτη με μακριά ουρά όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα. Image: Supplied

v

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ καταφέρει να μάθουμε πάρα πολλά για το ηλιακό μας σύστημα αλλά υπάρχει μια παράμετρος, ένα χαρακτηριστικό του, που οι επιστήμονες δυσκολεύονται εδώ και δεκαετίες να αποκαλύψουν. Η μορφή του ηλιακού συστήματος αποτελεί διαχρονικό πεδίο έρευνας αλλά επειδή μηχανισμός που δίνει σχήμα στο ηλιακό σύστημα είναι δυναμικός δεν είναι καθόλου εύκολο να γνωρίζουμε πως μοιάζει το ηλιακό σύστημα σε ένα εξωτερικό παρατηρητή.  

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το ηλιακό μας σύστημα, οι πλανήτες και ότι άλλο περικλείεται σε αυτό, περιβάλλονται από μια κοσμική φυσαλίδα, την ηλιόσφαιρα, η οποία δημιουργείται από σωματίδια υψηλής ενέργειας που εκλύει συνεχώς ο Ήλιος, ο αποκαλούμενος ηλιακός άνεμος.

Την δεκαετία του 1960 διατυπώθηκαν δύο θεωρίες για το σχήμα αυτής της φυσαλίδας. Η μια που θεωρούνταν και η πιο πιθανή ανέφερε ότι το ηλιακό μας σύστημα μοιάζει με ένα κομήτη, έχει δηλαδή επίμηκες σχήμα με τη μια του άκρη να μοιάζει με μύτη και την άλλη να μοιάζει με ουρά.

Η δεύτερη θεωρία έκανε λόγο για μία περισσότερο συμμετρική, σχεδόν σφαιρική δομή, η οποία αλληλεπιδρά με το μεγάλης κλίμακας μεσοαστρικό μαγνητικό πεδίο.
ν

Καθώς ολόκληρο το ηλιακό σύστημα κινείται μέσα στον διαστρικό χώρο, η ηλιόσφαιρα εμποδίζει πολλές κοσμικές ακτίνες, που φαίνονται ως φωτεινές λωρίδες σε αυτή την εικόνα, να φτάσουν στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Image: NASA’s Goddard Space Flight Center / Conceptual Image Lab
ν

Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, μελετώντας δεδομένα πολλών διαστημικών αποστολών και πραγματοποιώντας προσομοιώσεις, κατέληξε πριν από ένα χρόνο στο συμπέρασμα ότι το ηλιακό μας σύστημα έχει σχήμα πεπλατυσμένου…  κρουασάν ή ενός τεράστιου άμορφου ζώου.

Όπως είναι ευνόητο η μελέτη αυτή είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις και διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα. Η ερευνητική ομάδα συνέχισε την προσπάθεια και με δημοσίευση της στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal επιβεβαιώνει τα προηγούμενα ευρήματα της, πιστοποιώντας ότι το ηλιακό μας σύστημα έχει πράγματι το σχήμα του δημοφιλούς εδέσματος.

Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει την εργασία της και προσπαθεί τώρα να βρει απαντήσεις στο γιατί η ηλιόσφαιρα έχει αυτό το ασυνήθιστο γι’ αυτού του είδους τις κοσμικές δομές σχήμα.
ν

 


Translate this post